Με την εκδήλωση «Τιμώντας του Ήρωες μας» έπεσε η αυλαία του 13ου Συναπαντήματος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ) την περασμένη Κυριακή 8 Μαρτίου. Προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνων στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας στο μνημείο Γενοκτονιών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, στο κοιμητήριο του Salisbury της Αδελαΐδας.
Νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Σινώπης Σιλουανό με την συνοδεία του αιδεσιμότατου Πατέρα Χρήστου Τσορακλίδη.
Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε με την Θεία Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σιλουανού. Την λειτουργία παρακολούθησαν αντιπρόσωποι όλων των ποντιακών οργανώσεων της Ομοσπονδίας μας, μεταξύ των οποίων ήταν πρόεδροι συλλόγων, μέλη διοικητικών συμβουλίων, πλήθος κόσμου, καθώς και πολλά παιδιά ντυμένα με την Ποντιακή φορεσιά που είχαν έρθει για το Συναπάντημα.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Τιμώντας του Ήρωες μας». Μια εκδήλωση αφιερωμένη στους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας της Αδελαΐδας αλλά και της ευρύτερης πολιτείας, που πρωταγωνίστησαν κατά την περίοδο της γενοκτονίας στην Οθωμανική Αυτοκρατία σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων). Επίσημος καλεσμένος αλλά και οικοδεσπότης ταυτόχρονα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σιλουανός ο οποίος σε σύντομη ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων «Η στέρηση της Ελευθερίας κάποιου, ισοδυναμεί με γενοκτονία. Διότι χωρίς ελευθερία είσαι νεκρός» και αυτό έγινε κατά την περίοδο 1914 με 1922. Τον λόγο κατόπιν πήρε ο πρώην υπουργός Μάικλ Άτκινσον, πρωταγωνιστής και πρωτεργάτης της πρώτης αναγνώρισης στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας. Ο Ατκινσον έκανε μια μικρή ανασκόπηση της ιστορίας της αναγνώρισης στην Νότια Αυστραλία.
Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον εξαίρετο και βέβαια γνωστό πλέον σε όλη την Αυστραλία δρ Παναγιώτη Διαμάντη ειδικευμένο στις Γενοκτονίες. Ο Παναγιώτης Διαμάντης ανέπτυξε την ιστορία πίσω από την βοήθεια που είχε σταλεί εκείνη την περίοδο (1914 με 1922) από τις γύρω περιοχές της Αδελαΐδας αλλά και την ίδια την Αδελαΐδα. Ονόματα όπως του αιδεσιμότατου James E. Cresswell καθώς και της Ethel Cooper και των υποστηρικτών τους οι οποίοι υποστήριξαν τον σκοπό τους έχοντας στο νους τους ότι: «ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες της ανθρωπότητας, πάντα υπάρχει μια ηλιαχτίδα φωτός».
Στο τελείωμα της εκδήλωσης δόθηκαν ως δώρο στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο αλλά και στον Πατέρα Χρήστο από μία εικόνα της Παναγίας Σουμελά, ενώ στον πρώην υπουργό Μάικ Ατκινσον δόθηκε το βραβείο «Υψηλάντης» που αντιπροσωπεύει την δύναμη και την αφοσίωση σε έναν αγώνα με την πίστη στην πραγματοποίησή του. Έναν αγώνα που έκανε ο συγκεκριμένος πολιτικός για την αναγνώριση της γενοκτονίας στην βουλή της Νότιας Αυστραλίας.
Οι δύο πρώτες ημέρες του Συναπαντήματος της ΟΠΣΑ
Το 13ο Συναπάντημα της (ΟΠΣΑ) άνοιξε την αυλαία του με το καθιερωμένο «Παρακάθ’», το βράδυ της Παρασκευής 7 Μαρτίου 2020, το οποίο διοργανώθηκε από την Ποντιακή Αδελφότητα της Αδελαΐδας, «την οποία θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την ζεστασιά και την φιλοξενία που πρόσφεραν απλόχερα σε όλους τους παρευρεθέντες εκείνο το βράδυ» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Το «Παρακάθ’» είχε μια ιδιαίτερη έκπληξη για τους φίλους εκείνης της βραδιάς καθώς εκτός από τους ντόπιους καλλιτέχνες το μουσικό σχήμα εμπλουτίστηκε με τον λυράρη και τραγουδιστή Μίλτο Κυριλλίδη. Έναν καλλιτέχνη από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την περιοχή της Νίκαιας (Παλιά Κοκκινιά) ένα προσφυγικό προάστιο. Ο Μίλτος έδωσε μια ώθησε στο κέφι το οποίο κράτησε όχι μόνο την νεολαία στην πίστα αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, χάρη στο ταλέντο αλλά και το παραδοσιακό του ρεπερτόριο, εκπλήσσοντας όλους με την φωνή και τα τραγούδια του. Το «Παρακάθ’» κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματικά θυμίζοντας τα παρακάθια που γίνονται στην μακρινή Πατρίδα μας.
Η επόμενη μέρα του Σαββάτου πραγματικά υπήρξε μια έκπληξη για όλους καθώς πριν από τις τελευταίες ετοιμασίες και πρόβες των χορευτικών τμημάτων από τα ποντιακά σωματεία που συμμετείχαν, έγινε η πρώτη συνάντηση των ομάδων της νεολαίας της Ομοσπονδίας. Στην αίθουσα της Κυπριακής Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νεολαίας της Ομοσπονδίας με αντιπροσωπείες από όλα τα μέλη–σωματεία της: «Η Ποντιακή Αδελφότητα Νοτίου Αυστραλίας», Ο «Ποντοξενιτέας» της Νέας Νότιας Ουαλίας, «Η Παναγία Σουμελά Σίδνεϊ», «Η Λέσχη Ποντίων Καμπέρρας», «Η Ποντιακή Αδελφότητα Wollongong Ο Διογένης», «Οι Ακρίτες του Πόντου (Μελβούρνη) και το Ποντιακό Ίδρυμα Αυστραλίας «Παναγία Σουμελά» (Μελβούρνη).
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Στεφανίδης, «Καλούνται οι νέοι να αυτο-οργανωθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην μελλοντική δράση της Ομοσπονδίας. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα τους».
Κεντρική εκδήλωση Συναπαντήματος
Στις επτά το απόγευμα του Σαββάτου, άρχισε η προσέλευση του κόσμου για την κεντρική εκδήλωση. Η αίθουσα της Κυπριακής Κοινότητας γέμισε ασφυκτικά από τους καλεσμένους πολύ γρήγορα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με δύο νέες κοπέλες την Ανδριάνα και την Ναταλία Μακρίδη οι οποίες εκτέλεσαν χρέη τελετάρχη, με ιδιαίτερη επιτυχία, η πρώτη κάνοντας τις ανακοινώσεις στα Αγγλικά και η δεύτερη στα Ελληνικά
Φέροντας τον ιστορικό τίτλο της «μητέρας» πόλης του Πόντου — της Σινώπης — ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σιλουανός ευλόγησε το Συναπάντεμα κι ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην μεγάλη αυτή γιορτή του ελληνικού πολιτισμού με την συμμετοχή της νεολαίας των συλλόγων-μελών στο επίκεντρο. Αποκορύφωμα της βραδιάς, οι παραστάσεις των χορευτικών συγκροτημάτων των σωματείων-μελών της Ομοσπονδίας. Περίπου 20 «μικρά» (από 6 ετών μέχρι 14) και περίπου 60
«μεγάλοι», όλοι μαζί να χορεύουν πατροπαράδοτους ποντιακούς χορούς ενωμένοι σαν ένα σώμα.
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας την Κυριακή, όλες οι κοπέλες και γυναίκες των χορευτικών συγκροτημάτων παρουσίασαν έναν χορό αφιερωμένο στις γυναίκες-ηρωίδες του Πόντου. Στην ποντιακή παράδοση την θυσία των κοριτσιών της Πάφρας θυμίζει ο χορός «Θανατί’ λάγγεμαν». Ο ρυθμός του χορού αναπαριστά την κίνηση της κοπέλας που πηδούσε στο κενό. Σε όλα τα παιδιά των χορευτικών ομάδων απονεμήθηκε ειδικό βραβείο συμμετοχής αναγνωρίζοντας την επίπονη και επίμονη προσπάθειά τους αλλά και την άψογη παρουσίαση των χορών. Μετά την απονομή των βραβείων συμμετοχής των χορευτικών ομάδων ήρθε η ώρα να δοθούν μια σειρά αριστείων και βραβείων σε μέλη και στελέχη της ομοσπονδίας, αλλά και μη μέλη, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στο έργο της Ομοσπονδίας.
Βραβείο «Κομνηνός»
Η πρώτη κατηγορία είναι το «Βραβείο Κομνηνός», το οποίο πήρε το όνομά του από την τελευταία κυρίαρχη οικογένεια της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Αυτό το βραβείο αναγνωρίζει το μεγάλο σθένος και την μεγάλη δύναμη θέλησης ενός ατόμου. Ο φετινός παραλήπτης ήταν ο πρόεδρος του Ποντιακού Ιδρύματος Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας «Παναγία Σουμελά» για τη γενναιόδωρη δωρεά του, προς την εκκλησία, για την ανέγερση ενός μοναστηριού στην χάρη της Παναγίας Σουμελά, εδώ στην Αυστραλία Ονούφριος Γοροζίδης.
Βραβείο «Κτενίδης»
Η επόμενη κατηγορία είναι το «Βραβείο Κτενίδης». Πήρε την ονομασία του από τον Πόντιο συγγραφέα Φίλωνα Κτενίδη, έναν λαμπρό καλλιτέχνη. Με αυτό το βραβείο αναγνωρίζετε η αφοσίωση ενός ατόμου στη διατήρηση του Ελληνικού Ποντιακού πολιτισμού στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας δήλωσε: «Φέτος βραβεύουμε τρία άτομα και ξεκινάμε από τον Μίλτο Κυριλίδη για τη συμβολή του στην Ποντιακή μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη συνέχεια βραβεύουμε τον Κυριάκο Φωτιάδη, έναν αυστραλιανό λυρράρη και τραγουδιστή από το Sydney NSW για τη συμβολή του στην Ποντιακή μουσική εδώ στην Αυστραλία και στο εξωτερικό. Τέλος τον Νίκο Πιλτικίδη από τη Νότια Αυστραλία, λυράρη και τραγουδιστή που για χρόνια είναι μόνιμος λυράρης στην Νότια Αυστραλία και υποστηρίζει πάντοτε την Ποντιακή αδελφότητα και τη νεολαία της»
Βραβείο «Διογένης»
Η επόμενη κατηγορία είναι το «Βραβείο Διογένης», που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και δάσκαλο από τη Σινώπη του Πόντου. Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή ενός ατόμου στον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και στον χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο φετινός παραλήπτης ήταν ο Θεμιστοκλής Κρητικάκος, νεαρός ακαδημαϊκός από τη Μελβούρνη, ο οποίος έχει μελετήσει τις επιπτώσεις της γενοκτονίας στους απογόνους θυμάτων γενοκτονίας και έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσύρων και Ελλάδας. Το βραβείο παρελήφθηκε εκ μέρους του από τον δρ. Παναγιώτη Διαμάντη.
Βραβείο «Ευκλείδης»
Η επόμενη κατηγορία είναι το «Βραβείο Ευκλείδης», το οποίο πήρε το όνομά του από τον Ευκλείδη Κουρτίδη, τον διάσημο μαχητή της ελευθερίας από την Σάντα του Πόντου. Με αυτό το βραβείο αναγνωρίζονται οι ηγετικές ικανότητες ενός ατόμου στην κοινότητα και φέτος ήταν δύο οι παραλήπτες και μάλιστα γυναίκες. Η Μέλπω Καίμασίδου από την Πανποντιακή Ένωση «Παναγία Σουμελά» της Νέας Νότιας Ουαλίας και η Ελένη Μακρή από τον Ποντοξενιτέα
της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η Καϊμασίδου δυστυχώς δεν μπορούσε να είναι παρούσα προσωπικά και έτσι το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ο Παναγιώτης Στεφανίδης.
Βραβείο «Μιθριδάτης»
Το τελευταίο και πιο σημαντικό βραβείο της Ομοσπονδίας είναι το Βραβείο «Μιθριδάτης» για το επίτευγμα ζωής. Ο Μιθριδάτης ήταν ο έκτος βασιλιάς της μεγαλύτερης αρχαίας ελληνικής αυτοκρατορίας μετά από τον Μέγα Αλέξανδρο, την Αυτοκρατορία του Πόντου. Ο πρόεδρος της ΟΠΣΑ Παναγιώτης Στεφανίδης παρέδωσε το Βραβείο στον Ιωάννη Παπαδόπουλο της Ποντιακής Αδελφότητας Αδελαίδας αναγνωρίζοντας την άσκοπτη και συνεχή ενασχόλησή του με τα κοινά και ιδιαίτερα με την Ποντιακή Αδελφότητα προσφέροντας πάντοτε την εμπειρία του και την λογική προσέγγιση των πραγμάτων. Είναι η κινητή βιβλιοθήκη Ποντιακής Ιστορίας και ένας άνθρωπος ακεραιότητας, ειλικρίνειας και καλοσύνης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Γεώργιος Ψιάχας γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Νότια Αυστραλία ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο πατέρας Χρήστος Τσορακλίδης, πολλοί πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας, στελέχοι και μέλη των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων, πρόεδροι των σωματείων της Ομοσπονδίας και μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους, πλήθος κόσμου και ειδικότερα νέοι άνθρωποι.
Η συνέχεια δόθηκε στους μουσικούς που πλαισίωσαν την βραδιά και ιδιαίτερα στον ειδικό προσκεκλημένο από την Αθήνα —τον Μίλτο Κυρριλίδη— να παίζει λύρα και να τραγουδά ποντιακούς σκοπούς, το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανανεώθηκαν παλαιές γνωριμίες, σχηματίστηκαν νέες φιλίες και δόθηκε ραντεβού, για το επόμενο Συναπάντημα της Ομοσπονδίας την επόμενη χρονιά, 2021, στην πόλη της Μελβούρνης. Συνολικά στο Συναπάντημα της ΟΠΣΑ συμμετείχαν περίπου 500 άτομα με έντονη παρουσία της νεολαίας, επιβαιβεώνοντας έτσι το ποντιακό σκοπό: «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».