Η Λιβαδειά εκτός από τις πηγές της κρύβει και ένα εντυπωσιακό εκκλησάκι που σαν φωλιά στους βράχους της, αυτό της Αγίας Ιερουσαλήμ.
Βρίσκεται “φωλιασμένο” ανάμεσα σε απόκρημνους βράχους, ενώ η εικόνα του δίνει την αίσθηση του πίνακα ζωγραφικής. Ο λόγος για το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ που βρίσκεται στα νότια της Λιβαδειάς, χτισμένο σε απόκρημνους βράχους κοντά στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκι που αψηφά τους νόμους της φυσικής.
Ο επισκέπτης για να φτάσει στο εκκλησάκι πρέπει να ανέβει περίπου 700 σκαλοπάτια, ενώ εκτείνεται σε απόκρημνο βράχο του Παρνασσού, στην είσοδο της χαράδρας “Βαρσάμω”.
Εσωτερικά ο ναός έχει τόξο, λιθόκτιστο και πετρόκτιστο τέμπλο. Πάνω από το σπηλαιώδη ναό υπάρχει άλλη σπηλιά που ονομάζεται »το κελί του παππού».
Φαίνεται ότι στη σπηλιά αυτή κατοικούσε Ιεροσολυμίτης Μοναχός ή ασκητής. Στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς το εκκλησάκι αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας και λέγεται ότι εδώ είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.
Η Αγία Ιερουσαλήμ, είναι μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη της τιμάται κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μετά τον θάνατο του συζύγου της γύρισε πολλούς τόπους, μαζί με τα τρία της παιδιά, κηρύττοντας τον Χριστό. Από την Ελλάδα πέρασε κατά σειρά, πρώτα από την Αθήνα, Βοιωτία, Θεσσαλία και εγκαταστάθηκε στην Βέροια.
Εκεί την συνέλαβε ο Μάρκος Αυρήλιος Πρόβος, που είχε διατάξει διωγμό των Χριστιανών και σκληρό βασανισμό τους. Πρώτα τα παιδιά της υπέστησαν τρομερά βασανιστήρια, μέχρι που παρέδωσαν την ψυχή τους στον Θεό και ύστερα βασάνισαν και την ίδια ώσπου την αποκεφάλισαν. Έτσι, η Αγία Ιερουσαλήμ έγινε μια ηρωίδα χριστιανή μητέρα, που με βαθιά πίστη, οδήγησε τα παιδιά της στην θυσία υπέρ του Χριστού.
Το μονοπάτι για την εκκλησία ξεκινάει από τις πηγές της Κρύας, στη Λιβαδειά. Ακολουθούμε το πλακόστρωτο δρομάκι, δίπλα από τις πηγές και αφού περάσουμε το μικρό θεατράκι, ξεκινάει το μονοπάτι με τα σκαλοπάτια.
Θα διασχίσουμε το δάσος με τα κυπαρίσσια, θα συναντήσουμε ένα παλιό εκκλησάκι και θα συνεχίσουμε δεξιά για λίγο ακόμη, προσέχοντας προς το τέλος της διαδρομής την πέτρινη σκάλα που στα δεξιά είναι γκρεμισμένη.
Επιστρέφοντας, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να βγάλουμε δροσερό νερό, από την πηγή που βρίσκεται μέσα στο εκκλησάκι και όπως λένε οι ντόπιοι φέρνει καλοτυχία.
Πηγή : athensmagazine.gr