Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, η γενική γραμματέας της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Αθηνά Κρεμμύδα απηύθυνε ομιλία κατά την οποία σημείωσε: «Η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα είχε ως στόχο να τρομοκρατήσει τους Βορειοηπειρώτες ώστε να τραπούν σε φυγή και να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, αποσκοπώντας στον αφελληνισμό της περιοχής»
Λίγο πριν φύγει για τους ουρανούς, ο Κωνσταντίνος εξέφρασε την αγωνία του γράφοντας: «τι θα απογίνουν τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου αν δεν μπορούν να μάθουν την Ελληνική γλώσσα και ιστορία;»
«Σήμερα το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα υπενθυμίζει σε όλους πως είναι εθνικό χρέος και ευθύνη να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία μας και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, γιατί η ιστορία, μας διδάσκει θάρρος και αποφασιστικότητα όταν χρειαστεί να αντισταθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Η Βόρειος Ήπειρος έχει την δική της ιστορία που ξεκινάει από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι γραμμένη από τους αγώνες των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών που το 1914 πολέμησαν για να ενωθούν με την Ελλάδα, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να γεννά ήρωες όπως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. Και οι ακρίτες της Ηπείρου ξέρουν να αγωνίζονται, να αντιστέκονται και να γονατίζουν μόνο στον ήρωά τους φωνάζοντας αθάνατος!» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στην συνέχεια ο αρθρογράφος Γεώργιος Καραμαδούκης απήγγειλε ένα ποίημα–μοιρολόι για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, το οποίο συγκίνησε τους παρευρισκόμενους. Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν οι αδερφές του εθνομάρτυρα, Βιολέτα και Ερμιόνη Κατσίφα. Εκ μέρους της οικογένειας του Κωνσταντίνου, η Ερμιόνη Κατσίφα, προσκάλεσε όσους μπορούν να παραβρεθούν στο μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί στους Βουλιαράτες το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, ώστε να δώσουν ένα δυνατό μήνυμα συμπαράστασης τόσο στην οικογένεια του όσο και στον Ελληνισμό της Β. Ηπείρου, μετά και τα θλιβερά γεγονότα με την επίθεση στο εκκλησάκι που χτιζόταν στο σημείο που δολοφονήθηκε ο αδερφός της. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.
Το παρόν, μεταξύ άλλων, έδωσαν το σωματείο «Δροσουλίτες» με τιμητικό άγημα, αντιπροσωπείες από την Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών, την Νεολαία Βορειοηπειρωτών, το Κίνημα Άρδην Πειραιά, εκπρόσωποι και πολιτευτές κομμάτων, δημοσιογράφοι πανελλαδικών και τοπικών ΜΜΕ και πλήθος κόσμου.
Πηγή: northernepirusmovement.blogspot.com