Ο Ελληνισμός της Μελβούρνης θα κληθεί να λάβει μέρος σε συλλαλητήριο για το όνομα της πΓΔΜ, που θα γίνει την Κυριακή, 4 Μαρτίου, σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Την απόφαση αυτή πήρε ομόφωνα η παμπαροικιακή συνεδρίαση που οργάνωσε η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτώριας το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με βασικό θέμα να παρθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις ή και μαζικές κινητοποιήσεις όλης της ομογένειας, σχετικά με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, και πιο συγκεκριμένα τις διακρατικές συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, υπό του διορισμένου από τον ΟΗΕ διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, που φτάνουν στην τελική ευθεία για το όνομα της FYROM.
Στην έκκληση της Παμμακεδονικής ανταποκρίθηκαν κοντά 250 ομογενείς που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του κτιρίου της στο Κλίφτον Χιλ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη και υπήρξαν πολλές και έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις, καθώς κάποιοι προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι είναι «πιο πατριώτες από τους άλλους».
Τέτοιος ήταν ο φανατισμός που, σχεδόν όλοι, αποδοκίμασαν έντονα τον καθηγητή Χρήστο Φίφη, έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Ελλάδα, την παροικία και την ελληνομάθεια, αρνήθηκαν να ακούσουν την άποψή του επειδή δεν συμφωνούσαν μαζί του και τελικά τον υποχρέωσαν να αποχωρήσει από τη θέση του.
Ήταν μια στιγμή για την οποία δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι ούτε οι οργανωτές, ούτε όσοι παρευρέθηκαν.
Ένας άλλος, που ζητούσε δυναμική κινητοποίηση της παροικίας, καταφέρθηκε με οργή κατά «των παππούδων» προκαλώντας έντονες αποδοκιμασίες.
Στην αρχή της συνεδρίασης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κάποιων που έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που έγινε στη Μελβούρνη πριν δυο εβδομάδες και του προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης, Παναγιώτη Ιασωνίδη, που το χαρακτήρισε «απρόσωπο».
Τα πνεύματα όμως ηρέμησαν κάπως όταν ο Ιασωνίδης, ο πρόεδρος των Θεσσαλονικέων Μαυρουδής, ο εκφωνητής του 3ΧΥ Γιάννης Παγάνης και άλλοι τους συνεχάρησαν για αυτή τους την πρωτοβουλία που μπήκαν «μπροστάρηδες στον αγώνα» .
Άλλοι ζήτησαν και το Φεστιβάλ της Lonsdale Street, που θα γίνει στις 10 και 11 Φεβρουαρίου, να μετατραπεί σε «συλλαλητήριο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, που ήταν εκεί, είπε ότι το Φεστιβάλ της Lonsdale Street θα έχει «μακεδονικό χρώμα» τη δεύτερη ημέρα του και θα προβληθεί το συλλαλητήριο το οποίο στηρίζει η Κοινότητα και μάλιστα «εν λευκώ», όπως είπε ο Ιασωνίδης ότι τον διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας.
Έκκληση για ενότητα έκαναν οι πρώην πρόεδροι της Παμμακεδονικής Κοροσίδης, Κατσάκης και Μηνάς, με τον τελευταίο να ζητά δυναμική αντίδραση της παροικίας λέγοντας «ας τους λένε όλοι Μακεδονία, αρκεί να μην τους πούμε εμείς οι Έλληνες».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που έκλεισε με όλους να ψέλνουν όρθιοι τον Εθνικό Ύμνο και τον Ιασωνίδη να ολοκληρώνει λέγοντας «η ισχύς εν τη ενώσει», μίλησαν αρκετοί συμπάροικοι και ακούστηκαν αρκετές υπερβολές. Για παράδειγμα ειπώθηκε ότι στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης παρευρέθηκαν ένα εκατομμύριο διαδηλωτές — παρά τα εμπόδια που τους έβαλαν οι αρχές, όπως ειπώθηκε. Κι όλα αυτά όταν οι ίδιοι οι οργανωτές μιλούσαν για 400.000.
Πηγή: neoskosmos.com.