«Χτύπησε» κόκκινο χτες το βράδυ η πρεμιέρα για την νέα δραματική σειρά εποχής του OPEN TV «Κόκκινο Ποτάμι» που αναφέρετε στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, με κινηματογραφική αισθητική, πολυπρόσωπο καστ και διακεκριμένους συντελεστές.
Η νέα σειρά του Μανούσου Μανουσάκη έφτασε σε τέταρτο μέχρι και 35,6% στο κοινό 18-54.
Το τηλεοπτικό κοινό αποθέωσε τη νέα σειρά του Open, που έκανε μέσο όρο 29,8% τηλεθέαση στο γενικό σύνολο και στο νεανικό κοινό άγγιξε το 31,6%. Ειδικότερα. Αρνητικές για αρχή οι επιδόσεις της πρεμιέρας του «The Final 4» στον ΑΝΤ1 με παρουσιάστρια τη Ζέτα Μακρυπούλια, το οποίο έκανε μέσο όρο τηλεθέασης στο γενικό 9,2% και στο δυναμικό 10,1. Τέλος το «The Voice» στον ΣΚΑΪ «άντεξε» σημειώνοντας 20,7% τηλεθέαση στο γενικό σύνολο και 17,1% στο δυναμικό κοινό. Όπως όλα δείχνουν, η τάση φέτος στην ελληνική τηλεόραση είναι η καλή ελληνική μυθοπλασία.
Πως σχολίασαν οι Πόντοι τηλεθεατές το πρώτο και δεύτερο επεισόδιο
Βασίλης Ταρνανίδης: «Υπέροχη αρχή!! Πολύ συγκίνηση, πολλή αληθινή, πολύ πραγματική με την υπογραφή–εγγύηση του Μανουσάκη, των πολύ σπουδαίων καλλιτεχνών και φυσικά του φίλου συγγραφέα Ηλία Τσιρκινίδη!! Καλή συνέχεια!!»
Φίλιππος Κεσαπίδης: «Σε ένα σύντομο σερφάρισμα στο fb, μετά το τέλος του 1ου επεισοδίου το Κόκκινο ποτάμι, βλέπω μια κριτική διάθεση όλων που θα την ερμήνευα έως μίζερη εσωστρέφεια, η σειρά είναι πολύ ωραία πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο, και κάθε Κυριακή θα γίνεται αναφορά στα σκληρά εκείνα Χρόνια που έζησαν οι πρόγονοι μας, εάν πάλι δεν σας αρέσει δείτε όλοι εσείς οι ειδήμονες το voice έτσι για να χαλαρώσετε λίγο».
Βασίλης Τσεγκελίδης: «Ξεκίνησε η προβολή του σίριαλ “Κόκκινο ποτάμι”, βασισμένου στο ομώνυμο έργο του Χάρη Τσιρκινίδη. Για πρώτη φορά μια μεγάλη παραγωγή αφορά απευθείας την ιστορία των Ποντίων. Για όσους γνωρίζουν και πονούν τα γεγονότα που συνέβησαν στον Πόντο στα τέλη του 19ου αιώνα και στην αρχή του 20ου είναι μια δυνατότητα να θυμηθούν τις οικογενειακές ιστορίες από την εποχή, όταν η γη των προγόνων έγινε ξένος τόπος, τόπος θανάτου και της προσβολής της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο καθένας από τους Έλληνες πρόσφυγες της περιόδου της φρικτής γενοκτονίας τις ώρες της προβολής του σίριαλ θα ζήσει την ιστορία του Μίλτου και της Ιφιγένειας, όπως και άλλων ηρώων του έργου, όμως θα ξαναζήσει στις αναμνήσεις του και την ιστορία των δικών του ανθρώπων, που άδικα έχασαν είτε τη ζωή τους, είτε το δικαίωμα στην ολοκληρωμένη εθνική και πολιτική υπόσταση για 100 ολόκληρα χρόνια. Οι Έλληνες του Πόντου και σήμερα είναι πρόσφυγες διεσπαρμένοι σε όλες τις άκρες της γης. Το “Κόκκινο ποτάμι” ήρθε για να θυμίσει και προκαλεί συναισθήματα…»
Σοφία Προκοπίδου: « “Το κόκκινο ποτάμι” στο Open, από όσα είδα σήμερα στην πρεμιέρα, καμιά σχέση δεν θα έχει με αυτό που ήλπιζα προχθές, γράφοντας: εύχομαι ολόψυχα η ταινία να καταφέρει να μας αφυπνίσει και ευαισθητοποιήσει στο μαρτύριο που υπέστησαν οι πρόγονοί μας!. Όλα είναι φλατ, αδύναμα και το σενάριο και η σκηνοθεσία… Βασικά, δεν ήλπιζα σε τίποτα συνταρακτικό, γιατί οι Έλληνες σκηνοθέτες ως συνήθως, κάνουν σινεμά για τον εαυτό τους. Καμία σχέση με αυτό που λέει ο Martin Scorsese: Ο κινηματογράφος ικανοποιεί την αιώνια ανάγκη του συλλογικού ασυνείδητου – την ανάγκη των ανθρώπων για κοινές μνήμες».
με πληροφορίες ethnos.gr