Το γεγονός ότι η Τουρκία στοχοποιεί σχεδόν καθημερινά τα νησιά του Αιγαίου, κλιμακώνοντας διαρκώς την ένταση των απειλών με αιχμή την απαίτηση περί «αποστρατιωτικοποίησης», προκαλεί ανησυχία για πιθανά «γκρίζα» σενάρια από την πλευρά της Άγκυρας.
Στην κυβέρνηση τείνουν να αποδίδουν την προκλητική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνολικά του τουρκικού πολιτικού προσωπικού σε προεκλογικές σκοπιμότητες, καθώς σε λιγότερο από ένα χρόνο θα στηθούν κάλπες στη γειτονική χώρα. Μπορεί όμως κανείς να ελπίζει ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας θα μείνει σε ένα ρητορικό επίπεδο χάριν προεκλογικών εντυπώσεων ή ότι θα τελειώσει μόλις κλείσουν οι κάλπες;
Η στρατηγική του αναθεωρητισμού από την πλευρά της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι διαχρονική, από το 1996, τη συμφωνία του Ελσίνκι και την κρίση στα Ίμια. Και ο μεγάλος κίνδυνος είναι η Άγκυρα (είτε για λόγους προεκλογικού πανικού του «σουλτάνου» είτε στο πλαίσιο μίας γενικότερης επιδίωξης ηγεμονίας στην περιοχή) να «στήσει» ένα νέο σκηνικό α λα Ίμια, με στόχο αυτή τη φορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Όταν η Τουρκία μιλάει για αποστρατιωτικοποίηση, δεν εννοεί τους φαντάρους που υπηρετούν στα νησιά του Αιγαίου, αλλά κυρίως τα οπλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφος της. Και τα οποία αποτελούν την «καρδιά» της αποτρεπτικής ικανότητας της ελληνικής άμυνας.
Με τις οχλήσεις και προς ΗΠΑ για το θέμα, η Άγκυρα επιδιώκει να προταθεί από αμερικανικής/ΝΑΤΟϊκής πλευράς «σολωμόντεια» λύση, που θα αδικεί εκ των πραγμάτων την Ελλάδα. Δηλαδή να καταλήξουν οι σύμμαχοι ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει στρατό στα νησιά όχι όμως οπλικά συστήματα που μπορούν να φτάσουν στο τουρκικό έδαφος. Σε αυτή τη «λύση» παραπέμπουν παλιότερες δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Στην κυβέρνηση πάντως δηλώνουν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι εταίροι στην ΕΕ, αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησαν στις τελευταίες τουρκικές αιτιάσεις. Σημειωτέον πάντως ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη στη δήλωση πως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, μετά τα επίμονα ερωτήματα Έλληνα ανταποκριτή στις ΗΠΑ. Και βέβαια η δήλωση αυτή, όσο και εάν έχει τη σημασία της έστω ως απρόθυμη στήριξη σε μία «καυτή» συγκυρία, λέει απλώς τα αυτονόητα: Δεν διανοείται κανείς (πλην της Τουρκίας φυσικά) να αμφισβητήσει σε ποιον ανήκουν τα νησιά του Αιγαίου.
Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στο γεγονός ότι με ανοιχτό το “μέτωπο” της Δύσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν θέλει άλλα προβλήματα. Αυτό βέβαια μπορεί να αποδειχθεί και δίκοπο μαχαίρι, στο πλαίσιο της «σολωμόντειας» λογικής που προαναφέρθηκε, καθώς η Άγκυρα με επιστολή έθεσε ξανά το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας στον ΟΗΕ, αλλά και στην περίπτωση που προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο.
Τετελεσμένα δε σημαίνει όμως ότι η τουρκική πλευρά θα ανοίξει πυρ. Αλλά ότι θα προσπαθήσει να φέρει την Ελλάδα στη δυσάρεστη θέση να επιλέξει εάν θα υποχωρήσει σε κυριαρχικά της δικαιώματα ή εάν θα ρίξει εκείνη πρώτη. Σενάρια από γεώτρηση εντός της ελληνικής ΑΟΖ μέχρι αποκλεισμό κάποιου μικρού νησιού προβληματίζουν το ελληνικό επιτελείο. Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο πιέζοντας εταίρους και συμμάχους να πάρουν θέση απέναντι στις τουρκικές απειλές.
Πηγή : news247.gr