Σε ειρηνική συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη του 35χρονου Έλληνα ομογενή από το Βουλιαράτι της Βορείου Ηπείρου, Κωνστανίνου Κατσίφα, ο οποίος δολοφονήθηκε υπό άγνωστες συνθήκες από την αλβανική αστυνομία ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, προχώρησαν εκατοντάδες μέλη πατριωτικών οργανώσεων και πολιτών χθες το απόγευμα στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα και από το διαδίκτυο, έγινε κάλεσμα από πατριωτικούς φορείς στις 19:30 για συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Ο κόσμος συγκεντρώθηκε μπροστά από το μνημείο με ελληνικές σημαίες, σημαίες της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου και φώναζε διάφορα συνθήματα. Στο έδαφος υπήρχε η φωτογραφία του εκλιπόντα και μπροστά από αυτή δεκάδες κεριά ρεσό σχημάτιζαν το επίθετό του.
Λίγο μετά και από τις οκτώ η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πορεία με κατεύθυνση την πλατεία Μοναστηρακίου. Κατά τη διάρκεια της πορείας, η οποία πέρασε μέσα από τον πεζόδρομο της Ερμού, το πλήθος φώναζε συνθήματα, όπως «Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς», «Βόρειος ήπειρος γη ελληνική, έξω τώρα όλοι οι Αλβανοί», «Ελλάς-Σερβία, συμμαχία», ενώ πολλές φορές ακούγονταν το όνομά του συνοδευόμενο από ένα «αθάνατος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κεφαλή της πορείας υπήρχε μία κοπέλα που βαστούσε τη φωτογραφία του Κ. Κατσίφα ενώ από πίσω της κρατούσαν κάποια άτομα πανό, που έγραφε «Κωνσταντίνο Κατσίφας Αθάνατος».
Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, και η πορεία έληξε δίχως έκτροπα, αφού πρώτα οι συγκεντρωμένοι έκαψαν μια αλβανική σημαία κι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Δείτε τη ζωντανή σύνδεση που έκανε η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr εδώ.
Σε συγκέντρωση καλεί σήμερα τους πολίτες η οργάνωση «Ιερός Λόχος», στις 18:30 έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας μέσα από τα μάτια δύο φίλων του
Για μια δυσάρεστη εξέλιξη μίλησε στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr, η Βορειοηπειρώτισσα Ελένη Δήμου, φίλη του εκλιπόντα, η οποία τόνισε ότι οι αλβανικές αρχές τον είχαν στοχοποιήσει. «Η δράση του ήταν έντονη και ήταν στοχοποιημένος από την αλβανική πλευρά αλλά ποτέ δεν περιμέναμε μια τέτοια κατάληξη», είπε, τονίζοντας ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν οργανωμένο έγκλημα και σκοπός των Αλβανών ήταν ο Κωνσταντίνος να είναι νεκρός γιατί «ενοχλούσε». «Είχε ήδη προσαχθεί τρεις φορές την προηγούμενη εβδομάδα», αναφέρει, «ενώ σημαιοστόλιζε το χωριό του όπως κάθε χρόνο», με τους Αλβανούς να είναι προκλητικοί απέναντί του, ανέφερε ακόμα.
«Δεν έχουμε καταλάβει μέχρι στιγμής ποια είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης», λέει προβληματισμένη. «Δυσαρεστηθήκαμε πάρα πολύ γιατί με το που ανακοινώθηκε η δολοφονία του Κωνσταντίνου, άρχισαν και αναπαρήγαγαν όλες τις συκοφαντικές δυσφημίσεις των αλβανικών ΜΜΕ, και προσπάθησαν να δολοφονήσουν και τον χαρακτήρα του Κωνσταντίνου με όλα αυτά τα ασύστολα ψέμματα και τις συκοφαντίες, τις οποίες αποδομήσαμε μία προς μία», σημειώνει.
«Δεν γίνεται να ακολουθούν τις γραμμές και τις πολιτικές της αλβανικής μυστικής υπηρεσίας και να τις υιοθετούν. Όχι μόνο οι πολιτικοί εδώ αλλά ακόμη και τα κανάλια», καταγγέλλει.
Το μόνο λάθος του Κωνσταντίνου ήταν η υπέρμετρη αγάπη του για την πατρίδα του.
Μεταξύ άλλων στους συγκεντρωμένους ήταν ακόμα ένας φίλος του Κωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κίνησης για την αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, Θοδωρής Ασβεστόπουλος, ο οποίος την ημέρα της δολοφονίας του ήταν στο νεκροταφείο της Κλεισούρας. «Έμελλε αυτή η επέτειος να βαφτεί με αίμα», αναφέρει. «Κάθε χρόνο πρωτοστατούσε στο σημαιοστολισμό της πλατείας του χωριού του, στους Βουλιαράτες. Επίσης τοποθετούσε την ελληνική σημαία στο μεγάλο σταυρό που είναι στο ύψωμα του Αγίου Αθανασίου (στο σημείο αυτό δόθηκε μια από τις μεγαλύτερες μάχες του Ελληνοϊταλικού πολέμου)», λέει.
«Ναι! Ήταν τρελός με την Ελλάδα και τη Βόρειο Ήπειρο», μας εκμυστηρεύεται ο Θοδωρής, ενώ τονίζει πως συμμετείχε ο άτυχος 35χρονος στις πανεθνικές συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Αν και μας αναφέρει ότι όλες οι διαδικασίες για την επέτειο του «Όχι» έγιναν όπως κάθε χρόνο, δίχως να προϊδεάσει κάποιο γεγονός για το τι θα επακολουθούσε, ιδιαίτερη εντύπωση τόσο σε αυτόν όσο και στην τοπική κοινωνία έκανε το γεγονός ότι επί αρκετές ώρες (περίπου έξι ώρες) ακούγονταν πυροβολισμοί κι έβλεπαν ανθρωποκυνηγητό. Πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, λέει προβληματισμένος, καθώς ο Κωνσταντίνος δεν είχε πάει μακριά κατά την καταδίωξή του.
«Όλοι πλέον πιστεύουμε ότι τον Κ. Κατσίφα τον εκτέλεσαν μέσα σε τρεις ώρες και στη συνέχεια έριχναν πυροβολισμούς οι Αλβανοί αστυνομικοί για να δείξουν ότι έγινε μάχη· ότι προσπαθούσαν να τον πιάσουν· ότι αντιστεκόταν και στο τέλος αναγκάστηκαν να τον σκοτώσουν», μας λέει.
Τα αλβανικά ΜΜΕ έκαναν τη δική τους προπαγάνδα στην γείτονα χώρα, αναφέρει.
Χαρακτηρίζει τον άτυχο Κωνσταντίνο «πολύ δυναμικό, άτρομο, που δεν φοβότανε». Δήλωνε με περηφάνια ότι είναι Έλληνας, έγραφε την επιθυμία του για την ένωση της Βορείου Ηπείρου με τη μητέρα Ελλάδα δίχως να φοβάται, ενώ έκανε αισθητή την παρουσία του στην κοινωνία κάτι που ενοχλούσε τις αλβανικές αρχές, μας εκμυστηρεύεται ο Θ. Ασβεστόπουλος.
Δεν περνά απαρατήρητο, επίσης, τόσο για τον ίδιο αλλά και για την κοινή γνώμη της Αλβανίας, το γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, εξανάγκασε να παραιτηθεί πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών της γείτονος χώρας, Φατμίρ Τζάφαϊ, ο οποίος έκανε έρευνα —σε πολύ καλό επίπεδο— για το εμπόριο των ναρκωτικών. «Έφτασε σε σημείο να φτάσει σε πρόσωπα που δεν έπρεπε να αποκαλυφθούν, οπότε ο πρωθυπουργός έπρεπε να στρέψει αλλού τα βλέμματα της κοινής γνώμης. Και το κατάφερε», μας λέει, προβληματισμένος ο Θ. Ασβεστόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από βορειοηπειρώτικα σωματεία.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης