Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για την διαλεύκανση της υπόθεσης με την κακοποίηση σε ζωντανή μετάδοση ζευγαριού με νοητική υστέρηση, από τον 42χρονο youtuber στο Κερατσίνι.
Ενώ ο κατηγορούμενος την Δευτέρα αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές Γρεβενών, καθώς μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος, το ethnos.gr φέρνει στο φως μία αδιανόητη, αλλά δυστυχώς θλιβερή ελληνική πραγματικότητα.
Παρόλο που οι Αρχές λειτούργησαν τάχιστα και μέσα σε μία εβδομάδα που «δούλευαν» την υπόθεση κινήθηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου και συνέλαβαν τον 42χρονο, απελευθερώνοντας την 21χρονη και τον 24χρονο ΑμεΑ, και ενώ ακόμη συνεχίζουν τις έρευνες, καμία δομή δεν έχει δεχτεί τα θύματα για φιλοξενία.
Σύμφωνα με πηγές της Κατεχάκη από την ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθειά τους να βρουν δομή για αυτούς τους ανθρώπους έχουν ακούσει απίστευτες ατάκες, όπως: «Δεν είναι αλλοδαποί και δεν τους δεχόμαστε», «δεν έχουν κάνει εξετάσεις αίματος», «πρέπει να χαρακτηριστούν ως ΑμεΑ», «δεν έχουν χαρτιά», «πρέπει να έχουν ασφαλιστική ή φορολογική ικανότητα», κ.ά.
«Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε ακατάλληλο χώρο, όπου κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα πέσουν ξανά θύματα διαδικτυακής εκμετάλλευσης. Τα παιδιά αυτά αισθάνονταν σημαντικά και δεν ήταν σε θέση να κατανοήσουν την κακοποίησή τους. Τους έδινε ένα μικρό χαρτζιλίκι και κάτι να φάνε, ενώ τα εκμεταλλευόταν και τα είχε σε βορά αχόρταγων χρηστών που πλήρωναν για να βλέπουν τον βασανισμό τους», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Και συμπληρώνουν: «Όταν μιλάμε για θύματα ρατσιστικής βίας αναφερόμαστε σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή άτομα που στερούνται ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αγαθά και κυρίως μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι θύματα βίας. Όταν, δε, μιλάμε για άτομα με αναπηρία, τότε έχουμε να κάνουμε με πολλαπλές ευαλωτότητες και διακρίσεις».
Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Τμήματος Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, Μιχάλη Λώλη, ο οποίος επεσήμανε τα εξής:
«Υπάρχει ένα ζήτημα ως προς την υποκαταγραφή των ρατσιστικών εγκλημάτων, καθώς τα θύματα δεν εμπιστεύονται τις Αρχές, γιατί φοβούνται ότι δεν θα βρουν ανταπόκριση και δεν θα έχουν επαρκή προστασία από τους δράστες. Συνεπώς, δουλειά της Αστυνομίας είναι να δέχεται τις καταγγελίες σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να εντοπίζει τους δράστες και να τους οδηγεί στη Δικαιοσύνη. Αλλά εδώ ανακύπτει ένα σημαντικό ζήτημα για την προστασία θυμάτων ρατσιστικής βίας. Δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας και επαρκές πλαίσιο προστασίας τους από την περαιτέρω θυματοποίηση. Χρειάζεται συνεργασία της Αστυνομίας με φορείς που θα αναλαμβάνουν την ψυχοκοινωνικοοικονομική υποστήριξη των θυμάτων, όπως γίνεται στα πρότυπα συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων με το Χαμόγελο του Παιδιού και άλλες δομές ή όπως συμβαίνει με τις Υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας με δομές φιλοξενίας επιζώντων γυναικών».
Πηγή: Ethnos.gr