Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εκθέσει αρχαιολογικούς θησαυρούς της στο Βρετανικό Μουσείο «για να καλύψει το κενό» εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστραφούν στην Αθήνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Σε δηλώσεις της στον Guardian, η υπουργός είπε ότι οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου με τα ελληνικά έργα τέχνης «δεν θα αδειάσουν ποτέ».
«Η θέση μας είναι σαφής», δήλωσε. «Σε περίπτωση που τα Γλυπτά επανενωθούν, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει εκ περιτροπής εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό».
Σε ερώτημα αν το Λονδίνο έχει ζητήσει συγκεκριμένα έργα, η υπουργός επέμεινε ότι οι εν εξελίξει συζητήσεις δεν έχουν επεκταθεί σε συγκεκριμένα αντικείμενα.
Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, η Αθήνα για πρώτη φορά έδωσε μια ιδέα για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει για να αντισταθμίσει την παραχώρηση των Γλυπτών.
Η Αθήνα πιστεύει ότι οι αρχαιότητες που θα σταλούν στη Βρετανία θα είναι επίσης πόλος έλξης. «Θα κάλυπταν το κενό, θα διατηρούσαν και θα ανανέωναν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε η Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της, θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».
Επιπλέον η Λίνα Μενδώνη διέψευσε ότι είναι ξανά στο προσκήνιο η ιδέα της δημιουργίας ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο μουσείο της Ακρόπολης που θα κατασκευαζόταν ειδικά για τα Γλυπτά. «Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση», δήλωσε η ίδια.
Σε ερώτημα αν η Ελλάδα απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον του Βρετανικού Μουσείου σε μια εποχή που όλο και περισσότερα αμφισβητούμενα αντικείμενα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους, η υπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «να κάνει πλήρη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία».
Σχέση συνεργασίας
Από τότε που διατυπώθηκε η ιδέα της ανταλλαγής, αμέσως μετά την κατάκτηση της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία το 2019, οι εικασίες ήταν έντονες ότι θησαυροί, όπως η Μάσκα του Αγαμέμνονα, θα μπορούσαν να σταλούν στη Βρετανία, επισημαίνει η Ελένα Σμιθ, ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα που υπογράφει το δημοσίευμα.
Έπειτα από μια μακρά περίοδο διαμάχης, οι δύο πλευρές άρχισαν να μιλούν για μια σχέση που θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση «win-win».
Τον Οκτώβριο ο πρόεδρος του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, έλεγε σε βουλευτές ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή συνεργατική σχέση» με την ελληνική πλευρά. Όπως διευκρίνισε, αυτό θα σήμαινε ότι «αντικείμενα από την Ελλάδα θα έρχονταν εδώ, αντικείμενα που ενδεχομένως δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα και αντικείμενα από τη συλλογή του Παρθενώνα που δυνητικά θα ταξίδευαν στην Ελλάδα».
Ο Όσμπορν είχε δεσμευτεί μάλιστα ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχίζονταν παρά το διπλωματικό επεισόδιο με την ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πηγή : protothema.gr