Τη διάδοση και μεταλαμπάδευση της πνευματικής κληρονομιάς στις νέες γενιές επιδιώκει το πρόγραμμα «Ανοιχτές Πόρτες» του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και απευθύνεται σε κάθε Έλληνα «που θα ήθελε να έρθει σε επαφή με τον ελληνισμό τής Κωνσταντινούπολης, τις παραδόσεις και τις αξίες της». Αυτό τονίστηκε, σήμερα, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μάζης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Γιώργος Λεύκαρος και ο συγγραφέας του προγράμματος «Ανοιχτές Πόρτες» και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, Λεωνίδας Κουμάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος.
Ο κ. Μάζης έκανε μία αναδρομή στην ιστορία του Συλλόγου, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1928, καθώς οι Κωνσταντινουπολίτες που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή «ένιωσαν την ανάγκη της δημιουργίας μίας εστίας συνάντησης, ανταλλαγής σκέψεων, διατήρησης και συνέχισης των παραδόσεων και μεταλαμπάδευσης των ηθών και εθίμων τους». Ακόμη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινωνική δράση του Συλλόγου και το ανθρωπιστικό έργο του και υπογράμμισε ότι «στις αντίξοες σημερινές συνθήκες, ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, συνεχίζοντας την 87χρονη θαυμαστή πορεία του, οραματίζεται ένα μέλλον όπου θα υπάρξει πλήρης και οριστική αποκατάσταση των απαράγραπτων δικαίων του Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού όπου γης, και προς την κατεύθυνση αυτή μοχθεί με όλες τις δυνάμεις του».
Από την πλευρά του, ο κ. Λεύκαρος επισήμανε ότι «η δράση του Συλλόγου αποτελεί προσφορά αγάπης». Στη συνέχεια τόνισε ότι «όσοι εργάστηκαν για τον Σύλλογο προσέφεραν εθελοντικώς κι ανιδιοτελώς τις δράσεις τους και τις υπηρεσίες τους. Προσπαθούμε να συνεχιστεί και με τις νέες γενιές το ίδιο. Συνειδητοποιούμε πόσο αναγκαία είναι η διάδοση και μεταλαμπάδευση της πνευματικής κληρονομιάς στις νέες γενιές. Η σημερινή διοίκηση κι όσες προηγήθηκαν έχουν επίγνωση της βαριάς κληρονομιάς για την αταλάντευτη συνέχιση της πορείας. Καταβάλλουμε, δε, προσπάθειες για τη διεύρυνση των αποδεκτών και την προσέγγιση της νεολαίας, των αυριανών συνεχιστών της σκυταλοδρομίας αυτής». Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε ότι «μέσα από την ιστορία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, θέλαμε τις αξίες και τους θησαυρούς των Κωνσταντινουπολιτών να τις δείξουμε στη νέα γενιά».
Ο κ. Κουμάκης περιέγραψε τις πτυχές του προγράμματος, αναφέροντας ότι «θα ισχύσει όλο το 2018 και προσφέρεται στο νεοκλασικό μέγαρο του Συλλόγου των Κωνσταντινουπολιτών στην Καλλιθέα σε δύο δόσεις. Η πρώτη είναι από τον Μάιο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 και η επόμενη από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 70 λεπτά και περιλαμβάνει την παρακολούθηση ενός ντοκιμαντέρ για την πορεία του ελληνισμού από το 1922 μέχρι τις μέρες μας, φυσικά μέσα από τα 90 χρόνια του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών».
Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, μία έκθεση φωτογραφίας σε διάφορες ενότητες και ολοκληρώνεται με μία ξενάγηση σε χώρους του μεγάρου. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, στις 10:00, στις 12:00 και στις 18:00, σε ομάδες που δεν ξεπερνούν τα 30 άτομα.
Όσον αφορά το ντοκιμαντέρ, δημιουργός του είναι ο Γιώργος Κουρμούζας και η αφήγηση πραγματοποιείται από τον Γιάννη Φέρτη και τη Μάνια Ζούση.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ)