ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ζάεφ: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει πιθανότητα να διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα
Ζάεφ: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει πιθανότητα να διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα
(Φωτ.: protothema.gr)
03 Δεκ
0
Σχόλια

Ζάεφ: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει πιθανότητα να διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα

Για «Μακεδόνες» στην Ελλάδα, που με τη συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η πιθανότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική» στη χώρα μας, έκανε προκλητικά λόγο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ζητώντας από την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις, που —σύμφωνα με τον ίδιο— θ’ ανοίξουν το δρόμο για ένταξη της χώρας ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε αιτιάσεις του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, πως με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες», ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε —από το βήμα της βουλής των Σκοπίων— της συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας πως όχι μόνο «Η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών», αλλά δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vecer, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επεσήμανε πως ειδικά για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια —από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας»— και ότι με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η «μακεδονική» γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το σκοπιανό εθνικό αφήγημα, «Μακεδονία του Αιγαίου» αποκαλείται η ελληνική Μακεδονία, η οποία το 1913 «κατακτήθηκε» από την Ελλάδα, που στη συνέχεια εφάρμοσε πολιτικές «εθνοκάθαρσης» κατά των … «Μακεδόνων» που είτε «εκδιώχθηκαν» στα Σκόπια, είτε αφομοιώθηκαν στη συνέχεια.

Η αναφορά του Ζάεφ σε «Μακεδόνες» που ζουν στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει τους φόβους όσων αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών στη χώρα μας, θεωρώντας πως εκτός από το όνομα στους Σκοπιανούς τους «χαρίζει» και την πολυπόθητη «μειονότητα» εντός Ελλάδας..

αναδημοσίευση από: protothema.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.