Κόντρα πολιτικών αντιπαραθέσεων έχει ξεσπάσει εδώ και μέρες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία και τη μη κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ στην Άγκυρα.
Με μια ψύχραιμη ματιά, ο ιστορικός και συγγραφέας Νίκος Πετρίδης, ρίχνει τα δικά του φώτα και δίνει τη δική του ερμηνεία στο γεγονός.
Διαβάστε τι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:
«Οι Πόντιοι δεν είμαστε όλοι εύκαιροι…
Παρακολουθώντας δύο ημέρες τώρα την αγωνιώδη προσπάθεια μερικών συμπατριωτών Ποντίων, να δώσουν διαστάσεις “ηρωικές” στη μη κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ στην Άγκυρα, επαναλαμβάνω ένα παλαιότερο σχόλιό μου (μετά την επίσκεψη Τσίπρα το Νοέμβριο του 2015 στην Τουρκία):
“Δεν είναι ο μόνος πρωθυπουργός που δεν “τίμησε” τον Κεμάλ, με κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του. Και βέβαια δεν “παρέκαμψε το πρωτόκολλο”. Ο Τσίπρας πήγε στην Τουρκία “επίσκεψη εργασίας” και όχι “επίσημη επίσκεψη”. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν κατάθεσε στεφάνι στον Κεμάλ.
Μετά την “επίσημη επίσκεψη” του 1959 και την κατάθεση στεφάνου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ουδείς Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Τουρκία, μέχρι τον Κώστα Καραμανλή το 2007 (“επίσκεψη εργασίας” χωρίς στεφάνι) και το 2008 (“επίσημη επίσκεψη” και στεφάνι). Ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 και το 2011 (“επισκέψεις εργασίας” , χωρίς υποχρέωση κατάθεσης στεφάνου), αλλά ο γνωστός σε όλους “Γιώργος” έσπευσε να καταθέσει στεφάνι αυτοβούλως.
Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς το 2013 “επίσκεψη εργασίας” στην Κωνσταντινούπολη και βέβαια χωρίς κατάθεση στεφάνου στην Άγκυρα.
Ανακεφαλαιώνοντας, μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που κατέθεσε στεφάνι το 1959, τον ακολούθησαν ο ανεψιός του Κώστας και ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι δύο Καραμανλήδες γιατί υποχρεούνταν, ο δε Γιώργος γιατί είναι ο γνωστός “Γιώργος”…
Ο Σαμαράς και ο Τσίπρας το απέφυγαν χαρακτηρίζοντας τις επισκέψεις τους ως “εργασίας” και ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν επισκέφθηκε ποτέ την Τουρκία στις τρεις θητείες του ως πρωθυπουργός (1981-1984, 1985-1989, 1993-1996)”.
Τέλος, παραθέτω σε screenshot την ανακοίνωση της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία αναφέρει τη χθεσινή επίσκεψη Τσίπρα ως “επίσκεψη εργασίας” (çalışma ziyareti). Για όσους ξέρουν από διπλωματικό πρωτόκολλο, αυτού του είδους η επίσκεψη δεν επιβάλλει κατάθεση στεφάνου στο εθνικό μνημείο της επισκεπτόμενης χώρας. Εάν η επίσκεψη ήταν “επίσημη”, ο κάθε φιλοξενούμενος ηγέτης όφειλε να καταθέσει στεφάνι… και να πει κι ένα τραγούδι (ή να μασήσει τα φύλλα της δάφνης).
Άρα, η μη κατάθεση στεφάνου δεν οφείλεται σε… κολοκοτρωνέικα γονίδια (ούτε βέβαια σε ηρωικές παρεμβάσεις Ποντίων “θεσμικών” και “εξωθεσμικών”), αλλά σε… παραθυράκια των διπλωματών…
Νίκος Πετρίδης
ΥΓ: Και επειδή θα το δείτε αλλού να αναφέρεται ως επίσημη επίσκεψη, μην μπερδευτείτε. Και η “επίσκεψη εργασίας” επίσημη είναι. Απλά στη διπλωματική ορολογία είναι σαφής η διαφορά και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν εκ του πρωτοκόλλου.»