ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Νάρκη» Ερντογάν με αλλαγή του τουρκικού κανονισμού κατάστασης πολέμου– Η σημασία για το casus belli
«Νάρκη» Ερντογάν με αλλαγή του τουρκικού κανονισμού κατάστασης πολέμου– Η σημασία για το casus belli
(Φωτο: newsbomb.gr)
22 Μάι
0
Σχόλια

«Νάρκη» Ερντογάν με αλλαγή του τουρκικού κανονισμού κατάστασης πολέμου– Η σημασία για το casus belli

Σε μια άκρως σημαντική κίνηση η οποία χρήζει ευρείας και ενδελεχούς ανάλυσης σε συνάρτηση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κατήργησε τον «Κανονισμό Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου» και αντ’ αυτού εξέδωσε νέο κανονισμό με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ο προηγούμενος «Κανονισμός Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου» χρονολογούνταν από 24ης Μαΐου 1990.

Στην απόφαση με αριθμό 8510 αναφέρθηκε: «Κατάργηση του “Κανονισμού Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου” που τέθηκε σε ισχύ με την από 24/5/1990 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και με αριθμό 90/500 και του επισυναπτόμενου “Κανονισμού Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου” με ημερομηνία 4/11/1983 και με αριθμό 2941».

Η απόφαση λήφθηκε σύμφωνα με το άρθρο ε19 του νόμου για τον «Κανονισμό Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου» και με βάση το άρθρο 57 του Νόμου για τις Στρατολογικές Προσλήψεις υπ’ αριθμ. 7179 της 25/6/2019.

Πρακτικά αυτή η κίνηση του Ερντογάν σημαίνει ότι, η εξουσία για την επιστράτευση και την κήρυξη πολέμου μεταφέρεται από το υπουργικό συμβούλιο στον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκία.

Το Newsbomb.gr επιχειρώντας να αναλύσει διεξοδικότερα τη σημασία της απόφασης συμβουλεύτηκε εμπειρότατο αμυντικό αναλυτή, με θητεία σε νατοϊκές θέσεις αλλά και βαθιά γνώση επί του αντικειμένου λόγω της παρουσίας του σε μάχιμες μονάδες επί μακρόν, κι οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr η απόφαση του Τούρκου προέδρου έχει διττή στόχευση και αφορά τόσο το casus belli προς τη χώρα μας όσο και τα σενάρια περί πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Τι είναι το casus belli

Ως αντίδραση προς τη νόμιμη δήλωση της Ελλάδας κατά την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (Ν. 2321/1995) ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οιοδήποτε χρόνο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ., η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε με ψήφισμά της (8/6/1995) την τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα (εξουσιοδότηση για χρήση και στρατιωτικών μέσων κατά της Ελλάδος), σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ. στο Αιγαίο.

Τι αλλάζει με τον νέο κανονισμό

Με το casus belli, δηλαδή, η Μεγάλη Τουρκική εθνοσυνέλευση έχει πάρει την πιστοποίηση να κηρυχθεί πόλεμος. Ωστόσο για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο.

Τώρα ο Ερντογάν παίρνει τις εξουσίες πάνω του. Με λίγα λόγια επισπεύδεται η διαδικασία.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο δίνεται ο χρόνος προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση. Για παράδειγμα σε μια πιθανή σύγκληση του τουρκικού συμβουλίου για εφαρμογή του casus belli εναντίον της Ελλάδος, η πολιτική αυτή κινητικότητα θα γινόταν άμεσα γνωστή και επομένως θα υπήρχε προϊδεασμός. Παράλληλα, θα δινόταν ο χρόνος σε παράγοντες της διεθνούς κοινότητας (ΗΠΑ, ΕΕ) να παρέμβουν.

Με την αλλαγή του κανονισμού ο Ερντογάν θα μπορεί να κάνει χρήση του νέου δικαιώματός του χωρίς να προλάβουν να επιχειρήσουν να τον αποτρέψουν…φίλοι και σύμμαχοι. Επομένως να αιφνιδιάσει!

Ο ειδικός αναλυτής που μίλησε στο Newsbomb.gr εκτίμησε πως η κίνηση αυτή σημαίνει ότι ο Ερντογάν διαβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει την κίνηση για να επεκτείνει τα ναυτικά μίλια.

Η δεύτερη παράμετρος

Υπάρχει όμως και μια ακόμη παράμετρος εσωτερικής φύσεως για την Τουρκία. Πρόσφατα πολλαπλασιάστηκαν εκ νέου τα σενάρια περί απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο ειδικός αναλυτής υπενθύμισε στο Newsbomb.gr πως και προ ετών ο Ερντογάν είχε αλλάξει και έναν άλλο νόμο. Αρχικά υπήρχε ένα τουρκικό σχέδιο που προέβλεπε πως ο τοπικός στρατιωτικός διοικητής σε μια επαρχία αν αντιληφθεί πως κινδυνεύει η ασφάλεια μπορούσε να βγάλει τον στρατό στους δρόμους. Ο Ερντογάν, λοιπόν, «υπό το φόβο των Ιουδαίων» κατήργησε αυτό το νόμο προκειμένου να αποτρέψει πιθανό πραξικόπημα.

Τώρα η κατάργηση του «Κανονισμού Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου» έχει και αυτήν την στόχευση.

Όπως και να έχει οι κινήσεις αυτές κάθε άλλο παρά συνάδουν με την λογική την ήπιων τόνων, που προβλήθηκε ως παγιωμένη τακτική μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα.

Δένδιας: Αντιμετωπίζουμε υπαρξιακή απειλή

Στο μεταξύ σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις διεμήνυσε ότι αντιμετωπίζουμε υπαρξιακή απειλή.

Συγκεκριμένα, τους επικεφαλής του νέου Κέντρου Ελληνικής Αμυντικής Καινοτομίας, την ίδρυση του οποίου προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ψηφίζεται σήμερα, γνωστοποίησε ο Νίκος Δένδιας σήμερα και στο περιθώριο της ομιλίας του έστειλε σαφή μήνυμα.

«Όταν υπάρχει γειτονική χώρα η οποία αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας, όχι μόνο των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν χαρακτηρισμό μειονότητας, αυτό προφανώς χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας» είπε στην κύρια ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την Ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας, ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Τόνισε μάλιστα ότι «πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι για αυτό, παρότι καλωσορίζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο, τους χαμηλούς τόνους και το καλύτερο κλίμα, που υπάρχει με την γειτονική Τουρκία, το τελευταίο χρονικό διάστημα», είπε.

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.