Η 29η Οκτωβρίου 2019 θα μείνει στην ιστορία σαν η ημέρα αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η Βουλή των Αντιπροσώπων (House of Representatives) υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία —405 υπέρ, 11 κατά και 3 παρόν— ψήφισμα το οποίο «επιβεβαιώνει το ιστορικό ψηφισμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την Γενοκτονία των Αρμενίων», όπως ξεκινά το κείμενο του ψηφίσματος.
Αποτελεί «ΟΧΙ» στην άρνηση της ιστορικής αλήθειας, «ΟΧΙ» στο τελευταίο στάδιο μιας γενοκτονίας: ο αφανισμός της μνήμης.
Στην συνέχεια δηλώνει: «Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν υπερήφανο ιστορικό αναγνωρίζοντας και καταδικάζοντας την Γενοκτονία των Αρμενίων, ο φόνος 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 μέχρι το 1923, κι επίσης προσφοράς περιθάλψεως στους επιζώντες της εκστρατείας γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και άλλων Χριστιανικών πληθυσμών».
(Whereas the United States has a proud history of recognizing and condemning the Armenian Genocide, the killing of 1.5 million Armenians by the Ottoman Empire from 1915 to 1923, and providing relief to the survivors of the campaign of genocide against Armenians, Greeks, Assyrians, Chaldeans, Syriacs, Arameans, Maronites, and other Christians;) Το πλήρες κείμενο θα το βρείτε εδώ. Το ψήφισμα αυτό αποτελεί σημαντικότατο βήμα στον αγώνα διεθνοποίησης του θέματος των τριών γενοκτονιών. Μας θυμίζει ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, ότι παραμένει ζωντανό παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία ξοδεύει η Άγκυρα για να σβήσει την ιστορική μνήμη. Μας θυμίζει ότι η αναγνώριση των Γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων είναι θέμα όλων των Ελλήνων, τόσο εντός Ελλάδος όσο και της διασποράς. Δεν είναι δίκαιο το βάρος να το σηκώνει κυρίως το ποντιακό στοιχείο, και μετά να “τα ακούνε” από κάποιους από πάνω.
Η Αυστραλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διεθνή ακαδημαϊκή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Υπενθυμίζω ότι το 1999 ξεκίνησε λειτουργία στο Πανεπιστήμιο Macquarie στα βόρεια προάστια του Σίδνεϊ το πρώτο πανεπιστημιακό κέντρο έρευνας της Γενοκτονίας των Ελλήνων παγκοσμίως. Με χρηματοδότηση των ποντιακών συλλόγων των Αντιπόδων και κάποιους άλλους, διοργάνωσε εκδηλώσεις και συνέδρια, δημοσίευε έρευνες και έφερε σε έναν χώρο τις δυνάμεις των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων για το θέμα της αναγνώρισης για πρώτη φορά από το 1930. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας γνωστά. Το μεγάλο ζήτημα το οποίο είναι εν όποιον μας τώρα είναι: «τώρα τι;» Πως θα χειριστούμε σαν ομογένεια το ιστορικό ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για να υιοθετήσει παρόμοιο ψήφισμα και το κοινοβούλιο της Αυστραλίας; Οι Γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της Αυστραλιανής ιστορίας. Ερευνητές όπως ο Vicken Βabkenian και ο γραφών δημοσιεύουν κείμενα για τις σχέσεις αυτές από την δεκαετία του 1990. Σημείο αναφοράς το βιβλίο Australia, Armenia and the Great War των Peter Stanley και Vicken Βabkenian.
Τα μαύρα χρόνια των Γενοκτονιών, Αυστραλοί στρατιώτες κατέγραψαν τις μαρτυρίες τους. Κάποιοι αιχμάλωτοι πολέμου κατέγραψαν τα «αμελέ ταμπουρού», τα τάγματα εργασίας των Ελλήνων. Κάποιο άλλοι κατέγραψαν τις πορείες «λευκού θανάτου» με τις σειρές νεκρών δίπλα στα μονοπάτια. Άλλοι μάζευαν τους επιζώντες Αρμενίους και Ασσυρίους σε διάφορα σημεία της Εγγύς Ανατολής. Αυστραλοί —ειδικά αγρότες— δώριζαν τρόφιμα, χρήματα και ρουχισμό για την διάσωση των επιζώντων. Αυτά μεταφερόταν στην Ελλάδα, στην Μικρά Ασία, στην Κωνσταντινούπολη και αλλού δωρεάν με κρατικά ατμόπλοια. Μερικά άτομα όπως ο George Devine Treloar, η Edith Glanville, ο Rev. James Cresswell και άλλοι αφιέρωσαν χρόνια ολόκληρα στην διάσωση και στην αποκατάσταση των επιζώντων. Έμειναν με τους επιζώντες–πρόσφυγες και με την βοήθεια των συμπατριωτών τους στους Αντίποδες, βοήθησαν να ορθοποδήσει η Ελλαδική κοινωνία με το πέρας των γενοκτονιών.
Παρόμοια στοιχεία παρουσίασαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ και οι συνεργάτες τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας, πείθοντάς τους για το δίκαιο της πολιτικής αναγνώρισης των τριών γενοκτονιών. Είναι θέμα τώρα των Ελλήνων της Αυστραλίας και κάθε άλλης χώρας να προωθήσουν με παρόμοιο τρόπο το αίτημα της πολιτικής αναγνώρισης των τριών γενοκτονιών από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας. Η αρχή έγινε. Η ολοκλήρωση του έργου είναι στα χέρια μας. Δική μας υπόθεση να είναι «Αιωνία η Μνήμη» των θυμάτων των Γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Σφαγιάστηκαν επειδή ήταν Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι αντίστοιχα. Ο αγώνας της δικαίωσης είναι επομένως όλων των Ελλήνων.
Παναγιώτης Διαμάντης
Γενοκτονολόγος–Ιστορικός
Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ Αυστραλίας