Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε στο κέντρο της Μελβούρνης το 31ο Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο από ποτέ, προσελκύοντας πάνω από 150.000 κόσμο, όπως λένε οι διοργανωτές του. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και θεωρείται ως το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ δρόμου εκτός Ελλάδας.
Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ, το Σάββατο βράδυ ήταν σημαντική η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Αυστραλίας για μια ακόμα φορά. Τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπολ εκπροσώπησε η ομογενής βουλευτής Τζούλια Μπανκς, ενώ το παρών έδωσαν ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αντιπολίτευσης Μπιλ Σόρτεν, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Ντάνιελ Αντριους, ο αρχηγός της Πολιτειακής Αντιπολίτευσης Μάθιου Γκάι, η ομοσπονδιακή υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών Kelly Dawyer, οι πολιτειακοί υπουργοί Ρόμπιν Σκοτ και Τζένυ Μικάκου, ομογενείς πολιτικοί, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Αικατερίνη Ξαγοράρη, ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δημήτρης Μιχαλόπουλος και οι επίσκοποι Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ και Μιλητουπόλεως, κ. Ιάκωβος.
Ενθουσιασμό προκάλεσαν στον κοινό και οι δηλώσεις όλων των ομιλητών για την ελληνικότητα της Μακεδονίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική».
Πρώτος ο πρωθυπουργός πολιτείας της Βικτώριας Ντάνιελ Αντριους αναφέρθηκε στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενθυμούμενος δήλωση του πρώην λαοφιλή και φιλέλληνα Εργατικού πρωθυπουργού της Αυστραλίας Γκοφ Ουίτλαμ, σχολιάζοντας ότι «είχε δίκιο πριν πολλά χρόνια ο Ουίτλαμ που είπε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική». Επίσης με ενθουσιασμό έγινε δεκτή και η ανακοίνωση του Ντάνιελ Άντριους ότι θα ενισχύσει οικονομικά την Κοινότητα με $1 εκατομμύριο μέσα στην επόμενη τετραετία.
Ο Ντάνιελ Άντριους δεσμεύτηκε η κυβέρνησή του να χρηματοδοτήσει με $600.000 το Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ μέσα στην επόμενη τετραετία. Επιπλέον, θα προσφέρει $337.000 για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του αντιγράφου της Ζωφόρου του Παρθενώνα στην πρόσοψη του Ελληνικού Κέντρου, του νέου 15ώροφου κτιρίου της Κοινότητας.
Ο Άντριους ανακοίνωσε επίσης, ότι η Εργατική κυβέρνηση της Βικτώριας θα διαθέσει $150.000 για προγράμματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
“Είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ σήμερα για να κηρύξω την έναρξη του φεστιβάλ,» είπε. «Πρωτίστως να αναφέρω ότι το Φεστιβάλ Αντίποδες έχει μεγαλώσει και βελτιωθεί και έχει αναδειχθεί σε μια φανταστική γιορτή του ελληνικού πολιτισμού. Είναι επίσης μια ευκαιρία να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα για όλα όσα μας έχει δώσει και φυσικά να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες-Βικτωριανούς για τη συνεισφορά που έχετε κάνει και που συνεχίζετε να κάνετε με κάθε τρόπο στη Βικτώρια. Το Φεστιβάλ είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται ασφάλεια, χρειάζεται μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξή του και να γίνει ακόμα καλύτερο στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος απόψε να ανακοινώσω ότι θα παράσχουμε τέσσερα χρόνια χρηματοδότησης, για να εξασφαλισθεί η διοργάνωση του Φεστιβάλ μακροπρόθεσμα, για να αναπτυχθεί περαιτέρω και να γίνει ακόμα καλύτερο στο μέλλον. Πριν από μερικούς μήνες βρισκόμουν στην Ελλάδα και επισκέφθηκα τον Παρθενώνα και θέλω να πω στον καθένα σας ότι η θέση της Βικτώριας σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων είναι πως “ήρθε η ώρα να τα επιστρέψουν”. Ελπίζουμε ότι αυτά τα πολιτιστικά μνημεία θα βρίσκονται σύντομα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εντωμεταξύ όμως θα συμβάλλουμε στην ολοκλήρωση της εγκατάστασης των αντιγράφων της Ζωφόρου του Παρθενώνα εδώ στο Ελληνικό Κέντρο, έτσι ώστε κάθε κάτοικος της Βικτώριας να τα θαυμάζει για την ομορφιά και την πολιτιστική τους σημασία.»
O Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών, θα σταλεί εμπορική αντιπροσωπεία από τη Μελβούρνη στη Θεσσαλονίκη «την πρωτεύουσα της Μακεδονίας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο θέμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας δήλωσε, στα ελληνικά, ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική όσο και η Ακρόπολη».
Ο αρχηγός της πολιτειακής Αντιπολίτευσης Μάθιου Γκάι, τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την οικονομική ενίσχυση της Κοινότητας και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει την Κοινότητα στην αξιοποίηση του μεγάλου οικοπέδου της στο Μπουλίν.
Η υπουργός Kelly Dwyer και η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής Τζούλια Μπανκς παρουσίασαν μήνυμα του πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπελ, ο οποίος χαρακτηρίζει το φεστιβάλ ως γιορτή του ελληνικού πολιτισμού και της σημαντικής προσφοράς των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία.
«Αυτό το φεστιβάλ αποτελεί μια ηχηρή επιβεβαίωση, που δίνει στο έθνος μας δύναμη, της αξιοσημείωτης συμβολής της ελληνικής κοινότητας στο έθνος μας. Η μακροζωία αυτού του εικονικού φεστιβάλ είναι πρωτίστως μαρτυρία της δύναμης της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη αλλά και σε ολόκληρη την Αυστραλία.»
Ο Μπιλ Σόρτεν από την πλευρά του υπογράμμισε την προσφορά των Ελλήνων στην Αυστραλία, λέγοντας πως είναι «καλοί Αυστραλοί», και πως όταν το κόμμα του ανέλθει στην εξουσία θα επιτρέψει την μεταφορά των συντάξεων στο εξωτερικό. Επίσης υποσχέθηκε πως μια μελλοντική Εργατική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος κ. Ιεζεκιήλ συνεχάρη την Κοινότητα για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, «της λαμπρής αυτής εκδήλωσης που έχει ως στόχο να προβάλλουμε την ελληνικότητά μας, τα ήθη και έθιμά μας και τις ιερές μας παραδόσεις».
Από την πλευρά της, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Αικατερίνη Ξαγοράρη, εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες στον πρόεδρο της Κοινότητας και στα μέλη του Δ.Σ. «για όλες τις προσπάθειες που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια να κρατούν τη σημαία της Ελλάδας ψηλά». «Σας ευχαριστώ για τη σημερινή πρόσκληση. Ήταν πραγματικά μια καταπληκτική εμπειρία. Να είσαστε όλοι καλά και σας εύχομαι καλή διασκέδαση απόψε» είπε.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης δήλωσε υπερήφανος που το φεστιβάλ έχει αναδεχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά φεστιβάλ δρόμου στον κόσμο, προσελκύοντας πάνω από 150.000 επισκέπτες κάθε χρόνο κι έχοντας την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκατοντάδων καλλιτεχνών, οργανισμών, επιχειρήσεων και εθελοντών.
Ο Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε και στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης και σε άλλους τομείς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: λειτουργεί 15 σχολεία, διοργανώνει το φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου, έχει διοργανώσει 50 διαλέξεις μέσω του προγράμματος Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, όπως επίσης, διεθνή συνέδρια, εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική, φεστιβάλ συγγραφέων, φεστιβάλ τροφίμων, λειτουργεί το Κολλέγιο Alphington Grammar και η λίστα συνεχίζεται.
Πηγή: neoskosmos.com.