Είναι ένας αγώνας 25 χρόνων. Ένας αγώνας αμφιβολίας, πόνου, υπομονής, αλλά και επιμονής. Η Μαρτίν έχασε την αδερφή της, το γαμπρό και την ανιψιά της στη Γενοκτονία της Ρουάντα. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπεύθυνος για τη δολοφονία της οικογένειάς της προσάγεται ενώπιον των βελγικών δικαστηρίων. Παρόλο που αυτή η διαδικασία είναι ένα σημαντικό βήμα για να λάμψει η αλήθεια, για την Martine δεν είναι αυτοσκοπός. «Περιμένω χωρίς να πιστεύω ότι αυτός που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη δολοφονία αναγνωρίζει την ευθύνη του. Περιμένω να καταλάβω καλύτερα. Περιμένω τελικά τη Δικαιοσύνη», λέει η Μαρτίν Μπέκερς, που έχασε την αδερφή της στη Γενοκτονία της Ρουάντα.
Η ζωή της Μαρτίν σημαδεύτηκε τον Απρίλιο του 1994.
Έλαβε ένα τηλεφώνημα το πρωί μιας Κυριακής και της ανακοινώθηκε ο θάνατος της οικογένειάς της. Ζούσαν στη Ρουάντα για 17 χρόνια. Η Κλερ, η αδελφή της, είχε ένα μαγαζί με παγωτά στο Κιγκάλι. Ο Ησαΐας, ο σύζυγός της, αν και ήταν πολιτικός μηχανικός, αποφάσισε να συνεργαστεί με τη γυναίκα του από φόβο. Και η ανιψιά της η Κάτια ήταν μόλις 18. Οι συγγενείς της Μαρτίν δεν είχαν χρόνο να ξεφύγουν. «Μέλη της πολιτοφυλακής (με το όνομα Ιντεραχάμουε) έφτασαν στην πόλη και τους δολοφόνησαν. Πρώτη την αδερφή μου, με σφαίρα στο κεφάλι», διηγείται η Μαρτίν.
Αυτή η δίκη είναι ενός ατόμου, εκείνου που τους δολοφόνησε. Αλλά για την Μαρτίν δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για το θάνατο των δικών της. Θέλει επίσης στο εδώλιο τους κυανόκρανους που ζούσαν 500 μέτρα από το σπίτι τους. Κατηγορεί τις βελγικές αρχές ότι δεν τους προστάτευσαν. «Ήταν πολύ, πολύ φοβισμένη. Και ήλπιζε ότι οι στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά στο σπίτι της, οι βέλγοι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσαν να έρθουν και να την σώσουν. Ότι η πρεσβεία ή το προξενείο μπορούν να παρεμβαίνουν για να την προστατεύσουν, αλλά δεν έκαναν τίποτα», λέει η Μαρτίν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου του 1994, η Γενοκτονία στη Ρουάντα οδήγησε στο θάνατο περίπου 800.000 άτομα, κυρίως από την φυλή των Τούτσι.
Πηγή: gr.euronews.com