Η 29χρονη Μαρία Απατζίδη συγκέντρωσε 2.130 σταυρούς και εκλέχτηκε βουλευτής Ανατολικής Αττικής. «Βέρα» Πόντια από Πόντιους παππούδες και των δύο γονιών γεννήθηκε στο Καζακστάν το 1990 και μετακόμισε το 1993 οικογενειακώς στην Ελλάδα, στις Αχαρνές Αττικής. Μεγαλωμένη μέσα στην κρίση, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Χαλκίδας και από τα 18 της εργάζεται ανελλιπώς ως ιδιωτική υπάλληλος, γεγονός που καθόρισε και την κινηματική της συνείδηση.
Από το Καζακστάν της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην ελληνική Βουλή με τo ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
Είδε φίλους και γνωστούς να απολύονται, να αναγκάζονται είτε να μεταναστεύσουν είτε να παραμείνουν σε ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής επισφάλειας, να διαλύονται οικογένειες, να απειλούνται ανθρώπινα δικαιώματα. «Θέλω να εκφράσω τη γενιά μου και ο Γιάνης Βαρουφάκης λειτούργησε ως καταλύτης χάρη στη στάση του στη διαπραγμάτευση του 2015», ανέφερε στο ethnos.gr η μέχρι πρότινος πωλήτρια σε εταιρεία ηλεκτρονικών καταστημάτων στην Αθήνα. «Ιερή» υποχρέωσή της, όπως τόνισε, να εκπροσωπήσει στη Βουλή τους εργασιακά επισφαλείς, τις αδύναμες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, υπερβαίνοντας τα στενά τοπικά και ατομικά συμφέροντα και έχοντας κατά νου ως νομοθέτρια το ευρύτερο συμφέρον όλης της χώρας. Από μικρή η Μαρία Απατζίδη κράτησε τις παραδόσεις των Ποντίων, ζητούσε από τον παππού της να μάθει για όλα τα ιστορικά γεγονότα και τις δοκιμασίες που έχουν περάσει οι Πόντιοι στις διώξεις και τις περιπλανήσεις τους αλλά και τις δυσκολίες τους στην ενσωμάτωση στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό η 29χρονη δεσμεύεται να σταθεί δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. «Θα στηρίξω στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι ο διωγμός των Ποντίων αποτελεί γενοκτονία. Ο αγώνας αυτός για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι ένας ευρύτερος αγώνας εναντίον της αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς ο Ποντιακός Ελληνισμός, που έζησε την προσφυγιά, έμαθε τι είναι ο πόλεμος, τι θα πει εξαθλίωση και ρατσισμός», σημείωσε στο ethnos.gr και πρόσθεσε: «Σε μια πραγματικά δημοκρατική Ευρώπη η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων δεν θα είναι αφορμή για μνησικακία, αλλά φροντίδα για να αποφύγουμε παρόμοια γεγονότα στο μέλλον. Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων και ως γυναίκα, καθώς οι γενοκτονίες στοχεύουν κατ’ εξοχήν τις γυναίκες ως φορείς της ζωής.
Το πρόγραμμα του ΜΕΡΑ25
Σύμφωνα με την ίδια, οι επτά τομές του ΜέΡΑ25, βασίζονται κατ’ αρχάς στη διάγνωση ότι τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα του δημοσίου τομέα, τα οποία απαιτούνται στο πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης», σημαίνουν εξ ορισμού ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα. «Αποτελούν μια εναλλακτική πολιτική πρόταση, που ως τέτοια είναι απολύτως εφικτή, αρκεί μόνο να υπάρχει πολιτική βούληση. Είναι ένα ρεαλιστικό κοστολογημένο και πλήρως εφαρμόσιμο πρόγραμμα, με τον διττό στόχο να αντιμετωπισθεί το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος». Σχολιάζοντας, πάντως, τη σύνθεση της νέα κυβέρνησης τόνισε ότι οι επιλογές δείχνουν προς την κατεύθυνση ταχύτατων ιδιωτικοποιήσεων σε ζωτικούς χώρους και αγαθά, όπως η ενέργεια, αλλά και η υγεία, η ασφάλιση, ακόμη και η παιδεία. «Θα απαντούμε με λειτουργικά νομοσχέδια, τα οποία θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα προς ψήφιση και εφαρμογή» κατέληξε.
Πηγή: ethnos.gr