Σαν σήμερα —27 Αυγούστου— πριν απο 189 χρόνια, έφθασαν στο λιμάνι του Σίδνεϊ επτά παλικάρια από τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Από όσα γνωρίζουμε, αυτοί οι νέοι ήταν οι πρώτοι Έλληνες οι οποίοι πάτησαν το πόδι τους στους Αντίποδες του νότου.
Κατά τη διάρκεια της εθνικής παλιγγενεσίας, ένα πλοίο με ελληνικό πλήρωμα επιτέθηκε σε πλοίο Βρετανικών συμφερόντων ανοικτά της Κρήτης. Στη συνέχεια, το βασιλικό ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας συνέλαβε το πλήρωμα του και καταδίκασε τους ναύτες ως «πειρατές».
Στις 27 Αυγούστου 1829, οι εξόριστοι έφθασαν στο Σίδνεϊ και έτσι γεννήθηκε η ελληνική ομογένεια των Αντιπόδων.
Εργάστηκαν στα ναυπηγεία στο λιμάνι του Σίδνεϊ και στους πρώτους αμπελώνες στη περιοχή Camden —68 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ—, όπου καλλιέργησαν τα κλήματα με τον τρόπο που γνώριζαν από την πατρίδα τους, σύμφωνα με αναφορά της εποχής. Όταν τους δόθηκε χάρη το 1834, δύο από τους επτά επέλεξαν να μείνουν στη νέα χώρα, αυτοί ήταν οι: Αντώνης του Μανώλη και Γκίκας Βούλγαρης. Αυτοί έγιναν οι «πατέρες» της ελληνοαυστραλιανής ομογένειας.
Ο Αντώνης εγκαταστάθηκε στη περιοχή του Picton, ενώ ο Βούλγαρης επέλεξε να γίνει από τους πρωτοπόρους κτηνοτρόφους της περιοχής Monaro, στην ορεινή περιοχή νότιοανατολικά της Καμπέρρας. Στα βήματά τους έχουν πατήσει εκατοντάδες χιλιάδες ομογενών από Ελλάδα, Κύπρο, Πόντο και Μικρά Ασία, Νότια Αφρική και Αίγυπτο, Ρουμανία, πρώην Σοβιετική Ένωση και αλλού.
Ο ξενιτεμένος Αντώνης του Μανώλη απεβίωσε ολομόναχος στις 22 Σεπτεμβρίου 1880, μερικές ημέρες αφού είχε κλείσει 51 χρόνια στην Αυστραλία. Παραμένει άγνωστο ποιος ετοίμασε την επιτύμβια στήλη, με τον όμορφο στίχο:
«Στην ξενιτιά, ο ξένος βρήκε τάφο,
μακριά από την πατρίδα, πέρα από το ακατάπαυστο κύμα».
Πέρασαν 189 χρόνια από την ημέρα εκείνη. Τόσοι ομοεθνής μας έχουν περάσει από την Αυστραλία τα τελευταία 189 χρόνια. Κάποιοι πέρασαν και άφησαν κάποια σημάδια· μικρά ή μεγάλα. Μαζί με την ζωή τους, αυτοί οι μετανάστες και οι γενεές τις οποίες έφεραν στην ζωή, έκτισαν την χώρα αυτή και την παροικία την οποία βλέπουμε γύρω μας. Τι μέλλον γίνεσθε;
Δρ Παναγιώτης Διαμάντης
Γενοκτολόγος–Ιστορικός
Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϋ Αυστραλίας