Πληροφοριοδότης ο οποίος παρουσιάζεται ότι έχει στενές σχέσεις με την Ελλάδα και τους Έλληνες, βρίσκεται πίσω από την σύλληψη του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και της συντρόφου του, Μεράλ Γκεϊλανί.
Αυτή την σοβαρή αποκάλυψη έκανε πριν από μερικές εβδομάδες η ιστοσελίδα devrimcikaradeniz
Η ιστοσελίδα βασίζεται σε γράμμα το οποίο έλαβε ο Θεοφάνης Μαλκίδης από τον ίδιο τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και του αποκάλυψε το παραπάνω, καθώς και το όνομα του πληροφοριοδότη των Τούρκων, τον Hidayet Bulut, ο οποίος είναι γνωστός στην Ελλάδα και την «αγάπη» του στους Έλληνες.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το κατηγορητήριο που έχει αποδοθεί στην Μεράλ Γκεϊλανί βασίζεται στο φωτογραφικό υλικό που διέρρευσε από τον Hidayet Bulut (46 φωτογραφίες από το Facebook και το Twitter), που συνδέουν την Μεράλ και τον Γιάννη με το PKK, και «αποδεικνύουν» τις δραστηριότητές τους στο Ρομπόσκι του Κουρδιστάν.
Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr επικοινώνησε με τον διδάκτορα κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS), Θεοφάνη Μαλκίδη, για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση.
Έχουμε κάποια εξέλιξη στο θέμα των δικαστηρίων του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί; Έγινε κάποιο δικαστήριο; Και αν ναι, βγήκε κάποιο αποτέλεσμα; Έχουμε κάποιο νέο σχετικά με την υπόθεση από τον δικηγόρο του;
Για τη δράση του ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί συνελήφθη. Είναι σε απομόνωση από τις 22 Απριλίου του 2017, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Ελατζίκ, και δικάζεται στις 18 Ιουλίου και στις 26 Οκτωβρίου με τις κατηγορίες της διάδοσης «τρομοκρατικής» προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), και της προσβολής του Κεμάλ και του Ερντογάν! Οι δίκες του είχαν οριστεί για τον Ιούλιο και Δεκέμβριο του 2017, αλλά αναβλήθηκαν και οι δύο, επειδή οι αρχές, όπως ανακοινώθηκε, έπρεπε να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία.
Οι δικηγόροι του έχουν τυπική επαφή με τον Γιάννη, όπως συμβαίνει και με όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη γειτονική χώρα, και έχουν ενημερωθεί για τις κατηγορίες αλλά όχι και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Τουρκία δεν ισχύει για τους πολιτικούς κρατούμενους το 18μηνο της προφυλάκισης και έτσι ο Γιαϊλαλί μπορεί να είναι δέσμιος χωρίς δίκη εσαεί!
Σχετικά με την σύντροφο του Μεράλ Γκεϊλανί, τι γίνεται; Έχει οριστεί κάποια ημερομηνία δίκης; Έχει γίνει κάποια δίκη; Έχει δικηγόρο;
Η σύντροφος του Γιαϊλαλί, Μεράλ Γκεϊλανί, η οποία είναι Κούρδισα, είναι φυλακισμένη από το Σεπτέμβριο του 2017 με την κατηγορία της υποκίνησης σε «τρομοκρατική δραστηριότητα». Για τη Μεράλ, η οποία έχει τους ίδιους δικηγόρους με τον Γιαϊλαλί, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη για το εάν θα περάσει δίκη και πότε.
Έχουμε εικόνα για τις συνθήκες κράτησης και των δύο;
Ο Γιαϊλαλί είναι φυλακισμένος στο Ελατζίκ , όπου είναι κάτεργο υψηλής ασφάλειας, ενώ η Μεράλ βρίσκεται στις γυναικείες φυλακές της Αλικαρνασσού. Στον Γιάννη, όπως και στη Μεράλ, επιτρέπεται να γράφουν γράμματα, τα οποία, βεβαίως, περνούν από λογοκρισία και μπορούν να αναφέρονται μόνο σε ζητήματα που σχετίζονται με τις υποθέσεις τους (κατηγορητήριο, διαδικασία κλπ). Τα κελιά ειδικά του Γιάννη είναι πολύ μικρά και δεν επιτρέπεται ο προαυλισμός λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν.
Σχετικά με τον πληροφοριοδότη Hidayet Bulut που δημοσίευσε πρόσφατα η ιστοσελίδα devrimcikaradeniz.com, τι σχέση είχε με τον Βασίλη και την Μεράλ; Υπάρχει περίπτωση να τον έχουν μπλέξει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην υπόθεση χωρίς την θέληση του;
Σχετικά με την υπόθεση αυτή για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να αναφέρω περισσότερα. Τα ερωτήματά σας και ειδικά για το εάν έχει εμπλακεί ο συγκεκριμένος χωρίς τη θέλησή του, θα απαντηθούν από τους κρατούμενους φίλους μας όταν ελευθερωθούν στην ακροαματική διαδικασία, εφόσον γίνει κάποια στιγμή δίκαιη δίκη και βεβαίως από την ιστορία.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις; Τι γίνεται από εδώ και πέρα;
Ο Γιαϊλαλί και η Μεράλ δεν είναι η μοναδική περίπτωση φυλακισμένων στην Τουρκία για λόγους που σχετίζονται με το Ποντιακό. Ο φυλακισμένος για δέκα χρόνια στις τουρκικές φυλακές, από τα Λιβερά του Πόντου, —συγγραφέας του βιβλίου για τη γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου—, Ταμέρ Τσιλιγκίρ, και ο —επίσης διωκόμενος συγγραφέας από την περιοχή του Όφεως του Πόντου—, Ομέρ Ασάν, είναι δύο ακόμη περιπτώσεις ανάμεσα στις εκατοντάδες σχετικές που γνωρίζω, αλλά και στις χιλιάδες που είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν.
Για την υπόθεση του Γιάννη, έχουμε καλέσει από την πρώτη στιγμή όλους τους φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τους συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων, συλλόγους και ομοσπονδίες Ποντίων, Θρακών, Καππαδόκων, Μικρασιατών, καθώς και κάθε δημοκράτη πολίτη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλον τον πλανήτη να απαιτήσουν το αυτονόητο: την ελευθερία για κάθε άνθρωπο που διώκεται στην Τουρκία για τις ιδέες του, την ελευθερία του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί· να κινητοποιηθούν αξιώνοντας την απελευθέρωση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και της Μεράλ Γκεϊλανί.
Επιπλέον, έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή των Ελλήνων από τις 4 Μαΐου 2017· και εδώ όμως δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως απάντηση.
Από την πλευρά μας, μπροστά στην επίσημη ολιγωρία και αδιαφορία, έχουμε ξεκινήσει σχετική πρωτοβουλία με συγκέντρωση υπογραφών δια ζώσης και ηλεκτρονικά, με παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Ευρωβουλή, σε ξένες κυβερνήσεις και κοινοβούλια. Παρεμβάσεις οι οποίες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν, παρά την επίσημη σιωπή και αδιαφορία για την τύχη του συμπατριώτη μας.
Τέλος, να σας μεταφέρω το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης για όλους μας: αναφέρει πως «αν αναρωτιέστε για την κατάστασή μας εκεί, είμαστε καλά σε όλα και θα συνεχίσουμε να είμαστε καλά . Δεν είναι εύκολο να πολεμήσουμε σε αυτή τη χώρα, είναι όμως απαραίτητο να βγούμε στο δρόμο βλέποντας τα πάντα πρόσωπο με πρόσωπο», ενώ κλείνει το μήνυμά του «ευχαριστώντας τους φίλους από το εξωτερικό που τον στηρίζουν με κάθε τρόπο» στέλνοντας τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς!
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε το 1974 στην Πάφρα της Σαμψούντας, από γονείς ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο και την Κύπρο, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Corporate Watch. Μεγάλωσε σε ένα φασιστικό περιβάλλον όπου οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι ήταν ανεπιθύμητοι, ενώ το 1994 υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό, όπου, όπως ανέφερε, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας εγκλημάτων των Τούρκων εναντίον των Κούρδων. Ο Γιαϊλαλί έμαθε για την πραγματική του ελληνική καταγωγή, άλλαξε το όνομά του από Ιμπραχίμ σε Γιάννης-Βασίλης και «αφιερώθηκε» στον αγώνα για την ελευθερία των Κούρδων και την ανάδειξη της γενοκτονίας των προγόνων του.
Θοδωρής Μακρίδης
Φωτογραφίες από το προφίλ του Yannis Vasilis Yaylalı στο Facebook.