Συναγερμός μετά τις δολοφονίες σε Γαλλία και Βέλγιο με τον Εμανουέλ Μακρόν να μιλά για ισλαμική τρομοκρατία προειδοποιώντας πως όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι ευάλωτα
«Το είδαμε ξανά στις Βρυξέλλες. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι ευάλωτα, και υπάρχει πράγματι μία αναζωπύρωση της ισλαμικής τρομοκρατίας»: ένα 24ωρο μετά την τζιχαντιστική επίθεση με θύματα δύο σουηδούς φιλάθλους στις Βρυξέλλες, τέσσερα 24ωρα μετά τη δολοφονία ενός Γάλλου εκπαιδευτικού στην πόλη Αράς της Γαλλίας από έναν άλλο νεαρό ισλαμιστή, ο Εμανουέλ Μακρόν συνόψισε χθες τον φόβο που εκφράζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Είναι η ώρα για περισσότερη ασφάλεια, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς» επεσήμανε από την πλευρά του ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, o οποίος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης του Βέλγου ομολόγου του, Αλεξάντερ ντε Κρόο, προκειμένου να «τιμήσει τη μνήμη και να θρηνήσει για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης» που σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης το βράδυ της Δευτέρας.
Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον αναγνώρισε χθες πως η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με την «μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Ο δράστης, ένας 45χρονος Τυνήσιος ονόματι Αμπντεσλάμ Λασουέντ, σκότωσε δύο σουηδούς φιλάθλους και τραυμάτισε ακόμη έναν λίγη ώρα προτού ξεκινήσει στο στάδιο «Βασιλιάς Βαλδουίνος» της πόλης ο αγώνας ποδοσφαίρου Βέλγιο – Σουηδία για τα προκριματικά του Euro – ο αγώνας διακόπηκε τελικά στο ημίχρονο.
Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αρχές για τον εντοπισμό του ευοδώθηκε χθες το πρωί, σε ένα καφέ του Σαερμπέκ: λίγη ώρα αργότερα, ο δράστης υπέκυψε στα πυρά που δέχθηκε. Είχε ήδη ανεβάσει από το βράδυ της Δευτέρας βίντεο στα σόσιαλ μίντια όπου δήλωνε μέλος του ISIS και καυχιόταν ότι σκότωσε «απίστους» προκειμένου να εκδικηθεί «για τους μουσουλμάνους»: όπως αναμενόταν, το ISIS ανέλαβε χθες την ευθύνη μέσω Telegram.
Σε κάθε περίπτωση, ο Λασουέντ δεν έβαλε τυχαία στο στόχαστρο σουηδούς πολίτες: η Σουηδία είχε ήδη ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού της στο δεύτερο υψηλότερο τον Αύγουστο, μετά τις πυρπολήσεις και άλλες πράξεις βεβήλωσης του Κορανίου στη χώρα οι οποίες πυροδότησαν τζιχαντιστικές απειλές. Ο Κρίστερσον αναγνώρισε χθες πως η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με «τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνοντας πως η Σουηδία και η ΕΕ χρειάζονται αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και πως «τα επικίνδυνα άτομα που δεν έχουν τη σουηδική υπηκοότητα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα».
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες
Για ποιον λόγο εξακολουθούσε να βρίσκεται στο Βέλγιο ο 45χρονος Τυνήσιος που δολοφόνησε προχθές δύο Σουηδούς στις Βρυξέλλες, αλλά και γιατί δεν έγινε καλύτερη αξιολόγηση ώστε να καταγραφεί στις λίστες της αντιτρομοκρατικής ζήτησε από την πλευρά του να μάθει από τις αρμόδιες αρχές της χώρας του ο Βέλγος πρωθυπουργός.
Όπως αποκαλύφθηκε, ο Λασουέντ είχε αιτηθεί άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019. Η αίτησή του είχε απορριφθεί έναν χρόνο αργότερα και το όνομά του αφαιρέθηκε από το εθνικό μητρώο αιτούντων άσυλο τον Φεβρουάριο του 2021, έκτοτε όμως δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί ώστε να απελαθεί.
Ήδη από το 2016, τη χρονιά που οι Βρυξέλλες είχαν γίνει στόχος πολύνεκρης τζιχαντιστικής επίθεσης στο Μετρό και το αεροδρόμιό τους, οι αρχές είχαν λάβει «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» από «ξένη αστυνομική υπηρεσία» σύμφωνα με τις οποίες ο συγκεκριμένος άνδρας είχε ισλαμιστικό προφίλ και ήθελε να μεταβεί σε εμπόλεμη ζώνη για να συμμετάσχει στην τζιχάντ. Οι πληροφορίες ελέγχθηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, ο Λασουέντ χαρακτηρίστηκε εν τούτοις γνωστός στη βελγική αστυνομία για «διακίνηση ανθρώπων, παράνομη παραμονή στη χώρα και έκθεση σε κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας».
Η ακριβής διαδρομή που ακολούθησε μένει να αποσαφηνιστεί: ιταλική κυβερνητική πηγή δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters πως ο Λασουέντ είχε φτάσει το 2011 στη Λαμπεντούζα, παρέμεινε για λίγο στην Ιταλία, ακολούθως ταξίδεψε στη Σουηδία, απελάθηκε όμως από εκεί και επέστρεψε στην Ιταλία, όπου το 2016 οι αρχές της Μπολόνια τον χαρακτήρισαν εξτρεμιστή και οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν τις κινήσεις του. Παράλληλα, ο σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε πως είχε «διαμείνει προσωρινά» στη Σουηδία, δεν ήταν όμως γνωστός στη σουηδική αστυνομία.
Οι προειδοποιήσεις
Σε ένα πρώτο στάδιο, η βελγική εισαγγελία είχε δηλώσει πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να συνδέουν την επίθεσή του στις Βρυξέλλες με τη νέα έκρηξη της βίας στη Μέση Ανατολή – σύμφωνα ωστόσο με το βελγικό δίκτυο RTBF, μετά τον εντοπισμό πολυάριθμων μηνυμάτων που είχε ανεβάσει υπέρ των Παλαιστινίων, πλέον δεν το αποκλείει.
Για πιθανή σύνδεση ανάμεσα στον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ και τη δολοφονία, την περασμένη Παρασκευή, του Γάλλου φιλολόγου Ντομινίκ Μπερνάρ από έναν 20χρονο ισλαμιστή, Ρώσο υπήκοο με καταγωγή από την Ινγκουσετία, είχαν κάνει λόγο εξαρχής και οι γαλλικές αρχές. Οπως έγινε γνωστό, ο δράστης, Μοχάμεντ Μογκούτσκοφ, που κρίθηκε χθες προφυλακιστέος από κοινού με τον 16χρονο αδελφό του και έναν επίσης ανήλικο εξάδελφό τους, είχε δημοσιοποιήσει πριν από την επίθεση βίντεο όπου έλεγε πως ενεργούσε στο όνομα του ISIS – και έκανε έναν «ανεπαίσθητο υπαινιγμό» στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
«Είναι αδύνατο σε ένα κράτος δικαίου να εξαλειφθεί απολύτως ο κίνδυνος της τρομοκρατίας» δήλωσε χθες από τα Τίρανα ο Γάλλος πρόεδρος. Στο μεταξύ, το ανάκτορο των Βερσαλλιών εκκενωνόταν εκ νέου έπειτα από προειδοποίηση για βόμβα, για δεύτερη φορά από το Σάββατο.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Πηγή : in.gr