Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad) αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα διεθνή γεγονότα στον χώρο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Κάθε χρόνο σε αυτή συμμετέχουν παιδιά και νέοι από όλον τον κόσμο, με σκοπό να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων, μέσα από δημιουργικές προκλήσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024 με θέμα «Σύμμαχοι της Γης» στη Σμύρνη συμμετείχαν περισσότερες από 560 ομάδες από 87 χώρες, με την ελληνική αποστολή να λαμβάνει κορυφαίες διακρίσεις. Η ελληνική ομάδα bitLab από την Καλαμάτα κατέκτησε τη 2η θέση στον κόσμο με αργυρό μετάλλιο και την 1η θέση στην Ευρώπη, φέρνοντας στην Ελλάδα το 10ο συνολικά μετάλλιο στην ιστορία του θεσμού. Η ομάδα bitLab διακρίθηκε στην κατηγορία RoboSports με ειδικά σχεδιασμένα ρομπότ που κέρδισαν στο ρομποτικό τένις.
Σύμμαχος σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια είναι η COSMOTE, η οποία στηρίζει την τελευταία δεκαετία την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στην Ελλάδα μέσα από τη στρατηγική συνεργασία της με τους φορείς WRO Hellas και STEM Education, που διοργανώνουν κάθε χρόνο τους πανελλήνιους διαγωνισμούς καθώς και τους προκριματικούς για την Ολυμπιάδα.
Οι διακρίσεις των ελληνικών ομάδων
Η bitLab από την Καλαμάτα δεν ήταν η μόνη ελληνική ομάδα που εντυπωσίασε στην Ολυμπιάδα. Σημαντικές διακρίσεις στην παγκόσμια κατάταξη έλαβαν και άλλες ομάδες της ελληνικής αποστολής: η BotanIQ, που έλαβε την 6η θέση (1η πανευρωπαϊκά) της κατηγορίας Future Innovators Γυμνασίου και παρουσίασε ένα ρομποτικό σύστημα που αξιολογεί τις συνθήκες του εδάφους μέσω χημικής ανάλυσης και με τα δεδομένα καθορίζει την καταλληλότητα του εδάφους και την ποικιλία των φυτών που ταιριάζουν σε αυτό, καθώς και ένα αυτόματο σύστημα για τη φύτευση και φροντίδα των φυτών. Η ομάδα Robovision βρέθηκε στην 15η θέση (3η πανευρωπαϊκά) στην κατηγορία Robomission Δημοτικού δημιούργησε ένα ρομπότ που μπόρεσε να υλοποιήσει τις αποστολές του σε πολύ καλό χρόνο.
Επίσης, η ομάδα Earphones έφτασε στην 25η θέση (4η πανευρωπαϊκά) στον κόσμο στην κατηγορία Robomission Λυκείου με τη δημιουργία ενός ρομπότ που βοηθά στην αποκατάσταση μιας πόλης, μετά από μία φυσική καταστροφή. Η ομάδα REM – Robot Ex Machina στην 42η θέση (8η πανευρωπαϊκά) δημιούργησε ένα τεχνολογικό σύστημα για την προστασία περιοχών από πυρκαγιές και σεισμούς. Και η ομάδα Yellow Squad στην 53η θέση (12η πανευρωπαϊκά) της κατηγορίας Robomission Γυμνασίου με ένα ρομπότ που μετατρέπει μια πόλη σε ένα πιο βιώσιμο μέρος με νέα πάρκα, κήπους σε ταράτσες και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η συνεισφορά της COSMOTE στην ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στην Ελλάδα
Η COSMOTE, που είναι μέλος του Ομίλου Telekom, έχοντας αντιληφθεί τη σημασία της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM, συμβάλλει στη διάδοσή τους σταθερά από το 2014, προωθώντας την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, διευρύνοντας τους τεχνολογικούς τους ορίζοντες και στηρίζοντας τα όνειρα αλλά και τις αυθεντικές ιδέες τους.
Φέτος, συμπληρώθηκαν 10 χρόνια συνεχούς στήριξης των παιδιών μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική, παρέχοντάς τους τα εργαλεία που χρειάζονται και ενθαρρύνοντάς τα να αξιοποιούν την τεχνολογία, να ενδιαφέρονται για τις επιστήμες, να συνεργάζονται και να επιλύουν προβλήματα με ευρηματικούς τρόπους. Υπολογίζεται ότι πάνω από 330.000 άτομα έχουν ωφεληθεί από τις δράσεις της COSMOTE όλα αυτά τα χρόνια.
Πηγή: newsit.gr