ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας προ των πυλών - Κρύο και χιόνια - Η «ακτινογραφία» της ψυχρής εισβολής
Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας προ των πυλών – Κρύο και χιόνια – Η «ακτινογραφία» της ψυχρής εισβολής
(Φωτ.: makthes.gr)
18 Φεβ
0
Σχόλια

Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας προ των πυλών – Κρύο και χιόνια – Η «ακτινογραφία» της ψυχρής εισβολής

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού και ένα νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται τα επόμενα 24ωρα, φέρνοντας τσουχτερό κρύο και χιόνια σε αρκετές περιοχές. Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και θα οφείλεται σε ψυχρές αέριες μάζες που θα προσεγγίσουν την χώρα από βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σε βίντεο του Meteo παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1500 μέτρων, επίπεδο που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των θερμοκρασιακών μεταβολών στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Με γαλάζιες αποχρώσεις φαίνονται οι ψυχρότερες αέριες μάζες.

Σημειώνεται ότι οι ψυχρές αέριες μάζες θα καλύψουν όλη την περιοχή των Βαλκανίων, της Τουρκίας αλλά και περιοχές της Μέσης Ανατολής καθώς και τα βόρεια τμήματα της Αιγύπτου κα της Λιβύης.

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται 3 έως και 6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

«Ειδικότερα στην Αθήνα από την Τετάρτη και μετά θα επικρατήσουν μονοψήφιες μέγιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν μέχρι και την Κυριακή, ενώ αργότερα υπάρχει τάση να ανέβουν», έγραψε μεταξύ άλλων.

Καλλιάνος: Η «ακτινογραφία» της επικείμενης ψυχρής εισβολής

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτηση του στα social media παρουσιάζει την «ακτινογραφία» της επικείμενης ψυχρής εισβολής η οποία θα ρίξει τον υδράργυρο κατά 10-12 βαθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Η ψυχρή εισβολή που θα μας επηρεάσει από την προσεχή Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία αξίζει κάποιος να τονίσει:

1. Θα είναι μια ψυχρή εισβολή κατά τη διάρκεια της οποίας θα σημειωθούν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα επαρκούσαν για να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Όμως, μέχρι ώρας, λείπει η πιθανή δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού, στην περιοχή της Ρόδου, που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο για τις χιονοπτώσεις.

2. Άρα δεν υπάρχει αρκετή υγρασία η οποία θα “συνοδεύει” αυτή τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης ώστε οι πιθανότητες να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις να είναι πολύ μεγάλες.

3. Όμως, οι θερμοκρασίες των -12°C και -13°C στα 1470-1500 μέτρα υψόμετρο που θα υπάρξουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο καθώς οι ψυχρές αυτές μάζες εισέρχονται στη χώρα μας, θα μπορούσαν -μαζί με κάποιες άλλες παραμέτρους- να ενεργοποιήσουν τον «μηχανισμό του Αιγαίου» και έτσι να δημιουργηθούν νεφώσεις που θα προσεγγίσουν τις περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής και που θα εναποθέσουν αυτή την υγρασία με τη μορφή χιονοπτώσεων αρχικά στα παράκτια αντίστοιχα τμήματα αλλά και πιο εσωτερικά.

4. Αυτός ο «μηχανισμός», που στην επιστημονική κοινότητα ονομάζεται «Aegean Lake Effect» ή «Aegean effect snow» είναι ένας μηχανισμός που δεν μπορεί να προβλεφθεί από τα προγνωστικά μοντέλα, η τουλάχιστον δεν μπορεί να προβλεφθεί τόσο καλά. Είναι ένας μηχανισμός, που αν ενεργοποιηθεί, θα εκτεθούν οι Μετεωρολόγοι που δεν περιμένουν ιδιαίτερες χιονοπτώσεις στην Αττική, ενώ αν δεν ενεργοποιηθεί, θα εκτεθούν οι Μετεωρολόγοι που αναμένουν ικανοποιητικές χιονοπτώσεις λόγω αυτού του αιτίου. Δύσκολη η κατάσταση όπως καταλαβαίνετε.

5. Σε αυτή την ψυχρή εισβολή, μοιάζει πιο πιθανό να χιονίσει για παράδειγμα έστω και για λίγο κοντά στο Ηράκλειο της Κρήτης, παρά στα κεντρικά τμήματα του λεκανοπεδίου της Αττικής. Και ασφαλώς είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις σε νησιά του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτίου Αιγαίου ακόμα και δίπλα στο κύμα, παρά σε νότια τμήματα της Αττικής.

6. Σε αυτή την ψυχρή εισβολή θα δοκιμαστούν πολλές ορεινές περιοχές (και όχι μόνο) από το κρύο. Θα σημειωθούν για παράδειγμα ακόμα και -10°C στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και -14°C με -15°C σε ορεινά μέρη της Ανατολικής Μακεδονίας. Θα δούμε και -6°C με -7°C ακόμα και σε περιοχές (πιο ορεινές) της Κεντρικής και Νότιας ηπειρωτικής χώρας. Οι αγρότες επομένως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν επικείμενο ισχυρό παγετό ακόμα και σε πεδινά τμήματα.

7. Στην Αττική πιστεύω ότι την Τετάρτη θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού πάνω από τα 400 μέτρα, την Πέμπτη πάνω από τα 300 μέτρα, και από την Παρασκευή και έπειτα ακόμα και χαμηλότερα (στα βόρεια του νομού). Δηλαδή οι όποιες εκπλήξεις στην Αττική πιστεύω ότι δύναται να έρθουν κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο ή ίσως ακόμα και την Κυριακή. Για όλα αυτά ασφαλώς λογαριάζω χωρίς τον “ξενοδόχο” που όπως σας είπα είναι ο «μηχανισμός του Αιγαίου». Αν ενεργοποιηθεί, οι χιονοπτώσεις στην Αττική μπορεί να είναι και κατά διαστήματα πυκνές, αν όχι, θα είναι πολύ πιο τοπικές και κατά βάση εξασθενημένες.

8. Δεν είπαμε κάτι για τη Θεσσαλονίκη. Αξίζει όμως να πούμε μιας και την Τρίτη αργά το βράδυ και μέσα στη νύχτα πρός την Τετάρτη, ενδέχεται να χιονίσει έστω και για λίγη ώρα πολύ κοντά στην πόλη. Αυτό δεν το έχω ακούσει από κανέναν. Και όμως, μπορεί να συμβεί.

9. Η Κεντροανατολική Θεσσαλία, η Κεντρική Στερεά αλλά και η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη θα δουν αξιόλογες χιονοπτώσεις στο ξεκίνημα της ψυχρής εισβολής, δηλαδή κυρίως την Τετάρτη, ακόμα και σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα.

10. Όπως και να έχει όμως, η Παρασκευή, το Σάββατο (ίσως και η Κυριακή) θα είναι οι πιο κρύες μέρες της επικείμενης ψυχρής εισβολής.

11. Ο «μηχανισμός του Αιγαίου» θα φανεί πια στην παρατήρηση και όχι στην πρόγνωση, δηλαδή λίγες ώρες πριν ενεργοποιηθεί. Θα άξιζε όμως να συμβεί αυτό, γιατί πραγματικά θα μπορούσαν να εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις εκεί που δεν το περιμένουμε, και στην Αττική. Όμως ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο.

12. Στην Αθήνα, σήμερα Τρίτη η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στους 14-15°C, την Τετάρτη στους 11-12°C, την Πέμπτη στους 8-9°C, την Παρασκευή στους 7°C και το Σάββατο στους 5-6°C. Στα βόρεια του νομού όμως οι μέγιστες θα είναι κατά 2-3°C χαμηλότερες. Σε ότι αφορά στις ελάχιστες θερμοκρασίες, από την Παρασκευή και έπειτα θα σημειωθούν ακόμα και 0°C με -1°C σε βόρειες κυρίως περιοχές του νομού.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.