Στην συνάντηση που προγραμματίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα επαφίεται πλέον η τύχη της μορφής των εκδηλώσεων μνήμης που θα γίνουν την 19η Μαΐου, ημερομηνία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στην Ημαθία. Η χρόνια διένεξη που έχει πάρει χαρακτηριστικά «σχίσματος» του ποντιακού ελληνισμού με αφορμή το ιδιοκτησιακό καθεστώς του προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, δείχνει να έχει «μπλοκάρει» τη δυνατότητα προγραμματισμού κοινών εκδηλώσεων.
Η κατά νόμο αρμοδιότητα της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας να ανακοινώσει πρόγραμμα εκδηλώσεων οι οποίες μάλιστα τίθενται και υπό την αιγίδα της, προσκρούει στην ήδη ειλημμένη απόφαση προγράμματος εκδηλώσεων από το ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά. Πρόγραμμα στο οποίο αρνούνται να συμμετάσχει η συντριπτική πλειοψηφία των ποντιακών συλλόγων του νομού, θεωρώντας ότι στις εκδηλώσεις αυτές την οργανωτική ευθύνη έχει η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, σε συνεργασία με τους ποντιακούς συλλόγους της Ημαθίας.
Πρόκειται για ένα ακόμη «επεισόδιο» στη γνωστή διένεξη στον ποντιακό χώρο η οποία εκφράζεται μέσω της φίλα προσκείμενης στη διοίκηση του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) η οποία αμφισβητεί ευθέως το ιδιοκτησιακό καθεστώς και έχει προχωρήσει σε προσφυγές, σε ανώτατο δικαστικό και πολιτικό επίπεδο.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, μπροστά στην αδιέξοδη κατάσταση, αλλά και σε εξαγγελία που έκανε κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 18 Φεβρουαρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης συγκάλεσε συνάντηση ποντιακών συλλόγων του νομού. Κατά τη συνάντηση ο Καγκελίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της ΠΟΕ επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θέτοντας «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, τον φορέα εκπόνησης του προγράμματος και τη συμμετοχή. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι σύλλογοι Μακροχωρίου, Χαρίεσσας, Μαρίνας, Ροδοχωρίου, Διαβατού, Ειρηνούπολης, Λευκαδίων, Νικομήδειας, Ανω Ζερβοχωρίου, Μίεζας–Κοπανού, Πατρίδας, Αλεξάνδρειας και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας. Μετά από διαλογική συζήτηση και κατάθεση προτάσεων, όλοι οι παρευρισκόμενοι σύλλογοι, πλην της Χαρίεσσας, υπερψήφισαν υπέρ χωριστής εκδήλωσης στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σε επικοινωνία που είχε ο αντιπερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης με το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμονα, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση συνάντησης το απόγευμα της Παρασκευής, ώστε να αναζητηθεί και να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Επικοινωνία είχε ο Καλαϊτζίδης και με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Γεώργιο Τανιμανίδη, ο οποίος έκανε σαφές ότι υφίσταται πρόγραμμα εκδηλώσεων στο οποίο είναι ευπρόσδεκτοι όσοι επιθυμούν. Με τη θέση αυτή παρέλκει κάθε δυνατότητα προγραμματισμού εκδηλώσεων με ευθύνη και προγραμματισμό της Αντιπεριφέρειας, κάτι το οποίο αντιτίθεται στην κατά νόμο αρμοδιότητά της, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί την αντίθεση και την άρνηση των ποντιακών συλλόγων της Ημαθίας που δεν αρκούνται σε ρόλο «απλής συμμετοχής» υπό την οργανωτική ευθύνη μιας ιδιοκτησιακής πραγματικότητας την οποία όχι μόνο δεν αποδέχονται, αλλά και την έχουν καταγγείλει.
Πηγή: verianet.gr