Ακόμα ένα ενδεχόμενο για το τι μπορεί να προκάλεσε την πυρόσφαιρα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, «ανοίγει» η ανάλυση από το Γενικό Χημείο του Κράτους, για το φρέον που υπήρχε στα βαγόνια.
Το Γενικό Χημείο του Κράτους λοιπόν, εξέτασε το φρέον της επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη και σύμφωνα με την σχετική έκθεση που παρουσίασε ο Alpha, προκύπτει ότι όντως, μπορεί υπό συνθήκες να εκραγεί το φρέον.
Το ψυκτικό υγρό φρέον, αντλήθηκε από το βαγόνι Β6 της εμπορικής αμαξοστοιχίας, στο Κουλούρι και παραδόθηκε σε μεταλλική φιάλη. Ταυτοποιείται ως το ψυκτικό αέριο «τετραφθοροαιθάνιο».
Το Γενικό Χημείο του Κράτους γνωματεύει πως με βάση τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών, αν θερμανθεί το συγκεκριμένο αέριο υπό πίεση, μπορεί να εκραγεί.
Λέει δηλαδή το γενικό χημείο του κράτους, ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες το φρέον της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν είναι απλώς εύφλεκτο αλλά και εκρηκτικό.
Τόσο το φρέον της επιβατικής αμαξοστοιχίας όσο και άλλα υλικά, όπως τα αεροφυλάκια του συστήματος πέδησης αλλά και οι μπαταρίες στην ηλεκτράμαξα της επιβατικής αμαξοστοιχίας, βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας των έμπειρων αξιωματικών της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να δουν τι ρόλο μπορεί να έχουν παίξει στην πυρόσφαιρα.
Η ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στο κυλικείο της εμπορικής αμαξοστοιχείας, στην πρώτη θέση και στο βαγόνι Β3, οι δεξαμενές για το φρέον -που περιείχαν 22 κιλά φρέον στο κάθε βαγόνι- έχουν διαρρηχθεί πλήρως.
Πηγή: newsit.gr