Την μνήμη του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Αγίου Χρυσοστόμου, των συν αυτώ φονευθέντων Επισκόπων και των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922 τιμά με σειρά εκδηλώσεων κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου η Εστία Νέας Σμύρνης.
Η αρχή έγινε την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Επισκόπων Σμύρνης Χρυσοστόμου, Ζήλων Ευθυμίου, Κυδωνιών Γρηγορίου, Ικονίου Προκοπίου και Μοσχονησίων Αμβροσίου.
«Ο Σταυρός του Κυρίου ήταν το ιερότερο σύμβολο το οποίο πίστεψαν, από το οποίο ενεδυναμώθησαν και για χάρη του οποίου μαρτύρησαν οι ιερομάρτυρες Ιεράρχες και τόσοι άλλοι κληρικοί και λαϊκοί που έχυσαν το αίμα τους και πότισαν με αυτό την μικρασιατική γη και με την θυσία τους επισφράγισαν την αυταπάρνηση τους, την αγάπη τους προς τον Χριστό, την πίστη τους προς τον Σταυρό και φυσικά την αγάπη τους για την πατρίδα», είπε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, κατά το κήρυγμά του στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής, κάνοντας σύνδεση με την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.
«Ιδιαίτερα εμείς οι χριστιανοί της Νέας Σμύρνης τιμούμε τον τελευταίο Μητροπολίτη της αλησμόνητης και πολύκλαυστης Σμύρνης Χρυσόστομο. Υπήρξε μία κορυφαία εκκλησιαστική μορφή, ένα άνδρας με αγάπη προς τον Θεό, με αγάπη προς την πατρίδα, ο οποίος αγωνίστηκε και στην Δράμα και στην Σμύρνη όταν οι ανάγκες και οι περιστάσεις τον υποχρέωσαν να μετακινηθεί, να στηρίξει τον ελληνισμό της Ιωνίας, να προασπιστεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλου του μικρασιατικού ελληνισμού και να πολεμήσει με όλες του τις πνευματικές δυνάμεις για την δικαίωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Βέβαια όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, οι αγώνες και οι ικεσίες του, έμελλε να μην στεφθούν από επιτυχία. Αλλά ήταν εκείνος επίσης που όταν άλλοι έφυγαν για να γλιτώσουν, ο ίδιος παρέμεινε φρουρός ακοίμητος στην πόλη που τον οδήγησε ο Θεός, Επίσκοπο, ανταποκρινόμενος ακλόνητα στην εντολή και τον λόγο του Κυρίου “ο καλός ποιμήν θυσιάζει και τη ζωή του για τα πρόβατά του”.
Και εκείνος δεν θέλησε να εγκαταλείψει την Σμύρνη, έμεινε εκεί φρουρός μέχρι την τελευταία στιγμή και φυσικά αυτή την αφοσίωσή του, αυτή την πιστότητά του στο αγιαστικό του χρέος, την πλήρωσε με το πιο ακριβό τίμημα. Υπέστη πόνο, μαρτύριο, ατίμωση και τελικά θυσιάστηκε η ίδια η ζωή του», ανέφερε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης.
«Σήμερα, η Εκκλησία μας και ιδιαίτερα οι Μικρασιάτες και ακόμα περισσότερο εμείς οι Νεοσμυρνιοί, δεν μπορούμε παρά να θυμόμαστε την θυσία του, την αυταπάρνησή του, την αγάπη του προς τον Σταυρό του Χριστού, την γνήσια φιλοπατρία του», σημείωσε ο Συμεών προσθέτοντας ότι η κατάθεση στεφάνου που θα ακολουθούσε στον ανδριάντα του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου ήταν μία ελάχιστη τιμή στην μνήμη του εθνο-ιερομάρτυρος Ιεράρχου.
«Είναι ένα οφειλόμενο χρέος που θα πρέπει να διδάσκουμε και στα παιδιά μας, καθώς εγγίζει η συμπλήρωση εκατονταετίας από τα τραγικά γεγονότα και εμείς οι κάτοικοι των προσφυγικών πόλεων να τα μεταφέρουμε στις νεώτερες γενιές. Ειδικά τα ονόματα των δρόμων αυτής της πόλης κάτι θυμίζουν. Γι’ αυτό δεν μπορούν να λένε μόνο “πάμε ραντεβού στον παπά”. Ποιος είναι αυτός ο παπάς; Πρέπει να τους μάθουμε ότι ήταν εκείνος που θυσιάστηκε για τον ελληνισμό και για την Εκκλησία στη Σμύρνη», τόνισε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, ευχόμενος να μην επιτρέψει ο Θεός να συμβούν και άλλες παρόμοιες εθνικές συμφορές, κάνοντας αναφορά στο μακεδονικό.
Να σημειωθεί ότι, ο Ιερός Ναός Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης, αποτελεί μία ανεκτίμητη κιβωτός θρησκευτικής και εθνικής μνήμης, αφού το τέμπλο του Ιερού Βήματος και πολλές ιερές εικόνες του, μεταφέρθηκαν εκεί από τον ιστορικό Ναό της Αγίας Φωτεινής της μικρασιατικής Σμύρνης.
Εκδηλώσεις από την Εστία Νέας Σμύρνης
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης Ιωάννης Παπαδάτος κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, παρουσία μελών και φίλων του ιδρύματος, οι οποίοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.
Στην εκδήλωση ιδιαίτερο γεγονός αποτέλεσε η παρουσία του Φίλιππου Καβουνίδη, ο οποίος είναι εγγονός της Κατερίνης Καλαφάτη–Καβουνίδου, αδελφής του εθνομάρτυρα Ιεράρχη.
«Είμαστε συγκινημένοι, έχουμε να εκφράσουμε πολλές ευχαριστίες στην Εστία Νέας Σμύρνης που πάντοτε τιμάει την μνήμη του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου και τον θυμάται για τις θυσίες και τα έργα που έκανε», δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο Φίλιππος Καβουνίδης, ο πατέρας του οποίου δώρισε στην Εστία κάποια κειμήλια του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη, τα οποία κοσμούν τον χώρο.
«Στο πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει με τίτλο “Μικρασία χαίρε” περιέχονται πολλές εκδηλώσεις μνήμης γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αφενός μεν να θυμόμαστε εμείς, αφετέρου δε να μεταφέρουμε τις μνήμες στις μέλλουσες γενιές», είπε στο Κανάλι Ένα η Θέμις Παπαδοπούλου, Έφορος Μουσείων και Βιβλιοθήκης στην Εστία Νέας Σμύρνης και εθελόντρια στο ίδρυμα από το 1972.
«Περιλαμβάνονται εκδηλώσεις όπως η έκθεση φωτογραφιών, κατόπιν μία εκδήλωση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, θα ακολουθήσει η μεγαλοπρεπής εκδήλωση κατά την οποία θα τιμήσουμε τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνιο Κουνάδη, ενώ θα μιλήσουν ο καθηγητής Βλάσης Αγτζίδης, καθώς και ο πρώην Πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη Θεόδωρος Τσακίρης.
Επίσης θα παραβρεθεί και ο π. Κύριλλος Συκής, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή που λειτούργησε στην Αγία Φωτεινή και στον Άγιο Βουκόλο της Σμύρνης, ο πρώτος ο οποίος τόλμησε και έκανε περιφορά Επιταφίου επάνω στους ίδιους ακριβώς δρόμους που περιέφεραν το σώμα του Αγίου Χρυσοστόμου και ο πρώτος που τέλεσε Αγιασμό υδάτων στα Θεοφάνεια στην ιστορική πόλη. Αγίασε δηλαδή τον τόπο που έρευσε το αίμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», συμπλήρωσε.
«Σκοπός μας σήμερα είναι η διατήρηση της μνήμης. Η Εστία διατηρεί και μεταλαμπαδεύει το πνευματικό και ιστορικό μεγαλείο της Ελλάδας. Αυτό γίνεται με τα πέντε μουσεία που έχουμε και μέσα στα οποία εκτίθενται ως φυλασσόμενοι θησαυροί όλα τα άγια και τα ιερά του Ιωνικού Πολιτισμού και της Τέχνης», δήλωσε η Θέμις Παπαδοπούλου.
Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους όσους ενδιαφέρονται, «να έρθουν σε αυτές τις εκδηλώσεις όπου μεταξύ άλλων θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τον Σταυρό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, τον οποίον είχαν κλέψει οι Τούρκοι κατά την διάρκεια της σφαγής του, βρέθηκε στην Αμερική και μετά τον αγόρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος και τον έφερε έπειτα στην Εστία Νέας Σμύρνης».
To πρόγραμμα των εκδηλώσεων 2018 «Μικρασία Χαίρε»
Δευτέρα 10 – Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου
Έκθεση ζωγραφικής στο φουαγέ του Μεγάρου της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης, του Μικρασιατικής καταγωγής εικαστικού Γιώργου Κεβρεκίδη, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο: «Πρόσωπα της Πόλης – Multiple faces of Istanbul»
Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00
Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00
Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση «Πτυχές της εξωτερικής πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου» μέσα από τις σελίδες της έκδοσης «Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης. Βιογραφία», του Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη (Παπαδή), Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος.
Ομιλητές
- Ελένη Γαρδίκα Κατσιαδάκη, Ιστορικός, Ομότιμη Ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Επιστημονική Σύμβουλος του Ιδρύματος.
- Αλεξάνδρα Πέτσιναρ, Ιστορικός – Φιλόλογος, Δρ Διπλωματικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Βελιγραδίου.
- Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικός, Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.
- Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Αποσπάσματα της βιογραφίας θα αναγνώσει ο εξαίρετος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Μόρτζος, ο οποίος είχε ενσαρκώσει με τεράστια επιτυχία τον ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου στην ομώνυμη παράσταση.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ένωσης Κρητών Νέας Σμύρνης
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30
Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης ερευνά τους λόγους της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα επακόλουθά της στην ελληνική και τουρκική κοινωνία.
Ομιλητές: ο ιστορικός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βλάσης Αγτζίδης με θέμα: «Πώς φθάσαμε στην Μικρασιατική Καταστροφή» και ο πρεσβευτής και κοινωνιολόγος Θεόδωρος Τσακίρης, τέως πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη με θέμα: «Η Συνθήκη της Λωζάνης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις». Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Στην εκδήλωση θα τιμηθεί ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνιος Κουνάδης για την πολυσχιδή προσφορά του στην επιστήμη, την έρευνα, την ελληνορθόδοξη παιδεία και τον αθλητισμό.
Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30
Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης πραγματοποιεί εκδήλωση–ομιλία του Θανάση Αγάθου, επίκουρου καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Τα μυθιστορήματα της γενιάς του ’30 που αποτυπώνουν τη Μικρασιατική Καταστροφή και η κριτική υποδοχή τους».
Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00
Θεατρική παράσταση του έργου Το Ημερολόγιο της Σμύρνης σε κείμενο της Στέλλας Φραντζή, και σκηνοθεσία-διασκευή Στέλιου Καλαθά.
Μια παραγωγή της θεατρικής ομάδας «Περαματιζώμαστε» με την συμμετοχή 15 ηθοποιών του θεατρικού εργαστηρίου της.
Ξεναγήσεις στις συλλογές των Μουσείων της ΕΣΤΙΑΣ
Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης «Μικρασία Χαίρε» θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις στα Μουσεία της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης από την Έφορο των Μουσείων Θέμιδα Παπαδοπούλου.
Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 – 12:00
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 – 20:00
Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 10:00 – 12.00
Κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων θα προβάλλονται τα ντοκιμαντέρ:
– 1922: Ο Μεγάλος Ξεριζωμός : Ο απεσταλμένος του National Geographic στην περιοχή της Σμύρνης, εξιστορεί ως αυτόπτης μάρτυρας και φωτίζει με τον διαυγέστερο τρόπο τα γεγονότα του 1922 και 1923 που χάραξαν την ιστορία των δύο λαών στις επόμενες δεκαετίες μέχρι και σήμερα.
– Σμύρνη, Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900–1922 σε σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλιού. Συνεντεύξεις με τους: Giles Milton, Αλέξανδρος Κιτροέφ, Θάνος Βερέμης, Βικτωρία Σολομωνίδου, Ελένη Μπαστέα, Leyla Neyzi, Jack Nalbantian.
Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 14:00
Τηλέφωνο: 210 9333702 & 210 9330274
Απαραίτητες οι Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία της ΕΣΤΙΑΣ
Πηγή: kanaliena.gr.