Συγκλονιστικά είναι τα πλάνα όπως καταγράφονται σε βίντεο ντοκουμέντο που ανάρτησε στο facebook λουόμενος που βρισκόταν στην παραλία Ναυάγιο Ζακύνθου τη στιγμή της κατολίσθησης.
Στο βίντεο διάρκειας λίγων δευτερολέπτων φαίνεται η πτώση των βράχων που προκάλεσε πανικό και δημιούργησε μεγάλο κύμα. με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσουν μικρά πλοιάρια με τουρίστες.
https://www.facebook.com/leonidas.malioufas/videos/1950842288334135/
Σημειώνεται πως από τις έρευνες δεν έχει αναφερθεί κανένας αγνοούμενος από την καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη, ενώ τρεις ελαφρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο Ζακύνθου .
Όπως επισημαίνεται από το λιμενικό σώμα η παραλία έχει —προληπτικά— εκκενωθεί, ενώ έχει απαγορευθεί από τη λιμενική αρχή Ζακύνθου η προσέγγιση σκαφών μέχρι νεωτέρας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιοκτητών σκαφών που ήταν στην περιοχή την ώρα που έπεσαν οι βράχοι, στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας είχαν αγκυροβολήσει τρία σκάφη αναψυχής με επιβάτες. Στη παραλία την ώρα της πτώσης των βράχων βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες με μικρά παιδιά, που επιβιβάστηκαν σε σκάφη και απομακρύνθηκαν.
Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων, επισημαίνει άλλωστε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.
Όπως εξηγεί, η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους.
«Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων-καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου», τονίζει ο καθηγητής.
Πηγή: news247.gr.