Παρά την αντίθεση που εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η Ουγγαρία, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία μία μη δεσμευτική συμφωνία που παρέχει ισχυρότερη στήριξη στις χώρες όπου ζουν οι περισσότεροι από τους τουλάχιστον 25 εκατ. πρόσφυγες στον κόσμο.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες ενισχύει επίσης τη συνεργασία και την κοινή ευθύνη των κρατών με στόχο τη βοήθεια προς όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας ένοπλων συγκρούσεων ή διώξεων.
Κατά την ψηφοφορία, 181 χώρες τάχθηκαν υπέρ του Συμφώνου, μόλις 2 κατά (ΗΠΑ και Ουγγαρία), ενώ τρία κράτη (η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ερυθραία και η Λιβύη) επέλεξαν να απέχουν.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνα για τους Πρόσφυγες συντάχθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των μαζικών ροών προσφύγων και την αντιμετώπιση των παρατεταμένων καταστάσεων κρίσης.
Monday’s endorsement of the Global #RefugeeCompact will mean a stronger, fairer global response for millions of people on the move & the communities that host them. https://t.co/NuGYlcrgYV #WithRefugees pic.twitter.com/0EXEWb2x3n
— United Nations (@UN) 17 Δεκεμβρίου 2018
Το κείμενο του Συμφώνου περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους στόχους:
- την ελάφρυνση των πιέσεων που ασκούνται στις χώρες υποδοχής
- την ενίσχυση της αυτονομίας των προσφύγων
- τη διεύρυνση της πρόσβασης σε λύσης με τη βοήθεια τρίτων χωρών
- τη δημιουργία, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στις πατρίδες τους
Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες είναι διαφορετικό από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που έχει εγείρει αντιδράσεις από περισσότερες χώρες και το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την ερχόμενη Τετάρτη.
Πηγή: efsyn.gr.