Συγκλονίζει συθέμελα τους ΑΝΕΛ η συμφωνία των Πρεσπών και συρρικνώνει δραματικά την κοινοβουλευτική της ομάδα αλλά και την κυβερνητική πλειοψηφία. Πλέον οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μετρούν μόλις 7 βουλευτές ενώ η συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε 152.
Το κόμμα του Πάνου Καμμένου απειλείται με «αφανισμό» καθώς αμέσως μετά την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία» ξεκίνησαν οι μαζικές αποχωρήσεις στελεχών.
Μετά την διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου, επειδή δεν καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, ήρθε η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη βουλευτή Β’ Θεσσαλονικης των ΑΝΕΛ ενώ είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Μανταλένας Παπαδοπούλου η οποία είχε αναλάβει την οργάνωση των ψηφοδελτίων για τις εκλογές.
Το αφήγημα του Πάνου Καμμένου πως δεν στηρίζει την συμφωνία για το Σκοπιανό αλλά στηρίζει την κυβέρνηση, δεν έπεισε σχεδόν κανέναν, με αποτέλεσμα στη βάση του κόμματος να πνέουν μένεα κατά του προέδρου.
Αμέσως μετά την πανηγυρική φιέστα Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες, η βάση του κόμματος άρχισε να εξαερώνεται. Οι τοπικές οργανώσεις της Βορείου Ελλάδας να διαλύονται η μια μετά την άλλη. Σημαντικά στελέχη να αποχωρούν μαζικά καταγγέλλοντας τον Π. Καμμένο ότι συνέβαλε στο ξεπούλημα της Μακεδονίας. Πολιτευτές να βρίσκονται σε αποδρομή. Υπουργοί και βουλευτές να εισπράττουν τις οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών.
Από την μια άκρη της χώρας ως την άλλη, οι ΑΝΕΛ μοιάζουν να είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα καταγράφει ιστορικό χαμηλό ενώ στην Βόρεια Ελλάδα έχει σχεδόν αφανιστεί.
Οι αποχωρήσεις
Υπενθυμίζεται ότι τις ημέρες μετά τη συμφωνία υπήρξαν μαζικές αποχωρήσεις στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα. Είχαν αποχωρήσει: ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Καστοριάς, Χρήστος Παύλου, οι Θεοχάρης Μπικηρόπουλος και ο Δημήτρης Ζησιμόπουλος από την Πιερία, ο Γιώργος Τσακίρης, υποψήφιος βουλευτής, μέλος Γραμματειών και Επιτροπών και του Εθνικού Συμβουλίου και αναπληρωτής γραμματέας Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Καβάλα.
Ακόμη ο αναπληρωτής γραμματέας υγείας των ΑΝΕΛ, Μ. Αλιφιεράκης, από την Κρήτη και η μαζική αποχώρηση από την Κοζάνη των: Παναγιώτη Πλακεντά (μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΑΝΕΛ, αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης) Μάρκο Βύρλιο μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΑΝΕΛ) Ιωάννη Γκουντιό (Πολιτευτή) και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κοζάνης: Παύλο Τσότσο, Πέτρο Γώγο, Σπύρο Σπυρίδη, Τσαμόγλου Φίλη, Απόστολο Καλαϊτζόπουλο, Βασίλη Χαρακίδα, Γιώργο Γκόλια, Αναστασία Πράπα.
Καζάνι που βράζει το κόμμα
Στο εσωτερικό του κόμματος, το Σκοπιανό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και πίεση κυρίως στους βορειοελλαδίτες βουλευτές.
Και σα να μην έφτανε αυτό ήρθαν και οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει το θέμα του χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους. Ένα θέμα – ταμπού για πολλά στελέχη των ΑΝΕΛ, λόγω των εξαιρετικών σχέσεών τους με εκκλησιαστικούς παράγοντες.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να σημειωθούν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη δυο βουλευτές των ΑΝΕΛ που «φλερτάρουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που έχει διαμηνύσει πως θα υπερψηφίσει το Σκοπιανό πηγαίνοντας αντίθετα στην κομματική γραμμή των ΑΝΕΛ και την Έλενα Κουντουρά που φαίνεται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις της να έχει δηλώσει πως είναι «καλή» η συμφωνία.
«Πιέσεις» προς την αντίθετη κατεύθυνση δέχονται και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις στην Α’ Θεσσαλονίκης όπως επίσης και η Μαρία Κόλλια-Τσαχουράχα στις Σέρρες.
Πηγή: in.gr.