Περισσότερο από την πολιτική, καλύτερα από την διπλωματία, ο αθλητισμός επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά, στους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, την μοναδική του ικανότητα, να χτίζει γέφυρες ειρήνης, γκρεμίζοντας τις διαφορές εκείνες που μπορούν να ξεπεραστούν.
Όχι μονάχα θα συμμετάσχει στους Αγώνες η Βόρεια Κορέα, αλλά αποφασίστηκε με την Νότια Κορέα, η κοινή τους παρουσία με την ίδια σημαία στην παρέλαση της τελετής έναρξης, προγραμματισμένη στο ανοιχτό «PyeongChang Olympic Stadium», για το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας), ενώ επιπλέον θα εμφανίσουν κοινή γυναικεία ομάδα χόκεϊ επί πάγου.
Δύο χώρες, που παραμένουν τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, μιας και η μεταξύ τους σύγκρουση (1950-53) έληξε με ανακωχή και όχι με συνθήκη ειρήνης.
Θα είναι όμως Αγώνες χωρίς οργανωμένη ρωσική ομάδα, καθώς η ΔΟΕ, που παρουσίασε έσοδα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2013 έως το 2016, απαγόρευσε τη συμμετοχή της χώρας, λόγω του παρατεταμένου σκανδάλου ντόπινγκ.
Τέσσερις αθλητές θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες: ο Γιάννης Αντωνίου και η σημαιοφόρος μας στην τελετή έναρξης, Σοφία Ράλλη, στα αγωνίσματα του αλπικού σκι, και οι Απόστολος Αγγέλης και Μαρία Ντάνου σε αυτό του σκι δρόμων αντοχής.
Οι Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ άρχισαν ανεπίσημα εχθές, με την διεξαγωγή των πρώτων αναμετρήσεων για τη φάση των ομίλων στα μικτά διπλά του κέρλινγκ, αλλά και τα προκριματικά για το ατομικό ανδρών από χαμηλό βατήρα στο άλμα με σκι. Θα ολοκληρωθούν στις 25 Φεβρουαρίου, με την διεξαγωγή 102 αγωνισμάτων μεταλλίων, με αποτέλεσμα οι Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ να είναι οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στην Ιστορία που θα απονεμηθούν περισσότερα από 100 χρυσά. Συνολικά θα δοθούν 306 μετάλλια, με την τιμή κόστους του χρυσού να φτάνει τα 560 δολάρια.
Θα φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε Πιονγκτσάνγκ και Τζεονσέονγκ που συγκροτούν το ορεινό σύμπλεγμα, και στην Γκανγκνέουνγκ του παραλιακού συμπλέγματος, εγκαταστάσεις που θα γίνουν και οι 12οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες (9-18/3).
Οι Αγώνες της PyeongChang 2018, τρίτη πόλη της Ασίας που θα φιλοξενήσει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το Σαπόρο το 1972 και το Ναγκάνο το 1998, πρόκειται να ξεπεράσουν κάποια ιστορικά ρεκόρ. Ξεκινώντας από τον αριθμό των εγγεγραμμένων αθλητών, οι οποίοι ανέρχονται σε 2.925 και προέρχονται από 92 διαφορετικές χώρες. Αριθμοί που αφήνουν πίσω τους ρεκόρ, που έγιναν και στις δύο περιπτώσεις από το Σότσι το 2014, όταν παρουσίασε μόλις πάνω από 2.800 αθλητές από 88 διαφορετικές χώρες.
Πηγή: onsports.gr.