ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Επιστρέφουν στο Μουσείο Σολωμού τα χειρόγραφα του Δ. Σολωμού
Επιστρέφουν στο Μουσείο Σολωμού τα χειρόγραφα του Δ. Σολωμού
21 Ιούλ
0
Σχόλια

Επιστρέφουν στο Μουσείο Σολωμού τα χειρόγραφα του Δ. Σολωμού

Στο Μουσείο Σολωμού επιστρέφουν, την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 τα χειρόγραφα του Διονυσίου Σολωμού, μετά την συντήρησή τους από την ειδική επιστήμονα από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο κ. Ιωάννα Στεφανή, μουσείο στο οποίο Γενική Διευθύντρια είναι η αρχαιολόγος κ. Αικατερίνη Δελαπόρτα, ζακυνθινή και μέλος του Μουσείου Σολωμού.

Η συντήρηση έγινε έπειτα από πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, μετά από αίτημα που είχε διατυπωθεί από την πρόεδρο κ. Ελένη Πυλαρινού και το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την συγγραφή του Εθνικού Ύμνου κατά τη διάρκεια του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου για τον ποιητή, που οργάνωσε το Μουσείο στη Ζάκυνθο.

Πρόκειται για ένα μέρος του ποιητικού έργου του – δέκα «ελεύθερα» χαρτιά και τέσσερα τετράδια (βιβλία) χωρίς κάλυμμα, με φύλλα ραμμένα μεταξύ τους με κλωστή.

Τα χειρόγραφα διασώθηκαν από τα ερείπια της Αγγλικής Στοάς από τον Νικόλαο Βαρβιάνη και πλέον φυλάσσονται και εκτίθενται στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στη Ζάκυνθο. Έχοντας περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από την τελευταία συντήρησή τους ήρθε η ώρα να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να δεχθούν τη φροντίδα των ειδικών. «Το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χαρτί είναι το όξινο περιβάλλον», μας εξηγεί η κ. Στεφανή. «Συνεπώς εχθρός του είναι το όξινο μελάνι, που σε συνδυασμό με το φως και την υγρασία κυριολεκτικά “κατατρώει” το χαρτί δημιουργώντας κενά».

Με άλλα λόγια οι παράγοντες φθοράς στα χαρτώα τεκμήρια είναι ενδογενείς και αλληλεπιδρούν με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η εργασία της συντήρησης αποσκοπούσε στο να επαναφέρει το pH του χαρτιού σε ουδέτερο επίπεδο περιορίζοντας τις ζημιές. Παράλληλα στο εργαστήριο διορθώθηκε κάθε καταπόνηση που έχει προέλθει από τη χρήση, παραδείγματος χάριν ένα τσάκισμα, έτσι ώστε να μη συνεχιστεί η φθορά.Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο στην Αθήνα τα χειρόγραφα εκτέθηκαν, ενώ διοργανώθηκαν δράσεις για παιδιά μέσα από τις οποίες επιδιώχθηκε οι συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τι ιδιαίτερο έχουν τα χειρόγραφα του Διονυσίου Σολωμού, σε τι χαρτί είναι γραμμένα, ποιο λόγο θα χρησιμοποιεί ο ποιητής, ποιο είναι το περιεχόμενό τους και τι συναισθήματα μας δημιουργούν τα χειρόγραφα αυτά.

Η Υπουργός πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη αναφερόμενη στο Μουσείο Σολωμού είπε: “το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων είναι από τα ξεχωριστά μουσεία της ελληνικής περιφέρειας. Αποτελεί τον θεματοφύλακα του έργου του Διονυσίου Σολωμού και το γεγονός ότι στους χώρους του υπάρχουν τα οστά του ποιητή μας, το καθιστούν μοναδικό και ξεχωριστό. Πρόσφατα η κυρία Πρόεδρος είχε την καλοσύνη να ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού να βοηθήσουμε στη συντήρηση των χειρογράφων του ποιητή. Το δεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά και θα ήθελα να ευχαριστήσω το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και τη Γενική του Διευθύντρια εκ Ζακύνθου ορμώμενη κ. Κατερίνα Δελαπόρτα για την αναδοχή του έργου της συντήρησης. Την ευχαριστώ που θέλησε να αναλάβει τη συντήρηση αυτών των μοναδικών χειρογράφων”.

Το Μουσείο καλεί τους ενδιαφερόμενους να παρευρεθούν στην υποδοχή των χειρογράφων, την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, στις 10:00, στο Μουσείο Σολωμού.

Πηγή: imerazante.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.