Ενώ η συγκομιδή της ελιάς ξεκινάει δειλά – δειλά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι προβλέψεις για μειωμένη απόδοση και τιμές ρεκόρ έχουν κάνει το ελαιόλαδο πολύτιμο αγαθό τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.
Οι πρώτες τιμές για την νέα ελαιοκομική σεζόν κυμαίνονται μεταξύ 8,50 και 9,20 ευρώ ανά κιλό χαμηλής οξύτητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Στα σούπερ μάρκετ και σε άλλους λιανοπωλητές, οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τιμές που κυμαίνονται από 9 ευρώ έως και 16 για ένα λίτρο συσκευασμένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Οι τιμές αυτές έχουν επίσης πυροδοτήσει ένα κύμα κλοπών ελαιολάδου και παράνομων πρακτικών σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το φθινόπωρο.
Μείωση έως και 70%
Τις εκτιμήσεις του για την φετινή χρονιά κάνει στο Newsbomb.gr, ο κ. Δημήτρης Καρούμπαλης, παραγωγός και τυποποιητής ελαιόλαδου, 14 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ξεκινήσαμε δειλά – δειλά την παραγωγή αλλά όσον αφορά τις τιμές για τη φετινή χρονιά υπάρχει μια διστακτικότητα μετά από όσα ακούγονται.
Φέτος η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη σε ποσοστά που θα φτάνει και τα 70%. Θα υπάρχει πρόβλημα που θα βρούμε λάδι να καλύψουμε τις ανάγκες της τυποποίησης. Αν οι τιμές “καθίσουν” κοντά στα 8 ευρώ το κιλό τότε για τους καταναλωτές θα υπάρχουν δυσκολίες αφού στο ράφι οι τιμές θα είναι αυξημένες.
Ήδη ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών έχει στραφεί και σε άλλα λάδια οπότε δεν ξέρουμε τι θα γίνει και με τη ζήτηση τελικά».
Προβλήματα με τον δάκο λόγω ζέστης και υγρασία
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Δημητρακόπουλος, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Καλαμάτα σημειώνει στο Newsbomb.gr: «Η μείωση φέτος είναι μεγάλη, θα ξεπερνάει το 50%. Όσον αφορά τις τιμές ακούγονται ότι θα πιάσουν και τα 9 ευρώ αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Σε περίπου 10 ημέρες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όσον αφορά την ποιότητα θα πρέπει να πούμε ότι μέχρι ώρας φαίνεται καλή αλλά ο καιρός δεν είναι καθόλου καλός αφού ευνοείται ο δάκος με την υγρασία και τη ζέστη οπότε δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα.
Και προσθέτει: «Ο καταναλωτής εφόσον ισχύσουν αυτές οι τιμές θα βρίσκει το λάδι (το εξαιρετικά παρθένο) περίπου στα 15 ευρώ το λίτρο. Ο τενεκές πάλι θα δεν ξέρουμε τι θα γίνει αφού θα πουλάει όσο θέλει ο κάθε παραγωγός. Ωστόσο δεν πιστεύω αυτά που γράφονται για 170 – 200 ευρώ. Εμένα και τα 150 ευρώ μου φαίνονται υπερβολικά».
Με αυτό τον τρόπο κλέβουν το λάδι
Στον τρόπο με τον οποίο δρουν οι αετονύχηδες που έχουν κλέβουν τους παραγωγούς μίλησε στο Newsbomb.gr, ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Νηλέας» στην Πύλο.
«Κλοπές έχουμε, δεν έχω όμως ακούσει να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το θέμα, τουλάχιστον στη Μεσσηνία. Στην Ηλεία λένε ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα και οι συνάδελφοι κάνουν περιπολίες το βράδυ για να προστατεύσουν την παραγωγή τους. Οι κλοπές είναι τριών ειδών. Ή κλέβουν τον καρπό που έχει συγκομιστεί και έχει παραμείνει στα χωράφια, ή τον καρπό από δέντρα ή τέλος κλέβουν ελαιόλαδο εκεί που αποθηκεύεται. Γενικότερα πάντα είχαμε τέτοια κρούσματα αλλά τώρα η αύξηση της τιμής έχει οδηγήσει πολλούς επίδοξους ληστές σε αυτές τις πράξεις», αναφέρει ο κ. Κόκκινος.
Σε σχέση με τις τιμές εκτιμά ότι: «Οι πρώτες τιμές για το έξτρα παρθένου είναι περίπου στα 8 ευρώ το κιλό και η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50% – 60%. Που θα φτάσει τελικά η τιμή δεν το ξέρει κανείς αλλά το ανησυχητικό είναι ότι έχει χαθεί ένα μεγάλο μερίδιο της κατανάλωσης από το έξτρα παρθένο. Πλέον πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ελαιόλαδο παράγει και το νότιο ημισφαίριο (Αργεντινή, Χιλή κ.α.) οπότε κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Σε σχέση με την τιμή καταναλωτή με τιμή παραγωγού τα 8 ευρώ θα το αγοράζει από 12 και πάνω γιατί είναι και τα κόστη που προστίθενται από όλη την αλυσίδα παραγωγής».
Αυξημένο κόστος συγκομιδής
Τέλος ο κ. Γιάννης Ηλιάδης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην περιοχή του δήμου Οιχαλίας στην Μεσσηνία αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής. «Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά πολύ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερο ελαιόλαδο, με αυξημένο κόστος συγκομιδής. Τιμές δεν έχουν δοθεί ακόμα τόσο στην ποικιλία Μαυρολίσιο όσο και στο Κορωνέικο. Όλοι είναι σε αναμονή.
Σε σχέση με τις κλοπές ελαιολάδου θα πρέπει να πούμε ότι αν και λέγονται υπερβολές κάποια κρούσματα έχουν καταγραφεί. Οι παραγωγοί είναι λίγο ανήσυχοι οπότε κάνουν περιπολίες στα κτήματά τους το βράδυ», σημείωσε στο Newsbomb.gr.
Πηγή: newsbomb.gr