Απάντηση – ράπισμα στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Στην απαντητική του επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφορικά με ελληνο-τουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα ακόλουθα:
-Οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, οι δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.
– Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
– είναι βαθιά πεποίθηση [του ΥΕ/ΑΕ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Τι υποστήριζε ο Τσαβούσογλου
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε αποστείλει ηλεκτρονικές επιστολές στις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Σε αυτές παρέθετε τις γνωστές απόψεις της Τουρκίας «για τη λύση των προβλημάτων του Αιγαίου», κάνοντας λόγο για «παράνομες ενέργειες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας»!
Συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά φέρεται να σημείωνε, ότι υπάρχει μια σειρά από προβλήματα στο Αιγαίο, όπως τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος, ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων και ότι υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σημείωνε ότι παρά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο, κλιμακώνει τις εντάσεις και μεταφέρει στην ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.
Πηγή:protothema.gr