Σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Καβάλα, τον Έβρο και φυσικά τη Ροδόπη βρέθηκαν για ακόμα μια χρονιά στο Θρυλόριο όπου παρουσίασαν τις δικές τους συνταγές στο πλαίσιο του 5ου Έτους ποντιακής Γαστρονομίας, το περασμένο Σάββατο 13 Ιουλίου. Στους Ποντιακούς Συλλόγους φέτος, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων, προστέθηκε η Επιτροπή Κυριών Αρμενικής Εκκλησίας της Κομοτηνής και η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, δείχνοντας το κοινό μήνυμα της ενότητας για την αναγνώριση των γενοκτονιών.
Για ακόμα μια χρονιά οι συνταγές ήταν πολλές, διαφορετικές, με τους κριτές να αποφασίζουν τελικά να δώσουν το πρώτο βραβείο στην ποντιακή σούπα Τανέας συνοδευόμενη με Γατμέρια στο σατσ’ από την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς.
Το δεύτερο βραβείο στο πακλάβα του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος», ενώ το τρίτο μοιράστηκαν το Μελεουτζάνε Τάβα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Λευκόπετρας και το Χαρισά μαζί με το Γκατά της Επιτροπής Κυριών Αρμένικης Εκκλησίας. Το βραβείο του κοινού πήραν τα Βαρένικα του Μορφωτικού Συλλόγου Κοκκινοχώματος, ενώ η βραδιά άνοιξε με την θεατρική μονόπρακτη ποντιακή κωμωδία της Γιούλης Γεωργιάδου «Σον Πόντιον διαιτολόγον».
Περνά στους νέους το μεράκι της Ποντιακής μαγειρικής
Στο 5ο έτος της Ποντιακής γαστρονομίας παρουσιάστηκαν συνταγές από 16 συλλόγους, αρκετά πρωτότυπες σε κάποιες περιπτώσεις, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου. Στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, που προσκλήθηκαν με αφορμή τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, περνώντας ένα κοινό μήνυμα της ενότητας και του κοινού αγώνα τους. Για αυτό και χαίρονται πολύ γιατί μπορούν να δουν και τα πολλά κοινά στοιχεία με τους δύο άλλους λαούς, με το Θρυλόριο να γίνεται ένα σταυροδρόμι γεύσεων.
Επίσης όμως θεωρούν σημαντικό ότι είναι πολλοί οι νεότεροι που μαγειρεύουν αυτές της συνταγές, με το 5ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας να είναι η αφορμή για να συμμετέχουν, να καταθέσουν το μεράκι τους και να κάνουν όλους τους παρευρισκόμενους πιο αισιόδοξους και για το μέλλον της γαστρονομίας, καθώς και τη διάδοση της Ποντιακής κουλτούρας και του πολιτισμού. «Να υπάρχει αυτός ο πολιτισμός στο σύγχρονο τραπέζι είναι ο τελικός μας στόχος» επεσήμανε χαρακτηριστικά η Μαυρίδου, για αυτό και ευχαρίστησε την Λέσχη Αρχιμαγείρων που εδώ και τόσα χρόνια πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια, που χρόνο με το χρόνο αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερο κόσμο. Η Μαυρίδου όμως απεύθυνε και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους συλλόγους που συμμετείχαν, που αν δεν ανταποκρίνονταν, δεν είχε επιτυχία η όλη βραδιά.
Σταθερά στηρίζει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος
Την προσπάθεια στήριξε για ακόμα μια χρονιά η Λέσχη Αρχιμαγείρων και Ζαχαροπλαστών Βορείου Ελλάδος, που, όπως τόνισε η εκπρόσωπός της Κική Μιχαηλίδου, που βρίσκεται πάντα κοντά στους Πόντιους. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων, σημείωσε, προσπαθεί να είναι πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για τη διάδοση της Ποντιακής κουζίνας, και έχουν για πολλά χρόνια μια πολύ καλή συνεργασία με τον σύλλογο του Θρυλορίου.
Η Ποντιακή γαστρονομία, τόνισε, είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό, που αποτελούν δύο ταυτόσημες έννοιες. «Κρατάμε τις ρίζες μας, κρατάμε τις παραδόσεις μας και προσπαθούμε να τις διαδώσουμε και στις επόμενες γενιές». Επισήμανε πάντως πως όλες οι συμμετοχές ήταν πολύ αξιόλογες και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συλλόγους, που κάθε χρόνο αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο αυτή την προσπάθεια συμμετέχοντας σε αυτή την προσπάθεια διάδοσης της μαγειρικής. Ευχήθηκε τέλος η Λέσχη να είναι πολλά χρόνια εδώ, και να υποστηρίζει την Ποντιακή κουζίνα και την παράδοση.
Από την πλευρά του ο σεφ Αναστάσιος Αρουτσίδης, που κατοικεί στην Κομοτηνή, σημείωσε πως η Λέσχη προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να είναι αρωγοί, για να διατηρήσουν τον πολιτισμό της Ποντιακής γαστρονομίας. Η εξέλιξη άλλωστε της Ποντιακής γαστρονομίας πλέον είναι εμφανής, ανέφερε, και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με στόχο πάντα το καλύτερο. «Προσπαθούμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό και τις γεύσεις της Ποντιακής γαστρονομίας» κατέληξε.
Επιστροφή στην παραδοσιακή διατροφή
Ένας από τους κριτές ήταν ο Θωμάς Σαββίδης, καθηγητής βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που τόνισε πως η διατροφή αποτελεί μέλημα του ανθρώπου τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, πρόβλημα όταν η ανθρωπότητα δεν ζούσε σε επάρκεια, αλλά και σήμερα που έχουμε του κόσμου τα καλά, πάλι αποτελεί πρόβλημα. Μάλιστα όσο πιο καταναλωτική είναι μια κοινωνία και όσο πιο πολλά αγαθά έχουμε, τόσο το διατροφικό πρόβλημα μεγαλώνει, από την άποψη της ποιότητας, επεσήμανε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως σε αυτό το σκηνικό, ανατρέχουν πολλοί στην παραδοσιακή, και εν προκειμένω στην Ποντιακή διατροφή, μιας και αυτού του τύπου οι διατροφές, έχουν δοκιμαστεί μέσα στο χρόνο, και αποτελούν εγγύηση, υπερέχουν δηλαδή των σύγχρονων. Όποια διατροφή άλλωστε, έχει την υπογραφή της παράδοσης και την υπογραφή του χρόνου, αυτή είναι πάντοτε ο καλύτερος επιστήμονας.
Πηγή: paratiritis-news.gr