Ομόφωνα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) το βράδυ της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου, η πρόταση για ονοματοδοσία οδού με το όνομα του προσφάτως θανόντα δασκάλου και μέλους της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Διαμαντή Λαζαρίδη.
Μετά από την σχετική διαδικασία που προηγήθηκε, η πρόταση τελικά πέρασε ομόφωνα από τακτική συνεδρίαση του ΔΣ Δράμας, και το όνομα του Διαμαντή Λαζαρίδη δόθηκε στην προσφάτως διανοιχθείσα οδό Δυτικά του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και κάθετος ανάμεσα στις οδούς Πατρ. Διονυσίου και 19ης Μαΐου και η οποία συνδέεται με την οδό Κώστα Βάρναλη.
Το αίτημα για ονοματοδοσία δρόμου με το όνομα του αειμνήστου Διαμαντή Λαζαρίδη, είχε ξεκινήσει από τους ποντιακούς συλλόγους της Δράμας, όσο και από άλλους φορείς μεταξύ των οποίων τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Δράμας, καθώς και από την κοινότητα Σιδηρονέρου.
Διαμαντής Λαζαρίδης
Ο Διαμαντής Λαζαρίδης, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Δράμας, γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1928 στο Σιδηρόνερο Δράμας, από γονείς Πόντιους που καταγόταν από την περιοχή της Βαδισάνης (Φάτσα). Ο πατέρας του στρατεύτηκε στα τάγματα εργασίας των Τούρκων στον Πόντο, το 1918 από όπου δραπέτευσε και επέστρεψε στα χωριά της Φάτσας και την δεύτερη το 1921, όπου οι Τούρκοι τον αξιοποίησαν σαν διερμηνέα καθώς γνώριζε την τουρκική γλώσσα. Εκεί συμμετείχε σε μυστική οργάνωση με έργο την φυγάδευση ανταρτών και φυγόδικων στη Ρωσία.
Το 1922 κατανοώντας ότι η κατάσταση χειροτερεύει ειδοποιεί την σύζυγό του να φύγει με τα παιδιά της οικογένειας στην Ελλάδα. Ο ίδιος απολύθηκε και το 1923 έρχεται στην Ελλάδα, στα Γιάννενα όπου συναντά την οικογένειά του. Από εκεί πηγαίνουν στην Καλαμαριά και στην συνέχεια στο Σιδηρόνερο.
Ο Διαμαντής Λαζαρίδης σε μικρή ηλικία αποφοιτά από το δημοτικό σχολείο του χωριού και φοιτά στο γυμνάσιο της Δράμας και στην συνέχεια στην παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί η περιπέτειά του ως δασκάλου σε Περιστεριά, Καλλίφυτο, Παρανέστι, στην πόλη της Δράμας και έπειτα στην Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε πολλά άλλα ο Διαμαντής Λαζαρίδης υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ποντιακών μελετών για 25 χρόνια, μέχρι το 2011. Σε αυτά τα χρόνια υπηρετώντας ως γενικός έφορος και αντιπρόεδρος ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία στις υποχρεώσεις του. Το αποκορύφωμα της προσπάθειάς του ήταν η δημιουργία του μουσείου του Ποντιακού Ελληνισμού. Πάνω από 20.000 τόμοι του Αρχείου Πόντου συγκεντρώθηκαν και τοποθετήθηκαν με δικές του προσπάθειες στο υπόγειο του κτιρίου του ΕΜΠ. Ο Διαμαντής Λαζαρίδης δεν ήταν μόνο σεμνός και ακούραστος εργάτης. Είχε μελετήσει σε βάθος την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και είχε πλούσιο επιστημονικό έργο. Η ομόφωνη απόφαση της κοινότητας Δράμας για την ονοματοδοσία της οδού κατόπιν συλλογικού αιτήματος αλλά και η χθεσινή συζήτηση για το ίδιο θέμα στο ΔΣ της Δράμας είναι η ελάχιστη αναγνώριση σε μια προσωπικότητά με πραγματική προσφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό.