«Αγαπημένοι μου διαδικτυακοί φίλοι, στηρίζοντας το κίνημα #menoumespiti αποφάσισα να ετοιμάσω ένα live παρακάθ’ αύριο Τρίτη 17/03 στις 20:00 για να σας κάνω παρέα» αναφέρει η δημοσίευση του Κώστα Σιαμίδη που αναρτήθηκε χτες Δευτέρα στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Για όσους με γνωρίζετε προσωπικά θα ξέρετε ότι είμαι λίγο παλιάς κοπής, οπότε θα μου συγχωρήσετε εκ των προτέρων τυχόν τεχνικές δυσκολίες» συμπληρώνει, ενώ καταλήγει λέγοντας «αφήστε μου από κάτω —στα σχόλια της δημοσίευσης— προτάσεις για σκοπούς που θέλετε να ακούσετε. Καλή δύναμη σε όλους σας!».
Η συγκεκριμένη κίνηση του Κώστα Σιαμίδη έχει ήδη βρει χιλιάδες υποστηρικτές —μιας και δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις— που κοινοποίησαν την δημοσίευση του και έγραψαν το τραγούδι ή τον σκοπό που θα ήθελαν να ακούσουν. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάθ΄ εδώ.
Ποιος είναι όμως ο Κώστας Σιαμίδης
O Κώστας Σιαμίδης του Γεωργίου και της Αθηνάς γεννήθηκε το 1960 στο Ρυάκιο Κοζάνης. Είναι ο τρίτος γόνος της ποντιακής οικογένειας του Μιχάλη Σιαμόγλη–Σιαμίδη από το Ζερφιρί-Καπίκιοϊ της περιοχής Ματσούκας Τραπεζούντας. Από πολύ μικρή ηλικία γαλουχήθηκε με την ποντιακή παράδοση και ειδικότερα τη μουσική και το τραγούδι, με τα ακούσματα που βίωσε από παππού, γονείς και όλο το χωριό του, σ’όλα τα σπίτια του οποίου υπήρχε οπωσδήποτε και μια λύρα. Εννιάχρονος ο Κώστας κάνει τις πρώτες του προσπάθειες στη λύρα, που την κουρδίζει με επιμέλεια ο πατέρας του, ενώ τον συνοδεύει στο τραγούδι η «μερακλού» γιαγιά του Αναστασία. Δωδεκάχρονος πια, εκτελεί κανονικά αρκετά τραγούδια στα διαλείμματα από τα μαθήματά του, αλλά και στις πλαγιές, βοσκώντας τα ζώα.
Τo 1979, πτυχιούχος της Ανωτέρας Σχολής Ηλεκτρονικών, είναι ο επίσημος λυράρης του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο διάστημα 1980-1981 αρχίζει τις πρώτες επαγγελματικές του δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει σε χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων, όπου και καταξιώνεται πια μαζί με άλλους λυράρηδες φίλους του. Το 1989, με μια ομάδα σημαινόντων προσώπων της ποντιακής οικογένειας της Θεσσαλονίκης σπεύδει ως προσκυνητής στην Τραπεζούντα και στα περίχωρά της. Οι εμπειρίες του είναι συγκλονιστικές. Το 1993 με τη σύμπραξη των φίλων του τραγουδιστών, Αχιλλέα Βασιλειάδη και Γιάννη Κουρτίδη δημιουργούν με μεράκι ένα ζεστό χώρο —το ποντιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης “Παρακάθ’”— όπου η ποντιακή παράδοση σ’ όλες της τις εκφάνσεις (μουσική, χορός, τραγούδι, αλλά και μαγειρική) βρίσκει το ιδανικό της καταφύγιο.
Ο Κώστας Σιαμίδης αποτελεί μια ειδική περίπτωση λυράρη. Κι αυτό για πολλούς λόγους. Κατ΄αρχήν είναι ο μόνος ίσως εν ενεργεία πόντιος λυράρης, που επιμένει να αγνοεί —συνειδητά— την τεχνική «εξέλιξη» που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στο χώρο των συναδέλφων του. Κι αυτό γιατί η έννοια του χρόνου έχει στην περίπτωση του Σιαμίδη μια ειδική σημασία. Οι μουσικές του αναφορές είναι αναπάντεχα άσχετες με την εποχή που ζει, καθώς αντλεί την έμπνευσή του από πηγές σχεδόν ξεχασμένες από τους σύγχρονους λυράρηδες: τις ελάχιστες σωζόμενες ηχογραφήσεις των λυράρηδων της πρώτης προσφυγικής γενιάς, αλλά και τη ζώσα μουσική παράδοση των σύγχρονων μαυροθαλλασιτών. Ο Σιαμίδης συνδιαλέγεται μουσικά με την πρώτη προσφυγική γενιά και επιχειρεί να μεταφέρει με το δικό του τρόπο τα μουσικά της ακούσματα στους νεώτερους. Χωρίς να υποτιμά τη σημασία του στοιχείου της δεξιοτεχνίας (ενός παράγοντα σχεδόν θεοποιημένου από τους σύγχρονούς του λυράρηδες), επικεντρώνει την προσοχή του στο στοίχημα της αυθεντικότητας, και το κερδίζει χάρις στο ανόθευτο ποντιακό του βίωμα, αλλά και στο αυστηρό μουσικό κριτήριο, που διαθέτει.
με πληροφορίες από το olapontos.weebly.com καιpolitismikanea.blogspot.com.