ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στο Αρχοντικό Σβαρτς στα Αμπελάκια Λάρισας, για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο
Στο Αρχοντικό Σβαρτς στα Αμπελάκια Λάρισας, για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο
17 Νοέ
0
Σχόλια

Στο Αρχοντικό Σβαρτς στα Αμπελάκια Λάρισας, για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο

Περνώντας το κατώφλι του φημισμένου Αρχοντικού του Γεωργίου Μαύρου ή Σβαρτς στα Αμπελάκια Λάρισας, ο επισκέπτης αισθάνεται τον χρόνο να γυρίζει πίσω. Τότε που το χωριό ήταν κορυφαίο κέντρο παραγωγής και εξαγωγής κόκκινων βαμβακερών νημάτων και το πετρόκτιστο μέγαρο «στρατηγείο» του πρώτου συνεταιρισμού που λειτούργησε στον κόσμο. Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του τόπου κατά τον 18ο αιώνα.

Ο Γεώργιος Μαύρος (1738-1818), γνωστός και ως Σβαρτς, ήταν εξέχων έμπορος των διάσημων κόκκινων βαμβακερών νημάτων από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας. Υπήρξε πρωτοεπιστάτης και πρόεδρος της «Κοινής Συντροφίας των Αμπελακίων», του πρώτου συνεταιρισμού στην Ευρώπη, από την ίδρυσή του μέχρι τη διάλυσή του το 1812. Υπό την καθοδήγησή του, ο συνεταιρισμός αναπτύχθηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής και εμπορίου, προσφέροντας ευημερία στους κατοίκους και καθιερώνοντας τα Αμπελάκια ως σημείο αναφοράς στον κόσμο του βαμβακερού νήματος και της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Το αρχοντικό, ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα του ελλαδικού χώρου, άρχισε να ανεγείρεται το 1787 από τον Μαύρο – Σβαρτς. Με έμφαση στη συνύπαρξη πρακτικότητας και αισθητικής, το επιβλητικό μέγαρο υπηρέτησε διπλό ρόλο. Τόσο ως κατοικία της οικογένειας Μαύρου όσο και ως κέντρο του συνεταιρισμού των Αμπελακίων. Οι λεπτοδουλεμένες τοιχογραφίες και η εξαιρετική αρχιτεκτονική του αναδεικνύουν μια ατμόσφαιρα που αποπνέει μεγαλοπρέπεια και σεβασμό στην παράδοση, παραμένοντας διαχρονικό σύμβολο της ιστορικής κληρονομιάς και της ακμής της περιοχής.

Ο Μαύρος προερχόταν από οικογένεια μεγαλεμπόρων, με τον πατέρα του να εμπορεύεται τα κόκκινα νήματα στην κεντρική Ευρώπη. Ο ίδιος, αφού εργάστηκε στη Βιέννη, επέστρεψε στα Αμπελάκια για να οργανώσει τον συνεταιρισμό, ο οποίος χρησιμοποιούσε την ιδιαίτερη βαφή από το φυτό ριζάρι. Δυστυχώς, η οικονομική κατάρρευση του συνεταιρισμού τον οδήγησε σε χρέη. Απεβίωσε στη Βιέννη σε ηλικία 80 ετών, έχοντας χάσει όλη του σχεδόν την περιουσία. Ωστόσο το εντυπωσιακό αρχοντικό που έχτισε στα Αμπελάκια παραμένει ως σήμερα μνημείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, θυμίζοντας την ακμή και το όραμά του για την περιοχή.

Το τριώροφο κτίσμα έχει σχήμα «Γ» και ξεχωρίζει για την προσεκτική και πολυτελή διαρρύθμισή του, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Στο ισόγειο, γνωστό και ως κατώι, βρισκόταν το θησαυροφυλάκιο του συνεταιρισμού, όπου φυλάσσονταν πολύτιμα έγγραφα και χρήματα, καθώς και η αίθουσα συνεδριάσεων. Η αίθουσα αυτή, υπερυψωμένη και διακοσμημένη με λεπτομέρειες, προσέφερε στους συμμετέχοντες ένα αίσθημα μεγαλοπρέπειας και σοβαρότητας.

Ο πρώτος όροφος, ο μεσιακός, ήταν αφιερωμένος στη χειμερινή διαμονή της οικογένειας. Οι χώροι του είναι διακοσμημένοι με παραδοσιακές τοιχογραφίες και κομψά τζάκια που ζέσταιναν το σπίτι τους ψυχρούς μήνες, ενώ ξύλινα ντουλάπια και παραστάσεις προσθέτουν μια πινελιά κομψότητας και πολυτέλειας. Ο τελευταίος όροφος, ο ξάνωγος, χρησιμοποιούνταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Διαθέτει μεγάλα παράθυρα και χρωματιστούς φεγγίτες, επιτρέποντας στο φως και στον αέρα να διαπερνούν το χώρο και να δροσίζουν τους εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας μια αίσθηση ηρεμίας και φρεσκάδας.

Το εσωτερικό του εντυπωσιάζει με τον πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο, που καλύπτει τους χώρους πάνω από ξύλινες επενδύσεις. Οι τοιχογραφίες είναι φιλοτεχνημένες από τον μάστορα Λ.Λ., και απεικονίζουν σκηνές από φανταστικά και πραγματικά τοπία, όπως η Κωνσταντινούπολη, αλλά και στοιχεία φυσικού κόσμου, όπως άνθη και πουλιά.

Ο διάκοσμος ακολουθεί μια διαβάθμιση, με τα πιο πολύτιμα στοιχεία να βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα, αποπνέοντας αίσθηση μεγαλείου και καλλιτεχνικής επιδεξιότητας. Η ξυλόγλυπτη οροφή και οι σκαλιστές μεσάντρες προσθέτουν στη λαμπρότητα, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο τεχνικής και την αγάπη για την τέχνη.

Το αρχοντικό, μαζί με αυτό του Δημητρίου Σβάρτς, αδελφού του Γεωργίου, αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος το 1965 και, αφού αναστηλώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, αποτελεί επισκέψιμο μνημείο. Προσφάτως ανακαινισμένο από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, το μέγαρο μαρτυρά την ακμή των Αμπελακίων και τη σημασία τους στην ιστορία της Ελλάδας. Η λεπτομερής διακόσμηση και η εξαιρετική αρχιτεκτονική αναδεικνύουν το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνίας της εποχής και ενισχύουν την αίσθηση ενός πολιτισμού που άνθισε από το συνεταιριστικό πνεύμα. Σήμερα, το αρχοντικό αποτελεί έναν εμβληματικό προορισμό, που προσκαλεί τον επισκέπτη να ταξιδέψει στο παρελθόν και να βιώσει από κοντά την πλούσια κληρονομιά του τόπου.

Κτισμένα στην πλαγιά του όρους Όσσα τα Αμπελάκια, με μαγευτική θέα στην κοιλάδα των Τεμπών, διατηρούν μέχρι σήμερα την παραδοσιακή τους εικόνα και ατμόσφαιρα, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ταξιδέψουν στον χρόνο και να ανακαλύψουν τη ζωντανή ιστορία τους. Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, θαυμασμό προκαλούν τα αρχοντικά και τα λιθόκτιστα σπίτια με τις χαρακτηριστικές ξύλινες στέγες και τις διακοσμητικές λεπτομέρειες. Όλα απόρροια του πλούτου και της ευημερίας του 18ου αιώνα. Τα καλντερίμια και τα κτίσματα δημιουργούν μια αίσθηση γαλήνης και αυθεντικότητας, αποκαλύπτοντας το αυθεντικό παραδοσιακό χρώμα του τόπου. Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι χτισμένη στα τέλη του 15ου ή αρχές του 16ου αιώνα, με αξιόλογες τοιχογραφίες στο εσωτερικό της και σπάνιες εικόνες με σημαντικότερη αυτή του Αγίου Γεωργίου ένθρονου.

Στο χωριό λειτουργούν ακόμη δύο μουσεία, εκτός από το Αρχοντικό Σβαρτς. Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο (Τηλ. 24950 93090), στο αναστηλωμένο αρχοντικό του «Μολά», προσφέρει μια βαθύτερη ματιά στην ιστορία του θρυλικού συνεταιρισμού, με εκθέματα που αφηγούνται την πορεία της παραγωγής και της εμπορικής επιτυχίας των Αμπελακίων. Στο Μουσείο περιόδου 1940-1949 αναδεικνύεται η ιστορία του χωριού κατά τον Β΄ Π.Π. Μέσα από μαρτυρίες και τεκμήρια, οι επισκέπτες ενημερώνονται για πρόσωπα και γεγονότα του αγώνα στον Κίσσαβο, τον Όλυμπο και τη Λάρισα.

Τα μονοπάτια της Όσσας προσφέρουν επίσης, μοναδικές διαδρομές πεζοπορίας, με θέα που εκτείνεται από την κοιλάδα των Τεμπών μέχρι τον Όλυμπο. Η θέση του χωριού, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν καθαρό αέρα και μια ήρεμη ατμόσφαιρα μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης.

Πληροφορίες
Αρχοντικό Μαύρου – Σβαρτς / Τηλ. : 24950 93302

Πηγή: travel.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.