Ο Αρμένιος βουλευτής του Ναγκόρνο Καραμπάχ -ή Αρτσάχ, όπως ονομάζεται η περιοχή από τα αρχαία χρόνια στα αρμένικα- Νταβίτ Ισχανιάν, πραγματοποίησε πρόσφατα περιοδεία σε πρωτεύουσες της Δύσης, σε Ευρώπη και Αμερική, προκειμένου να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το έγκλημα που συνεχίζει να συντελείται στη μεθοριακή περιοχή, στον απόηχο του πολέμου του 2020. Μετά τη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, επόμενος σταθμός ήταν και η Αθήνα, όπου και τον συνάντησε το Newsbomb.gr.
Τις τελευταίες εβδομάδες, κι ενώ ισχύει μια εύθραυστη εκεχειρία στο Αρτσάχ, η οποία ενίοτε παραβιάζεται με εχθροπραξίες μεταξύ του αρμένικου και αζέρικου στρατού, οι 120.000 Αρμένιοι παραμένουν αποκλεισμένοι στην περιοχή τους, με πολλούς να κάνουν λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή». Συγκεκριμένα, μια ομάδα υποτίθεται «οικολόγων» από το Αζερμπαϊτζάν έχουν αποκλείσει, τον διάδρομο του Λατσίν, τη μοναδική εναπομείνασα ανθρωπιστική γραμμή σωτηρίας που συνδέει το Αρτσάχ με τον έξω κόσμο.
Το οδόφραγμα έχει αφήσει τους Αρμένιους στο Αρτσάχ απομονωμένους καθώς και με περιορισμένους βασικούς πόρους. Τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα λιγοστεύουν εν μέσω παγετώνων του χειμώνα, ενώ έχει διακοπεί και η παροχή του φυσικού αερίου.
Κατά τον Νταβίτ Ισχανιάν, το Αζερμπαϊτζάν στοχεύει με πολλούς τρόπους και μέσα εκφοβισμού να εκδιώξει τον αρμένικο πληθυσμό, με τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή ως ειρηνευτική δύναμη, να αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα πριν την ευόδωση αυτών των σχεδίων της… Τουρκίας.
Όπως μας ενημερώνει, σε πείσμα των καταστάσεων, οι Αρμένιοι δεν εγκαταλείπουν την ιερή τους περιοχή: Από τους 150.000 κατοίκους του Ατσάχ, οι 120.000 έχουν παραμείνει παρά το ατυχές αποτέλεσμα του πρόσφατου πολέμου, ενώ σταδιακά προσπαθούν να επιστρέψουν και οι υπόλοιποι.
Ναγκόρνο Καραμπάχ όπως… Κατεχόμενη Κύπρος
«Είμαστε στην ίδια κατάσταση από το 1920 οπότε και ανέκυψε το ζήτημα. Το Αζερμπαϊτζάν δεν παραιτείται από τις ενέργειες για να διεκδικήσει και να προσαρτήσει το Αρτσάχ. Και πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχιση των πολιτικών του 1915 – οι Αρμένιοι εκεί δίνουμε έναν αγώνα για την επιβίωσή μας και δυστυχώς βλέπουμε ότι επαναλαμβάνονται οι συνθήκες που ίσχυαν πριν από τη Γενοκτονία. Το Αζερμπαϊτζάν ακολουθεί την ίδια πολιτική εθνοκάθαρσης».
Ο Αρμένιος πολιτικός, βλέπει πολλά κοινά σημεία με την κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ και στις δύο περιπτώσεις ο υπεύθυνος είναι ο… ίδιος.
«Πρόκειται περί κατάληψης εδαφών και κυριαρχίας επί του αυτόχθονου λαού, ότι συμβαίνει δηλαδή και στη βόρεια Κύπρο. Είναι η ίδια πολιτική που ακολουθείται εδώ και 100 χρόνια από την Τουρκία και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το 1918 δημιουργήθηκε το Αζερμπαιτζάν, το οποίο μέχρι τότε δεν υπήρχε σε κανέναν χάρτη. Τα ίδια κάνουν και κατά των σπουδαίων μνημείων μας εκεί – είτε τα καταστρέφουν είτε τα βαφτίζουν… αφγανικά. Άλλωστε, χωρίς την Τουρκία, οι Αζέροι δεν είχαν καμία τύχη στον πόλεμο. Η Άγκυρα άλλωστε δεν κρύβει τη συμμετοχή της, αλλά είναι και υπερήφανη για αυτήν», σημειώνει.
Το παντουρανικό όραμα της Τουρκίας
Κατά τον Νταβίτ Ισχανιάν, η σημασία της πολεμικής έντασης στον Καύκασο υπερβαίνει τα όρια της περιοχής και εντάσσεται σε ευρύτερες παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.
«Το θέμα δεν είναι το Καραμπάχ αλλά όλος ο Καύκασος. Η Δύση προσπαθεί να σπρώξει τη Ρωσία παραπέρα – η Τουρκία θέλει να εκπληρώσει το παντουρανικό της όραμα. Τo Καραμπάχ είναι ένα μέρος όλων αυτών των γεωπολιτικών μετασχηματισμών. Εμείς το γνωρίζουμε αυτό. Θα πρέπει να κινηθούμε σωστά όπως κάναμε το 1990. Έτσι, από εκεί που το θέμα ήταν τοπικό του Καυκάσου, φαίνεται ότι πρόκειται για ένα γενικό παγκόσμιο σκηνικό έντασης που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για την περιοχή. Ό,τι συμβαίνει εδώ έχει αντίκτυπο και στις σχέσεις του Ιράν με το Ισραήλ, που επίσης ενδιαφέρονται για την περιοχή, όσο βεβαίως και εντάσσεται στις ευρύτερες σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Η Κίνα και η Ινδία ακόμα προσβλέπουν στην επέκταση των συμφερόντων τους, ενώ την ίδια ώρα η Αρμενία έχει μείνει εκτός των μεγάλων οικονομικών σχεδίων για όλη την περιοχή κι αυτό είναι αποτέλεσμα της τουρκο-αζερικής επιρροής», υπογραμμίζει.
Τα διπλά στάνταρντ σε Ουκρανία και Αρμενία
Ρωτάμε το μέλος του κοινοβουλίου του Αρτσάχ και εκπρόσωπο του κόμματος Τασνακτσουτιούν για την εκκωφαντική σιωπή της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τη διαδικασία αυτή εθνοκάθαρσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον ενός μόνιμα κατατρεγμένου λαού, εν αντιθέσει των αντιδράσεων που υπήρξαν, για παράδειγμα, σχετικά με το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Υπάρχουν ξεκάθαρα διπλά στάνταρντ όλα αυτά τα 30 χρόνια της ιστορίας του Αρτσάχ και όλες οι πλευρές δυστυχώς τα υιοθετούσαν… Το συζητάμε κι εμείς πολλές φορές αυτό, απογοητευμένοι που βλέπουμε αυτή τη διαφορετική αντιμετώπιση. Για την Ουκρανία είχαμε όχι μόνο «ψηφίσματα καταδίκης», αλλά και ενεργή στρατιωτική υποστήριξη. Για εμάς όμως, αρκέστηκαν σε κάποιες ανακοινώσεις. Θα πρέπει ο ΟΗΕ να έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση καταδίκης της αζέρικης επιθετικότητας ενώ περιμένουμε και τοποθέτηση υπέρ της αυτοδιάθεσης του λαού μας», υπογραμμίζει, και συνεχίζει:
«Το Αζερμπαϊτζάν διεξάγει μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης κι ενώ είναι το ίδιο επιτιθέμενο, παρουσιάζει την Αρμενία ως φταίχτη. Επί 30 χρόνια κάνει αυτή την επιθετική πολιτική παραπληροφόρησης και έχει καταφέρει να επιτύχει αποτελέσματα χάρη σε αυτήν. Στη χώρα μου λέμε, ότι το ψέμα που θα πεις 10 φορές, στο τέλος θα επικρατήσει ως αλήθεια. Και υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι στη διεθνή κοινότητα να το πιστέψουν αυτό το ψέμα, εξαιτίας και των οικονομικών τους συμφερόντων. Εμάς ο στόχος μας είναι να ζητάμε τη Δικαιοσύνη».
Το μέλλον, δε, δεν προμηνύεται καθόλου εύκολο. «Η κυβέρνηση της Αρμενίας αυτή τη στιγμή δεν έχει την πυγμή και τη στάση που θα έπρεπε να έχει. Οι Ρώσοι στρατιώτες θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι το 2025, είναι ένα θέμα τι θα γίνει μετά και πώς θα διασφαλιστεί η ειρήνη. Εμείς θεωρούμε καλοδεχούμενους και τους επιθεωρητές της Δύσης και του ΟΗΕ».
«Το Αρτσάχ είναι η ψυχή μας – Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση»
Τι σημαίνει όμως το Αρτσάχ για τον αρμενικό λαό; «Το Αρτσάχ είναι το βήμα για την πραγματοποίηση του στόχου μας. Για την Αρμενία είναι κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει ποτέ να χαθεί. Είναι ο ενωτικός κρίκος και για την αρμενική διασπορά. Είναι πιο σημαντικό θέμα ακόμα και από την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Με το Αρτσάχ και με τη νίκη του 1990 είδαμε ότι μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη τις ενέργειες νέων γενοκτονιών κατά του λαού μας. Το 2020 όμως φάνηκε ότι τα σχέδια αυτά δεν έχουν ακυρωθεί. Η Τουρκία θα συνεχίσει μέχρι να το πετύχει. Είμαστε Αρμένιοι και θέλουμε να είμαστε ενωμένοι με την Αρμενία μας. Όλος ο αγώνας μας ξεκίνησε για αυτό το σκεπτικό. Η ιστορική δικαιοσύνη δεν είναι πολιτικό πρόσχημα. Είναι το βασικό δικαίωμα για όλη την ανθρωπότητα, αυτό της αυτοδιάθεσης των λαών κι εμείς αγωνιζόμαστε για αυτό το δικαίωμά μας».
Στο κλείσιμο, ο Νταβίτ Ισχανιάν νιώθει την ανάγκη να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό.
«Στην πορεία των αιώνων, Ελλάδα και Αρμενία έχουμε παρόμοια ιστορία και κοινό πεπρωμένο. Εξακολουθούμε και σήμερα έτσι. Η πολιτική κοιτάζει το μέλλον αλλά η Ιστορία το παρελθόν – θα πρέπει να μας ενώνει αυτή η Ιστορία αλλά και να διατηρούμε τις πολιτικές μας σχέσεις για το μέλλον. Να προχωράμε χέρι-χέρι. Ευχαριστώ θερμά τον ελληνικό λαό και την ελληνική πολιτεία καθώς επί 30 χρόνια νιώθουμε διαρκώς ότι είναι δίπλα μας».
Πηγή: newsbomb.gr