Στη Λάρισα θα βρίσκεται σήμερα στις 18:00 η «Φλόγα του Πόντου» η οποία μέσα από τον «Πυρρίχιο δρόμο» της προσφυγιάς ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη από το μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων «Πυρρίχιο Πέταγμα» που βρίσκεται στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, με σκοπό στις 19 Μαΐου να βρίσκεται στο μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, συνδέοντας με την ποδηλατική λαμπαδηδρομία «Πυρρίχιος δρόμος: Πειραιάς — Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας (και τα μνημεία της Γενοκτονίας), που υποδέχθηκαν τον προσφυγικό ελληνισμό.
Η Φλόγα στις 18:00 περίπου θα περάσει από το μνημείο αλησμόνητων πατρίδων στη συνοικία Αβέρωφ, από το αρχαίο θέατρο της πόλης, και θα καταλήξει στις 20:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, εκεί όπου θα γίνει η μουσικοποιητική εκδήλωση με θέμα «Πατρίδων μνήμες από τον Πόντο στη Λάρισα… 1919-2019 / 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Τη Φλόγα θα υποδεχθούν μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Τυρνάβου – Βοτανοχωρίου με παραδοσιακές φορεσιές ενώ επίσημα ο Δήμος Λαρισαίων θα την υποδεχθεί στη δημοτική πινακοθήκη.
Η αφή της Φλόγας από το Γιάννη Μώραλη και οι υποδοχές της σε διάφορες πόλεις
Υπό το τραγούδι-θρήνο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, Πάρθεν η Ρωμανία, το οποίο εκτέλεσε η παραδοσιακή ορχήστρα «1919», έγινε η τελετή αφής της «Φλόγας του Πόντου» από το δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο οποίος παρέδωσε τη δάδα στον ποδηλάτη και αρχισυντάκτη του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr, Βασίλη Καρυοφυλλίδη, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της δράσης, για να ξεκινήσει το μεγάλο της ταξίδι, η Φλόγα, προς τη Θεσσαλονίκη.
Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης: «Είναι μία εξαιρετική ιδέα»
Εξαιρετική ιδέα χαρακτήρισε την ποδηλατική λαμπαδηδρομία ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά στέκομαι εδώ, μπροστά στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Δήμο του Πειραιά, σε αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, προκειμένου να γίνει αυτή η λαμπαδηδρομία μέχρι το άλλο λιμάνι, το προσφυγικό, της Θεσσαλονίκης.
»Η πόλη μας πράγματι είναι μια πόλη, της οποίας η σύνθεση έχει πολύ προσφυγιά. Είμαστε μια προσφυγούπολη και με τους Πόντιους, αλλά και όχι μόνο. Άρα, νομίζω ότι βαθιά μέσα του ο Πειραιώτης έχει στο μυαλό του τι σημαίνει προσφυγιά, έχει ζήσει με πρόσφυγες, έχει μεγαλώσει έτσι, η πόλη χτίστηκε, συνδέθηκε από όλους τους ανθρώπους που άφησαν τις πατρίδες τους για οποιουσδήποτε λόγους και ήρθαν στον Πειραιά. Πραγματικά χρειαζόταν και χαιρόμαστε που πλέον έχουμε τα τελευταία χρόνια, αυτό το σημαντικό μνημείο στην πόλη μας.
»Να συγχαρώ τον κύριο Βασίλη Καρυοφυλλίδη για την ιδέα, αλλά και για την κούραση που θα υποστεί και εκείνος και οι υπόλοιποι για να μεταφέρουν τη φλόγα από τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη. Είναι μία εξαιρετική ιδέα.
»Με την ευκαιρία της ημέρας, θα ήθελα να αναφέρω ότι στις 18 Μαΐου εδώ, στην πλατεία Αλεξάνδρας, θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου και στις 19 του μηνός κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό. Οπότε, νομίζω ότι όλα αυτά συνθέτουν ένα «πακέτο» πρωτοβουλιών που τιμά πραγματικά τους Πόντιους του Πειραιά, αλλά και όλης της Ελλάδος».
Πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Πειραιώς Αναστασία Ποιμενίδη – Ιωαννίδη: «Συμβολική η έναρξη από τον Πειραιά»
Συμβολική χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αναστασία Ποιμενίδη – Ιωαννίδη, την έναρξη της ποδηλατικής λαμπαδηδρομίας από τον Πειραιά. «Δεν είναι τυχαία λοιπόν, αλλά αντιθέτως πολύ συμβολική η έναρξη της παρούσας δράσης από τον Πειραιά, από το μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας», είπε η πρόεδρος της Ένωσης. Σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι ο Πειραιάς είναι η πόλη που για πολλούς πρόσφυγες ήταν το πρώτο κομμάτι της ελλαδικής γης που πάτησαν το πόδι τους μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες, τον λατρευτό Πόντο.
Ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης: «Ανάμεσά μας είναι και οι 353.000 ψυχές, οι γενοκτονημένοι πρόγονοί μας»
Χαιρετισμό απηύθυνε κι ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης, ο οποίος είπε συγκινημένος ότι «ανάμεσά μας είναι και οι 353.000 ψυχές, οι γενοκτονημένοι πρόγονοί μας». Ανέφερε το συμβολισμό της δράσης ενώ παρουσίασε και την ιδιαίτερη δάδα η οποία πάνω της φέρει χώμα από τον Πόντο και αμάραντα από τις Ποντικές Άλπεις.
Ακολούθως η γενική γραμματέας της Ένωσης, Χριστίνα Χαφουσίδου, προσέφερε στο δήμαρχο της πόλης ένα συλλεκτικό μετάλλιο για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων.
Συγκινητική ήταν η υποδοχή της στη Χαλκίδα, το Προκόπι και τη Βαρβάρα Ευβοίας
Η Φλόγα την ίδια μέρα το βράδυ έφτασε με συνοδεία ποδηλατών —στη Βαρυμπόμπη και για λίγα χιλιόμετρα τιμητικά τη συνόδευσε το τμήμα ποδηλασίας της ΑΕΚ— από την είσοδο της πόλης στο στρογγυλό της παραλίας της Χαλκίδας.
Εκεί την υποδέχθηκαν συγκινημένοι τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», με τα μπλουζάκια του συλλόγου και με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ αρκετοί ήταν και οι περαστικοί που συμμετείχαν στην υποδοχή της με χειροκροτήματα. Ο πρόεδρος των «Κομνηνών», Κωνσταντίνος Καραγιάννης, τόνισε τη σημασία αυτή της κίνησης και προσέφερε στον Βασίλη Καρυοφυλλίδη την εικόνα του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου.
Δείτε την υποδοχή της Φλόγας στη Χαλκίδα εδώ.
Ακολούθως οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν διπάτ’ γύρω από τον αριθμό 100 (όσα και τα χρόνια από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της γενοκτονίας στον Πόντο), που σχημάτιζαν δεκάδες κεριά στο έδαφος, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε αφού τήρησαν όλοι ενός λεπτού σιγή κι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Την επόμενη μέρα ο Χαλκιδαίος ποδηλάτης Γιάννης Φουργιέζος μετέφερε τη Φλόγα στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο, στο Προκόπι Εύβοιας, εκεί όπου την υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα μέλη του Πανευβοϊκού Συλλόγου Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος» με το λάβαρο του σωματείου, μαθητές από το Γυμνάσιο Προκοπίου, εθελοντές δασοπυροσβέστες και ο ιερέας του ναού, Νικόλαος Καρνέζος, ο οποίος ύστερα έκανε δέηση προς τιμήν της φλόγας και των ποντιακών σωματείων, δίπλα από το σκήνωμα του Αγίου.
Δείτε την υποδοχή της φλόγας στο Προκόπι Ευβοίας εδώ.
Η Φλόγα την ίδια μέρα μεταφέρθηκε στον Αγιόκαμπο Ευβοίας όπου και διανυκτέρευσε εκεί, αφού πρώτα πέρασε από το ποντιακό χωριό Βαρβάρα, εκεί όπου την υποδέχθηκαν οι κάτοικοι στο μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ποντίων Βαρβάρας, Ισαάκ Αμανατίδης, στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα στην αποστολή.
Την επόμενη μέρα το πρωί, η Φλόγα πέρασε με φεριμπότ στο λιμάνι της Γλύφας, όπου την παρέλαβαν οι Λαρισαίοι φοιτητές, Δημήτρης Κωστής και Γιώργος Καλογερούδης, και τη μετέφεραν στο Βόλο. Αφού οι ποδηλάτες πέρασαν μέσα από την πόλη του Βόλου, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το ναό της Ευαγγελιστρίας στην περιοχή Νέα Ιωνία. Εκεί τους περίμενε κόσμος όπου με μια πομπή όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ανδρέας Μάττος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς της γενοκτονίας.
Δείτε στιγμιότυπο από τη μεταφοράς της προς το Βόλο εδώ.
Τη Φλόγα αύριο θα μεταφέρουν ποδηλάτες στις 18:00 στην πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη και στις 19 Μαΐου στις 18:00 θα βρίσκεται στο μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.
Τους ποδηλάτες συνοδεύουν με οχήματα η Τροχαία της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και οι διοργανωτές.
Περισσότερα για την ποδηλατική λαμπαδηδρομία μνήμης δείτε εδώ.