ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Μπαλωθιές από όπλα χωρίς σφαίρες» χαρακτηρίζει ο Κώστας Φωτιάδης το αίτημα της Τουρκίας για επιστροφή των κειμηλίων της Παναγίας Σουμελά
«Μπαλωθιές από όπλα χωρίς σφαίρες» χαρακτηρίζει ο Κώστας Φωτιάδης το αίτημα της Τουρκίας για επιστροφή των κειμηλίων της Παναγίας Σουμελά
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας)
28 Αυγ
0
Σχόλια

«Μπαλωθιές από όπλα χωρίς σφαίρες» χαρακτηρίζει ο Κώστας Φωτιάδης το αίτημα της Τουρκίας για επιστροφή των κειμηλίων της Παναγίας Σουμελά

Ο γνωστός συγγραφέας και διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik σχετικά με το ρεπορτάζ  «βόμβα» δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Milliyet η οποία αποκάλυψε πως το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού μετά από εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διεκδικήσει κειμήλια της Παναγίας Σουμελά.

«Μπαλωθιές από όπλα χωρίς σφαίρες και μπαλωθιές θεατρικές, με νεροπίστολα», χαρακτηρίζει το τουρκικό αίτημα ο Καθηγητής.

«Τίθεται το ερώτημα με ποιο δικαίωμα διεκδικούν τον Ελληνισμό και τις ελληνικές αρχαιότητες. Δεν είναι μόνο ανιστόρητο το αίτημα, αλλά εντάσσεται στη λογική της ψυχρής πολιτικής των γειτόνων. Το μόνο που θέλουν είναι να βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα. Ωστόσο, αυτό τους βλάπτει και δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε ότι τα χριστιανικά κειμήλια από τη γειτονική χώρα θα έπρεπε να μεταφερθούν στη χώρα μας. «Οι Τούρκοι ζητούν τα ιερά κειμήλια της Σουμελά. Έτσι όπως εμείς ζητάμε τα Ελγίνεια, οι Τούρκοι ζητούν τα κειμήλια σαν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Με μια διαφορά όμως, εμείς ζητάμε κομμάτια του ελληνισμού, όπως και του χριστιανισμού, πράγματα που όντως είναι δικά μας. Αν είχαμε μια σοβαρή κυβέρνηση θα ζητούσε να μεταφερθούν όλα τα κομμάτια του χριστιανισμού στην πατρίδα μας, ώστε να μη μαγαρίζονται», εκτιμά ο Καθηγητής.

Την ίδια ώρα, τονίζει την ανάγκη να δοθούν κάποια «ιστορικά μαθήματα», όπως τα χαρακτηρίζει. Το 1930, μετά από συνεννόηση των πρωθυπουργών Ελλάδα–Τουρκίας, Ελευθερίου Βενιζέλου και Ισμέτ Ινονού, δόθηκε εντολή να αναζητηθούν και να μεταφερθούν τα ιερά κειμήλια στην Ελλάδα. Μέχρι το 1951, βρίσκονταν ως εκθέματα στο βυζαντινό μουσείο, οπότε και χτίστηκε το νέο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. «Για την εικόνα της Παναγίας Σουμελά έδωσε άδεια ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού και μάλιστα με τιμές και συνοδεία στον καλόγερο που πήγε στο παρεκκλήσι της Αγία Βαρβάρας και βρήκε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και το Χρυσό Σταυρό του Μανουήλ του τέταρτου του Κομνηνού. Αυτά και άλλα κειμήλια ήρθαν και επίσημα με την άδεια της τουρκικής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Η ίδια η Τουρκία συμφώνησε ότι ανήκαν στην Ελλάδα», επισημαίνει ο Φωτιάδης. Και προσθέτει: «Με την ίδια λογική, γιατί δεν απευθύνονται και στη Γερμανία, ώστε να ζητήσουν το αρχαίο θέατρο της Περγάμου, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Βερολίνου, όπου είχε διαλυθεί πέτρα–πέτρα και είχε μεταφερθεί εκεί;».

Πηγή: sputniknews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.