Εκατό χρόνια πέρασαν από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων χριστιανών στον Πόντο (19η Μαΐου 1919) και οι απόγονοι αυτών δεν ξέχασαν. Έδωσαν το μεγάλο ραντεβού τους στις δύο μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα αλλά και στο μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.
Φωτίστηκε με μαύρο και κόκκινο η Βουλή για τη συγκεκριμένη επέτειο μνήμης.
Αθήνα
Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα ανήμερα της 19ης Μαΐου ξεκίνησαν με την δοξολογία που έγινε στη μητρόπολη των Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας, και πλήθος κόσμου. Μέλη ποντιακών σωματείων ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές, κρατώντας λάβαρα και πανό, παρίσταντο μέσα στο ναό. Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων, Παναγιώτης Λεσγίδης, ύστερα από τη δοξολογία διάβασε τον πανηγυρικό —και πύρινο— λόγο της ημέρας.
Ακολούθως ο κόσμος κατευθύνθηκε με πομπή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκεί όπου λίγα λεπτά αργότερα το έναυσμα για την αρχή των εκδηλώσεων έκαναν οι Πόντιοι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και επευφημίες.
Δείτε το στιγμιότυπο από τη ζωντανή σύνδεση που έκανε το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr εδώ.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, ενώ ακολούθησε η ομιλία του Ταμέρ Τσιλινγκίρ. Δείτε τη συγκλονιστική ομιλία του εδώ.
Μετά από την κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους —στεφάνια που σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000—, ζιπκοφόροι-μέλη του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων παρουσίασαν τον πυρρίχιο χορό (δείτε εδώ). Ακολούθως, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, η μπάντα παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.
Ακολούθησε ειρηνική πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, την οποία είχε αποκλείσει για λόγους ασφαλείας με οχήματα και με άνδρες της, η αστυνομία. Η συγκέντρωση-πορεία διαλύθηκε ειρηνικά με το που έφτασε στο ύψος της Ρηγίλλης.
Όλοι ήταν στο… Ηρώδειο!
Κι ενώ η πορεία προς την τουρκική πρεσβεία ήταν σε εξέλιξη, μια άλλη εκδήλωση, στο Ηρώδειο, «βούλιαζε» από κόσμο. Στην εκδήλωση «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη», που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων έδωσαν βροντερό παρών μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο επίσκοπος Θεσπιών και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Συμεών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Δένδιας, Σταύρος Θεοδωράκης, κά.
Θεσσαλονίκη
Με την άφιξη της «Φλόγας του Πόντου» στο μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την οποία μετέφερε από την Κατερίνη ο ποδηλάτης Γιώργος Λυπηρίδης ξεκίνησαν οι επίσημες εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Τη Φλόγα —που ξεκίνησε με μια ποδηλατική λαμπαδηδρομία την περασμένη Τρίτη από το μνημείο «Πυρρίχιο Πέταγμα» του Πειραιά και διέσχισε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας μέχρι τον τελικό της προορισμό— συνόδευσαν στη Θεσσαλονίκη έφιπποι Πόντιοι με παραδοσιακές φορεσιές και ποδηλάτες με σημαίες. Κατά την άφιξη της Φλόγας στο μνημείο παρουσιάστηκε ο πυρρίχιος χορός ενώ για το συμβολισμό της δράσης μίλησε ο ποδηλάτης Γιώργος Λυπηρίδης. Τη Φλόγα υποδέχθηκε η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και μέλη των ακαδημιών του Απόλλωνα Πόντου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμός του προέδρου Χρήστου Τοπαλίδη, η ομιλία του Πόντιου ακτιβιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, και ειρηνική πορεία προς το τουρκικό προξενείο.