Τις επόμενες προτεραιότητές της θέτει πλέον η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή, βάζοντας τέλος σε μία μεγάλη κοινοβουλευτική περιπέτεια.
Στόχος του Μαξίμου είναι πλέον η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, μικροαλλαγές στην κυβέρνηση αλλά και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο και τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Είτε τον Μάιο, μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές, είτε με τη λήξη της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις εκλογές, η κυβέρνηση αναμένεται να μετατοπίσει το βάρος από την ψηφισθείσα πλέον Συμφωνία των Πρεσπών στην τελευταία δέσμη κοινωνικών παρεμβάσεων και να περάσει σειρά νομοσχεδίων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η διευθέτηση των 120 δόσεων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και προσλήψεις στον δημόσιο τομέα μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Προφανής στόχος των κυβερνητικών επιλογών είναι ο περιορισμός των απωλειών που καταγράφει —δημοσκοπικά— στο εκλογικό σώμα, αλλά και η παροχή επιχειρημάτων στους υποψήφιους βουλευτές οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούν να δώσουν την εκλογική μάχη στις περιφέρειές τους.
Ο κατώτατος μισθός
Μια από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης το 2015 ήταν η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Η δέσμευση αυτή, όπως και πολλές άλλες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε έωλη μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Τώρα, η κυβέρνηση επισπεύδει την αύξηση του κατώτατου μισθού προκειμένου να προλάβει τις εκλογές.
Η διαδικασία ανακοίνωσης της αύξησης αναμένεται εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατόπιν εισηγήσεως της υπουργού Εργασίας κυρίας Έφης Αχτσιόγλου, παρά τις ενστάσεις των θεσμών για το ύψος της αύξησης. Στο πλαίσιο αυτό, συνεδριάζει αύριο Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα επικεντρωθεί στα επόμενα θετικά νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή, με τον κατώτατο μισθό να αποτελεί από τα κεντρικά.
Η ισχύς του νέου κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου, ενώ για την αναγκαιότητα του μέτρου φαίνεται να συμφωνούν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ωστόσο, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν ως προς το ύψος της αύξησης.
120 ευρώ μηνιαίως
Πάντως, βέβαιη θεωρείται η κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού που πρωτοθεσπίστηκε το 2012 και προσδιορίστηκε στα 511 ευρώ για τους νέους εργαζομένους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Ο νέος μισθός θα είναι ενιαίος για όλους, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι θα λάβουν μια ιδιαίτερα υψηλή αύξηση που ενδέχεται να φθάσει και τα 120 ευρώ μηνιαίως.
5.500 άνεργοι σε υπουργεία και δημόσιους φορείς
Στο πλαίσιο προεκλογικών «διευθετήσεων» θα πρέπει να τοποθετηθούν και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την τοποθέτηση προσωπικού στον δημόσιο τομέα με επιδότηση των αποδοχών τους. Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν τα ονόματα 5.500 άνεργων πτυχιούχων Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, που τοποθετούνται σε θέσεις υπουργείων και εποπτευόμενων δημόσιων φορέων.
Επίσης, τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας ανακοίνωσαν την παράταση για 12 επιπλέον μήνες της απασχόλησης 3.802 εργαζομένων στον χώρο της δημόσιας Υγείας.
«Κούρεμα» και 120 δόσεις για τα χρέη στα Ταμεία
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, το άλλο φιλολαϊκό μέτρο που βρίσκεται στην κυβερνητική φαρέτρα και αναμένεται να ανακοινωθεί και να ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου και να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο αφορά τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις και με εξαιρετικά επωφελείς όρους.
Το σημαντικότερο στοιχείο της ρύθμισης δεν είναι οι —μέχρι— 120 δόσεις που θα προβλέπει, αλλά το «κούρεμα» ακόμη και της αρχικής οφειλής κατά 50%-55% μέσω του επανυπολογισμού των οφειλών. Οι προσαυξήσεις των χρεών αναμένεται να περικοπούν έως και 85%, με αποτέλεσμα η μέση μείωση της οφειλής να φθάσει και το 70%.
Η κυβέρνηση αναμένεται να εφαρμόσει τη νέα ρύθμιση τον ερχόμενο Μάρτιο, χρόνο που συνδέεται άμεσα με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, στόχος της ρύθμισης είναι η ελάφρυνση χιλιάδων επαγγελματιών που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. «Έτσι όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους».
Πηγή: in.gr.