Μυστήριο καλύπτει την προέλευση φωτογραφιών που είναι στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. και απεικονίζουν ενόπλους από τη Μέση Ανατολή να έχουν αποκτήσει κάρτα ασύλου και ταξιδιωτικά έγγραφα από τις ελληνικές αρχές.
Όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», τα ίδια πρόσωπα εικονίζονται σε προγενέστερες φωτογραφίες να προτάσσουν όπλα και να συμμετέχουν σε ένοπλες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής.
Πρόκειται για οπτικό υλικό που προκαλεί προβληματισμό στις αρχές ασφαλείας – ιδίως εν μέσω των φονικών συγκρούσεων σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας – αφού, όπως προκύπτει από αυτό, τουλάχιστον δύο άτομα με ύποπτη δραστηριότητα και ενδεχόμενη σχέση με τον ΙSIS ή άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν παρεισφρήσει στη χώρα μας και… εξυπηρετούνται ως πρόσφυγες.
Μάλιστα, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες «επιδεικτικές» φωτογραφίες με τα ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα είναι πρόσφατες αφού σε αυτές φαίνονται και τα κοντέινερ των εν εξελίξει έργων του Μετρό στη λεωφόρο Κατεχάκη (απέναντι από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και τις υπηρεσίες ασύλου) που ξεκίνησαν την περίοδο 2021-2022.
Κύριο ζητούμενο αποτελεί πλέον η ταυτοποίηση της γνησιότητας των συγκεκριμένων φωτογραφιών, όπως και το τι απέγιναν οι εικονιζόμενοι που βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης, λόγω ακριβώς των φόβων για χτυπήματα σε όλο τον κόσμο με αφορμή τη σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς.
Σε επιφυλακή
Ολα αυτά ενώ ελληνικές και διεθνείς αρχές ασφαλείας και μυστικές υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή για την ανάσχεση ενδεχόμενης δράσης από φανατικούς ισλαμιστές επί ευρωπαϊκού εδάφους, σε συνέχεια των επιθέσεων στο Ισραήλ.
Ειδικότερα, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται αφενός σε «μοναχικούς λύκους», όπως αυτοί που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πλήγματα σε Αίγυπτο, Γαλλία και Κίνα, αφετέρου σε αιματηρές επιθέσεις από οργανωμένα δίκτυα ενόπλων που έχουν μετακινηθούν από τη Μέση Ανατολή – και μέσω της χώρας μας.
Την ίδια ώρα, υπηρεσιακά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η υπόθεση που αναδείχθηκε προ μηνών με την «ερασιτεχνική» στρατολόγηση Πακιστανών στην Ελλάδα από ομοεθνείς τους με βάση το Ιράν για επιθέσεις σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος να αποτέλεσε μέθοδο παραπλάνησης και εφησυχασμού των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ώστε να επικρατήσει η στρεβλή εικόνα ότι με αυτούς τους σχεδιασμούς μικρού εύρους εξαντλούνται οι ενέργειες κατά του Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι το 2022 κατατέθηκαν στις υπηρεσίες ασύλου 5.624 σχετικά αιτήματα από άτομα που δήλωσαν αφγανική υπηκοότητα, 5.050 από Σύρους, 4.572 από Πακιστανούς, 2.907 από Παλαιστινίους και 2.671 από Ιρακινούς.
Συνολικά το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν 37.362 αιτούντες άσυλο, με το ποσοστό αποδοχής – σε πρώτο βαθμό – να ανέρχεται σε 62,3%.
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., στο σύνολό τους οι αλλοδαποί που υποβάλλουν αίτημα ασύλου έχουν ακολουθήσει τη νόμιμη οδό καταγραφής από τις υπηρεσίες ελέγχου στα σύνορα της χώρας, έχουν υποβληθεί σε συνέντευξη και δακτυλοσκοπικό έλεγχο (σ.σ. και αντιπαραβολή με τις διεθνείς λίστες τουλάχιστον 5.000-7.000 υπόπτων του προγράμματος για τζιχαντιστές «CT-AP Travelers» της Europol).
Ταυτόχρονα, για την ταυτοποίηση υπόπτων χρησιμοποιείται υλικό από την ψηφιακή πλατφόρμα της Europol «Check the Web», όπου εξετάζονται βίντεο και φωτογραφίες από αιματηρές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή.
Επτά-οχτώ περιπτώσεις τον χρόνο
Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάθε χρόνο εντοπίζονται περίπου επτά-οκτώ περιπτώσεις «αόρατων» ενόπλων που λαμβάνουν άσυλο ενώ στο παρελθόν είχαν εγκληματική δραστηριότητα που δεν έχει καταγραφεί.
«Υπάρχουν επίσης δεκάδες άλλοι που εισέρχονται ανεξέλεγκτα και αφανώς στη χώρα και επιδιώκουν να λάβουν πλαστά έγγραφα από κυκλώματα που δρουν κυρίως στην Αττική, ώστε να έχουν ευχέρεια κινήσεων στην Ευρώπη».
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της λεωφόρου Κατεχάκη επισημαίνουν, τέλος, ότι μέχρι προ μερικών ετών οι ελληνικές αρχές απασχολούνταν ετησίως με 100-150 σήματα για ενδεχόμενες διελεύσεις από τη χώρα μας ενόπλων από τη Μέση Ανατολή (σ.σ. κυρίως ύποπτοι για συμμετοχή στον ISIS).
Αυτός ο αριθμός, τονίζουν, είχε μεν περιορισθεί σε 30-50 το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο, λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων, αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Πηγή : in.gr