ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Επίτιμος Δημότης Λευκάδας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος
Επίτιμος Δημότης Λευκάδας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος
26 Ιούν
0
Σχόλια

Επίτιμος Δημότης Λευκάδας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Στην αίθουσα τελετών του Διοικητηρίου πραγματοποιήθηκε εχθές Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, η τελετή αναγόρευσης Επίτιμου Δημότη Λευκάδας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Νωρίτερα ο Πατριάρχης έφτασε στο Διοικητήριο. Στην είσοδο έγινε η υποδοχή υπό τους ήχους της μπάντας της ΦΕΛ. Στη συνέχεια είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Τρεπεκλή και αμέσως μετά με τον Δήμαρχο κ. Βεργίνη.

Το τελετουργικό της αναγόρευσης περιελάμβανε την ανάγνωση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. για την αναγόρευση Επίτιμου Δημότη Λευκάδας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος σε μια ομολογουμένως εμπνευσμένη ομιλία παρουσίασε την προσωπικότητα του Τιμώμενου, κάνοντας ισοβαρείς αναφορές στο θρησκευτικό του έργο αλλά και στο οικολογικό και πανανθρώπινο για το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «Πράσινος Πατριάρχης».

Αξίζει να αναφέρουμε για τις κοινωνικές και οικολογικές δράσεις του Πατριάρχη: Έχει υπάρξει συνδιοργανωτής πολλών διεθνών συνεδρίων για την ειρήνη, όπως και συναντήσεων με αντικείμενο τον ρατσισμό και τον φανατισμό, φέρνοντας δίπλα Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Ιουδαίους, με στόχο την δημιουργία πνεύματος μεγαλύτερης συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης. Έχει προσκληθεί να δώσει ομιλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην UNESCO, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς και σε πολλά εθνικά κοινοβούλια. Έχει διοργανώσει έξι διεθνή, διαθρηκευτικά συνέδρια σχετικά με το παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα των ποταμών και των θαλασσών, ενώ έχει λάβει πολλά σημαντικά βραβεία στον αγώνα του για την διάσωση του περιβάλλοντος.

Επανερχόμενοι στην ομιλία του Δήμαρχου κ. Βεργίνη να τονίσουμε της αναφορές του στην Ιστορία της Λευκάδας και τον Πολιτισμό της. Από τους Ζαμπέλιους, τους λόγιους και ποιητές μας Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Άγγελο Σικελιανό, Λευκάδιο Χερν, τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης, την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, τον ιστορικό Πάνο Ροντογιάννη το λαογράφο μας Πανταζή Κοντομίχη καθώς και στο μεγάλο κεφάλαιο και ζωντανό κύτταρο του νησιού, τη Φιλαρμονική.

Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή δώρων.

Ο Σεμνός και Σεπτός Πατριάρχης στην αντιφώνηση του ανέφερε μεταξύ άλλων πως από τώρα και πέρα θα είναι ένας Λευκαδίτης, ένας Αγιομαυρίτης, πρόσθεσε, και όλοι εμείς θα είμαστε υπό τη Σκέπη του.

Είναι η πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέπτεται την Λευκάδα. Ανεξαρτήτως της θρησκευτικής βαρύτητας του τίτλου που τιμά, είμαστε τυχεροί όσοι είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε μια σημαντική, εξέχουσα και πολύπλευρη προσωπικότητα. Η αναγόρευση ως Επίτιμου Δημότη Λευκάδας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου είναι τιμή πρωτίστως στο νησί μας και προσδίδει κύρος στο θεσμό που είναι «πληγωμένος».

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «τον πλανήτη μας, το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους δεν τα έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές, όπως συνηθίζεται να λέγεται, αλλά τα έχουμε κλέψει… στην εποχή μας το κέρδος έχει θεοποιηθεί, ενώ ο άνθρωπος υποβαθμίστηκε σε «homo economicus»… μια οικονομία η οποία αποσυνδέεται από τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου, οδηγεί αναπόφευκτα στην εκμετάλλευση της φύσης και στην καταστροφή του περιβάλλοντος».

Πηγή: aromalefkadas.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.