ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Επιζώσα κακοποίησης μιλά στον Μητσοτάκη: «Υπήρξαν στιγμές που απορώ πώς έζησα»
Επιζώσα κακοποίησης μιλά στον Μητσοτάκη: «Υπήρξαν στιγμές που απορώ πώς έζησα»
(Φώτο : lifo.gr)
25 Νοέ
0
Σχόλια

Επιζώσα κακοποίησης μιλά στον Μητσοτάκη: «Υπήρξαν στιγμές που απορώ πώς έζησα»

Επιζώσα κακοποίησης περιέγραψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ενδοοικογενειακή βία που ζούσε επί σχεδόν 17 χρόνια και πώς κατάφερε να αποδράσει από αυτή την κατάσταση. 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάρτησε στα social media βίντεο στο οποίο συζητά με μια επιζώσα ενδοοικογενειακής βίας, η οποία του περιγράφει την κακοποίηση που υπέστη.

«Υπήρξαν στιγμές που απορώ πώς έζησα. Υπήρχαν χτυπήματα που θα μπορούσαν να είναι μοιραία, όπως οι στιγμές πνιγμού», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιζώσα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Πώς άντεξες τόσα χρόνια;», είναι η πρώτη ερώτηση που της κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ξέρω πώς άντεξα. Ήταν πάρα πολλά χρόνια, 16-17», απαντά η επιζώσα.

Η πρώτη φορά που υπέστη κακοποίηση ήταν σε στιγμές χαράς, που πιστεύεις ότι πραγματοποιούνται όλα σου τα όνειρα, περιγράφει. «Στην προετοιμασία του γάμου και την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης. Έγινε βίαιος και έφταιγα κιόλας… το προκαλούσα», συμπληρώνει. «Ο κακοποιητής πάντα θα φροντίσει να ρίξει το βάρος στη γυναίκα, ότι αυτός δεν έχει κάνει τίποτα κακό», παρατηρεί ο πρωθυπουργός.

Μετά από κάθε περιστατικό κακοποίησης, λέει η επιζώσα, ακολουθούσε οικογενειακό συμβούλιο. «Πάντα υπήρχε το ότι κάτι κάνω και τον εξωθώ πέρα από τα όριά του… και από τους δικούς μου γονείς και τους δικούς του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από τα σοβαρότερα περιστατικά, αναφέρει, ήταν όταν ο πρώην σύζυγός της τη χτύπησε με κεφαλιά στο πρόσωπο και της έσπασε τη μύτη. Στο νοσοκομείο «είπα μια ψεύτικη δικαιολογία που λένε όλες οι γυναίκες, ότι γλίστρησα και έπεσα στο μπάνιο. Και το πίστεψαν».

Επιζώσα κακοποίησης: Αγκάλιαζα τα παιδιά και επί 10 λεπτά συνέχιζε να με χτυπάει

Η επιζώσα κακοποίησης επισημαίνει πως ο πρώην σύζυγός της ήταν βίαιος και με τα παιδιά τους.

«Συνήθως προστάτευα τα παιδιά, όταν κάτι τον ενοχλούσε και ορμούσε να τα χτυπήσει. Μπορεί να αγκάλιαζα τα παιδιά για να μην τα χτυπήσει και επί 10 λεπτά συνέχιζε να χτυπάει εμένα, ενώ τα παιδιά ήταν στην αγκαλιά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σημειώνει πως όσες φορές είπε σε κέντρο μαθησιακές δυσκολίες την αλήθεια για όσα συνέβαιναν, συνήθως οι ψυχολόγοι κρατούσαν την ίδια και τα παιδιά της για συνεδρίες, αλλά κανένας δεν υποχρέωνε τον πατέρα να παραστεί σε αυτές.

«Στην αρχή σκεφτόμουν ότι μάλλον εγώ φταίω, δεν διαχειρίζομαι σωστά την οικογενειακή ηρεμία, πρέπει να το προσπαθήσω. Κάποια στιγμή όμως κατάλαβα ότι δεν είναι στο χέρι μου, δεν μπορώ να το ελέγξω, ούτε το προκαλώ εγώ», εξομολογείται η επιζώσα.

Όταν άνοιξε ένα κέντρο στήριξης γυναικών στην πόλη της, αποφάσισε να απευθυνθεί σε αυτούς τους ανθρώπους. «Έκανα πάρα πολλά χρόνια συνεδρίες μαζί τους, μένοντας ακόμη στο σπίτι, γιατί χρειαζόμουν πάρα πολύ χρόνο να δυναμώσω, να αποκτήσω αυτοεκτίμηση, να πιστέψω ότι μπορώ να ξεφύγω από όλα αυτά», εξηγεί.

Μάλιστα, αναφέρει πως παρότι την είχαν δει να φεύγει για το νοσοκομείο με αίματα, ή να κοιμάται έξω από το σπίτι, δεν προσφέρθηκε κανένας να τη βοηθήσει. «Είναι συνένοχοι όλοι. Η σιωπή είναι συνενοχή», τονίζει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

Τι πρέπει να αλλάξει

Η επιζώσα κακοποίησης δηλώνει ότι θα χρησιμοποιούσε το panic button, αν υπήρχε τότε. «Όλες οι γυναίκες, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρέπει να έχουν την εφαρμογή και να μην διστάσουν να τη χρησιμοποιήσουν», τονίζει.

«Δεν ξέρεις πότε θα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Μπορεί να θεωρείς είναι ένας καβγάς, μια σφαλιάρα, αλλά δεν ξέρεις πότε μπορεί να χειροτερέψουν και να υπάρχει πραγματικά κίνδυνος για τη ζωή σου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όταν ο πρωθυπουργός τη ρωτά τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για αυτό το ζήτημα, απαντά: «Αυτοί που είναι σε καίριες θέσεις να εκπαιδευτούν, έτσι ώστε να ξέρουν πώς να μη διώξουν το θύμα. Μια κουβέντα μπορεί να σε διώξει. Άνθρωποι όπως ο γιατρός, ο δάσκαλος, η αστυνομία να έχει πάρει μια εκπαίδευση για να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, ώστε όταν ένα θύμα βρίσκεται κοντά του να του δίνει το θάρρος να μιλήσει».

-Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο sos15900@isotita.gr

 

 

 

Πηγή : lifo.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.