Ήταν η καρδιά της πόλης όπου οι απλοί πολίτες αγόραζαν και πωλούσαν αγαθά, συζητούνταν για την πολιτική και διέδιδαν τις ιδέες τους ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας.
Ο λόγος για την αρχαία αγορά της Αθήνας όπου γεννήθηκε η ιδέας της δημοκρατίας, η «πολιτεία» του Πλάτωνα και οι βάσεις των μαθηματικών που μαθαίνουμε σήμερα.
Αυτό που συνέβαινε στην αρχαία αγορά ξεπερνούσε τις απλές καθημερινές συναλλαγές και οι ιδέες που γεννήθηκαν εκεί διαμόρφωσαν την σύγχρονη κοινωνία από τον τρόπο που οι επιστήμονες πραγματοποιούν το έργο τους ως τον τρόπο που φτιάχνουμε και περνάμε τους νόμους του κράτους.
Η καρδιά της δημόσιας ζωής
Σχεδόν κάθε πόλη της αρχαίας Ελλάδας είχε μια αγορά – τόπο συνάντησης – όταν άρχισε να ακμάζει η κλασική περίοδος του ελληνικού πολιτισμού. Η αγορά ήταν εύκολα προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες με μια μεγάλη κεντρική πλατεία και πάγκους αγοράς
Η αγορά της Αθήνας – ο κόμβος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού – φιλοξενούσε τους πάντες: πολιτικούς, εγκληματίες, φιλόσοφους, αριστοκράτες, επιστήμονες και αξιωματούχους
Κάποιες από τις σημαντικότερες ιδέες του κόσμου γεννήθηκαν και τελειοποιήθηκαν μέσα στα όρια της αθηναϊκής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της έννοιας της δημοκρατίας.
Οι τακτικοί πολίτες της Αθηναίας είχαν την εξουσία να ψηφίζουν για οτιδήποτε και ήταν ιδιαίτερα υπερήφανοι για τους δημοκρατικούς τους τρόπους. Κανένας πολίτης δεν ήταν πάνω από το νόμο και οι νόμοι δημοσιεύονταν στην αγορά για να μπορούν να τους δουν όλοι. Οι Αθηναίοι θεωρούσαν ότι είναι καθήκον και προνόμιο τους να υπηρετούν σε επιτροπές και τόσο τα δικαστήρια της πόλης όσο και η σύγκλητος βρίσκονταν στην αγορά για να δείχνουν την ανοικτή, ισότιμη φύση της αθηναϊκής ζωής.
Μάλιστα η δημοκρατική διαδικασία της αγοράς των Αθηναίων, όπου συζητούσαν, ψήφιζαν και ουσιαστικά νομοθετούσαν, αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα διακυβέρνησης.
Επιστήμη και μάθηση
Η επιστημονική θεωρία ξεκίνησε επίσης στην αγορά όπου τα μεγαλύτερα μυαλά της πόλης συναντούσαν ο ένας τον άλλον. Ο Σωκράτης, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης περνούσαν καθημερινά αρκετές ώρες στην αγορά της Αθήνας όπου συζητούν τις ιδέες του και δίδασκαν τους μαθητές τους.
Ειδικότερα, ο Αριστοτέλης ο οποίος είναι γνωστός για τις συνεισφορές του στην επιστήμη και μπορεί να έχει αναπτύξει τις θεωρίες σχετικά με την εμπειρική μέθοδο, τη ζωολογία και τη φυσική, μεταξύ άλλων, όταν κουβέντιαζε στους πάγκους των τροφίμων της αγοράς.
Πηγή : olympia.gr