Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των παιδιών που έλαβαν μέρος στο πρώτο ποντιακό διαδραστικό σεμινάριο για παιδιά που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης–Δάφνης–Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα», την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Στόχος της ένωσης ήταν η συμμετοχή 40 παιδιών ο οποίος όχι μόνο επετεύχθη αλλά ξεπεράστηκε με την τελική παρουσία 45 παιδιών με τους γονείς τους.
Τα παιδιά ξεκίνησαν το «Ταξίδι στον Πόντο» αφού χωρίστηκαν σε ομάδες χρωμάτων και γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσα από ένα παιχνίδι με σοκολάτες, με το κάθε παιδί να μοιράζεται με τα υπόλοιπα τον αγαπημένο του ήρωα, το αγαπημένο του χόμπι, το αγαπημένο του μάθημα κ.ο.κ. Στη συνέχεια, τα παιδιά είδαν στο χάρτη που βρίσκεται ο Πόντος, έμαθαν πως αρχικά ονομάζονταν η περιοχή και πώς οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν αυτοί που πρώτοι δάμασαν τον Άξενο Πόντο και τον έκανα Εύξεινο. Ξεκίνησαν από τη μυθολογία παρακολουθώντας τους 2 γνωστούς μύθους που σχετίζονται με τον Πόντο, τον Φρίξο και την Έλλη αλλά και τον Ιάσωνα με τους Αργοναύτες μέσα από εικόνες και βίντεο.
Καθώς έβλεπαν την ταινία του Ιάσωνα, ζωγράφισαν το μύθο και πολλά παιδάκια σηκώθηκαν και έδειξαν τις ζωγραφιές τους στους υπόλοιπους.
Προχωρώντας στο χρόνο συζήτησαν για τα γεωγραφικά στοιχεία, τα επαγγέλματα και τους θησαυρούς του Πόντου, τις πρώτες πόλεις που ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν να φτιάχνουν με κατασκευές σε μακέτες 6 από τις πόλεις του Πόντου. Έφτιαξαν το κάστρο της Τρίπολης, το λιμάνι της Τραπεζούντας, τα βουνά της Πάφρας και άλλα πολλά.
Τελειώνοντας με το χτίσιμο των πόλεων πήραν τα εισιτήριά τους —τους είχαν δοθεί καθώς έμπαιναν στην αίθουσα πριν την έναρξη του σεμιναρίου— και έφυγαν για τον Πόντο του 1900 όπου παρακολούθησαν 6 διαφορετικά σκετς σε 6 διαφορετικές πόλεις. Στην Τρίπολη παρακολούθησαν μια οικογένεια να μαγειρεύει χαψία τραγουδώντας το ομώνυμο τραγούδι. Στην Τραπεζούντα συμμετείχαν στο μάθημα του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας όπου εκείνη την ημέρα μάθαιναν τους μήνες μέσα από ποντιακά δίστιχα και παραμύθια. Στην Αργυρούπολη άκουσαν 2 μεταλλουργούς να τραγουδούν για την δύσκολη ζωή στα μεταλλεία και στη συνέχεια είδαν το σουμάδεμαν (τους αρραβώνες). Στην Πάφρα είδαν ίσως το πιο δυνατό σκετς αφού βρέθηκαν στο κάστρο Κιζ Καλεσί όπου ήταν εγκλωβισμένοι πολλές Πόντιες γυναίκες. Η μια από τις γυναίκες αφού τραγούδησε το νανούρισμα στο μωρό της ξεκίνησε με την μάνα της και τις υπόλοιπες κοπέλες να χορεύει το Θανατί Λάγγεμαν και έπεσαν από τα βράχια. Στην Ματσούκα είδαν πως γιόρταζαν οι κάτοικοι της περιοχής την Πρωτοχρονιά με τα καρύδια και πως πρόβλεπαν τον καιρό! Τέλος, πήγαν μέχρι τη Σαμψούντα όπου παρακολούθησαν το έθιμο της Σαχτοδευτέρας και του Κουκαρά!
Γυρνώντας από τον Πόντο η κάθε ομάδα είχε πάρει από την κάθε πόλη το κλειδί που θα άνοιγε το μυστικό κουτί της πόλης. Το κάθε κουτί έκρυβε μια λέξη: έθιμα, κουζίνα, χορός, τραγούδι, διάλεκτος και λαογραφία. Ενώνοντας τις λέξεις τα παιδιά σχημάτισαν την λέξη πολιτισμός και συζήτησαν για τη σημασία αυτού και πως διατηρείται ανά τους αιώνες από τους λαούς.
Αυτό που πραγματικά εντυπωσίασε τα 40 μέλη της ένωσης αλλά και τους γονείς ήταν η ενέργεια, η συμμετοχή και η γνώση των παιδιών. Ήξεραν πολλά ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία, σήκωναν συνέχεια χέρι να δείξουν τι έφτιαξαν ή να απαντήσουν σε κάποια ερώτηση, μιλούσαν στο μικρόφωνο και έπαιζαν μεταξύ τους!
Τα σχόλια των γονέων ήταν πολύ θετικά και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και συνέχεια των παιδικών σεμιναρίων. Μετά το τέλους του σεμιναρίου τα μέλη της Ένωσης πρόσφεραν σε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους αναψυκτικά, χυμούς, παραδοσιακά πιροσκί και διάφορα άλλα εδέσματα από τον μπουφέ που είχαν στήσει. Η Ένωσή αφιερώνει το σεμινάριο σε όλους τους Έλληνες και στον Πόντο. Στον Πόντο που φτιάχτηκε από Έλληνες. Στον Πόντο που από Άξενο τον έκαναν Εύξεινο και που εν τέλει έμεινε δίχως Έλληνες. Στον Πόντο που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα μα πάνω από όλα στις 353.000 ψυχές που Γενοκτονήθηκαν και ζητούν δικαίωση…
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, βίντεο: Γερβάσιος Κατσώτης.