ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οργή της Μόσχας για το δημοψήφισμα στα Σκόπια: Θα το συζητήσουμε στο... Συμβούλιο Ασφαλείας
Οργή της Μόσχας για το δημοψήφισμα στα Σκόπια: Θα το συζητήσουμε στο… Συμβούλιο Ασφαλείας
(Φωτ.: protothema.gr)
03 Οκτ
0
Σχόλια

Οργή της Μόσχας για το δημοψήφισμα στα Σκόπια: Θα το συζητήσουμε στο… Συμβούλιο Ασφαλείας

Ηχηρή παρέμβαση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πραγματοποίησε η Μόσχα χαρακτηρίζοντας άκυρο το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στη γειτονική χώρα, ενώ παράλληλα κατήγγειλε την στάση που κράτησαν οι δυτικές χώρες καθώς στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν από του Ρωσικό ΥΠΕΞ μιλούν για απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους.

Η παρέμβαση της Μόσχας, που αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται στον απόηχο των καταγγελιών ότι η Ρωσική πλευρά επιθυμούσε την καταψήφιση της συμφωνίας προκειμένου να μην προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή.

Η Μόσχα υιοθετεί πλήρως το σκεπτικό του Σκοπιανού προέδρου Ιβανόφ ενώ στα αξιοσημείωτα της ρωσικής παρέμβασης είναι ότι αυτή έγινε την επομένη του δημοψηφίσματος αλλά διέφυγε της… προσοχής των κρατικών μέσων στην Ελλάδα.

Το «Σχόλιο της Υπηρεσίας Ενημέρωσης» απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, με ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου, όπως υπενθυμίζει, πρέπει να καταλήξει το ζήτημα.

Η ρωσική ανακοίνωση αποκαλεί πάντοτε την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, με το οποίο και έχει αναγνωρισθεί διμερώς από τη Ρωσία.

Το «Σχόλιο της Υπηρεσίας Ενημέρωσης» είναι (σε μετάφραση από την αγγλόφωνη εκδοχή της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας) το εξής:

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Δημοκρατία της Μακεδονίας διεξήγαγε δημοψήφισμα επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Η προσέλευση του 36,8% των ψηφοφόρων σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο (η προσέλευση θα πρέπει να ανέρχεται στο 50% τουλάχιστον).

Πρόκειται για καθαρή ένδειξη του ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν – με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και και κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Μακεδονίας δεν ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος χαιρετίστηκαν αυτομάτως από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., καθώς και της Ουάσιγκτον. Η επιθυμία εξασφάλισης και επιτάχυνσης της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη θέληση του λαού της Μακεδονίας είναι εμφανής.

Η δική μας θέση αρχής παραμείνει η ίδια: Μία μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο από συμφωνία των δύο μερών μεταξύ τους, χωρίς εξωτερική παρεμβολή και μόνο εντός του πλαισίου του νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη.

Η Συμφωνία των Πρεσπών προφανώς δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια. Είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον Μακεδόνα πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ακόμη και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος. Σημειώνουμε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δείτε την ανακοίνωση όπως αναρτήθηκε στο site του ρωσικού ΥΠΕΞ:

Πούτιν και Βούτσιτς συζήτησαν για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ
Η κατάσταση στα Βαλκάνια και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στην Μετόχια , υπήρξαν τα δύο από τα σημαντικά θέματα που κυριάρχησαν στις συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας και της Σερβίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς που πραγματοποιηθήκαν στην Μόσχα.

Όπως δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος για τα δύο αυτά ζητήματα μίλησαν τα 40-50 λεπτά κατά την διάρκεια της δίωρης συνάντησης που έχει με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά συζητήσαν λεπτομερώς και για την κατάσταση στην Βοσνία και την Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ.

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε επίσης ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο, άκουσε πολλά για την διεθνή κατάσταση, όπως και μερικές προγνώσεις που έκανε ο πρόεδρος Πούτιν, οι οποίες όπως είπε έχουν μεγάλη σημασία για την Σερβία ώστε να «μπορούμε να δούμε μελλοντικά την θέση μας στον κόσμο».

Πηγή: protothema.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.