Σεμινάρια ιστορίας του Πόντου για τους εκπαιδευτικούς της κεντρικής Μακεδονίας συνδιοργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συνεργασία των τοπικών δήμων και των τοπικών ποντιακών φορέων.
Στα σεμινάρια προσκαλούνται να λάβουν μέρος οι εκπαιδευτικοί, αλλά θα είναι ανοικτά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.
Ξεκινούν από σήμερα και θα συνεχιστούν καθ’ όλο το μήνα σε κάθε μία από τις επτά (7) περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών τονίζει τη μεγάλη σημασία αυτών των σεμιναρίων, με την πραγματοποίηση των οποίων καλύπτεται ένα σημαντικό κενό στην εκπαίδευση, το οποίο θα έπρεπε να καλύψει το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν την ίδια ώρα όλα (18:30), ως εξής:
1ο: Στα Γιαννιτσά (για την περιοχή Πέλλας), σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, με εισηγητή τον δρα Αντώνη Παυλίδη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, με θέμα: «Όψεις της κοινωνίας των Ελλήνων του Πόντου, 1856-1922».
2ο: Στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 7 Μαρτίου στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αλέξης Μινωτής», με εισηγητή τον ομότιμο καθηγητή Στάθη Πελαγίδη, με θέμα: «Μακεδονία και προσφυγικός ελληνισμός».
3ο: Στο Κιλκίς την Πέμπτη 14 Μαρτίου στην αίθουσα του επιμελητηρίου Κιλκίς, με εισηγητή τον δρα Γιάννη Καΐλάρη, με θέμα: «Ο ρόλος των συλλόγων στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης των Ελλήνων του Πόντου».
4ο: Στη Βέροια τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου, με εισηγητή τον ομότιμο καθηγητή Κώστα Φωτιάδη, με θέμα: «Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού».
5ο: Στις Σέρρες την Τετάρτη 20 Μαρτίου στην αίθουσα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών, με εισηγητή τον καθηγητή του ΑΠΘ Θωμά Σαββίδη, με θέμα: «Πολιτισμική διατροφική κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας».
6ο: Στην Κατερίνη την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου «Εκάβη», με εισηγητή τον επίκουρο καθηγητή της επώνυμης έδρας ποντιακών σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, με θέμα: «Οικονομικός και διπλωματικός ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων στον Πόντο (19ος- αρχές 20ου αιώνα)».
7ο: Στα Μουδανιά, την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου, με εισηγητή τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σάββα Μαυρίδη, με θέμα: «Ανεξάρτητα κράτη στον Πόντο (Βασίλειο του Πόντου-Αυτοκρατορία Τραπεζούντας) και η άσκηση εξουσίας σ’ αυτά».