Με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για τη συνθετική σκέψη του Μίκη Θεοδωράκη, ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης ξεκίνησαν αυτό το μουσικό ταξίδι, μια απρόσμενη μουσική γεφύρωση της Ανατολής και της Δύσης. Για πρώτη φορά ο «Εύξεινος Πόντος» συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από την φωνή του Κωνσταντίνου και την ποντιακή λύρα του Ματθαίου.
Το αποτέλεσμα ήταν η πετυχημένη μουσική παράσταση «Μίκης ο Ευξείνιος» που παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2019.
Σήμερα μας παρουσιάζουν το τραγούδι «Ξημερώνει», το πρώτο δείγμα από αυτή τη ζωντανή ηχογράφηση, η οποία θα κυκλοφορήσει σε δίσκο το Μάιο του 2020 από την FM Records. Ο όλος δίσκος είναι μια διαφορετική προσέγγιση στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με τη φωνή του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη. Με φωνή και με δοξάρι ακολουθούμε μία ethnic μουσική διαδρομή, πάνω σε μια επιλεγμένη ανθολογία τραγουδιών η οποία προσεκτικά μελετήθηκε και δουλεύτηκε από κοινού με τον συνθέτη.
Γραπτό σημείωμα του Μίκη Θεοδωράκη
«’Το μυστικό της ζωντανής πνευματικής δημιουργίας είναι το να μπορεί να είναι σύγχρονη και ταυτόχρονα παραδοσιακή. Το καλλιτεχνικό έργο είναι ένα πολύχρωμο λουλούδι που λάμπει κάτω από τις ακτίνες του ήλιου, ενώ ταυτόχρονα οι ζωντανές του ρίζες ανεβάζουν τους χυμούς της ζωής προχωρώντας μέσα στα βάθη της πολιτιστικής μας παράδοσης. Αυτή τη δύναμη ανακάλυψα γνωρίζοντας το έργο των αδερφών Τσαχουρίδη και σκέφτηκα πόσο τυχερός πρέπει να είναι ο Πόντος που γεννά τόσο ξεχωριστά τέκνα. Τους ευχαριστώ για όσα κάνουν για μένα και τη μουσική μου και εύχομαι να είναι καλοτάξιδη η καινούργια προσπάθειά τους».
Ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης μίλησε στο in.gr για το δίσκο «Μίκης ο Ευξείνiος»
Πώς προέκυψε ο νέος σας δίσκος; Και πότε κυκλοφορεί ολόκληρος;
Η αγάπη μας για τη συνθετική σκέψη του Μίκη Θεοδωράκη και βέβαια μια πρώτη γνωριμία μαζί του μέσω καλών και κοινών φίλων, ήταν τα πρωτόλεια υλικά αυτού του μουσικού εγχειρήματος. Ο Μίκης έχει την ιδιότητα να είναι ταυτόχρονα οικουμενικός αλλά και Έλληνας και αυτό το βρίσκουμε τουλάχιστον συναρπαστικό… Μέχρι τον Μάϊο θα έχει κυκλοφορήσει σε όλες τις πλατφόρμες παγκοσμίως.
Ποια ήταν η έμπνευσή σας;
Η έμπνευση ήταν αφενός «μουσική» αφετέρου «ιδεολογική». Μουσική γιατί βρίσκουμε ενδιαφέρον το άκουσμα που συνδυάζει τα «Ευξείνια» ακούσματά μας από την παράδοση των Ελλήνων του Πόντου και την «κλασσική ελληνική» σκέψη του συνθέτη. Ιδεολογική γιατί πιστεύουμε στα μουσικά παντρέματα από έρωτα και όχι από προξενιό! Αυτό λοιπόν το πάντρεμα έχει μέσα του βαθύ έρωτα και αλήθεια για εμάς και αυτή είναι η πεμπτουσία της έμπνευσης αυτού του project.
Πώς έγινε η επιλογή των κομματιών του project «Μίκης ο Ευξείνιος»;
Έγινε από κοινού με τον συνθέτη. Ένα δίωρο προγραμματισμένο μας ραντεβού έγινε χωρίς να το καταλάβουμε, ούτε εμείς ούτε ο Μίκης, σχεδόν 5ώρο… και αυτό με τη σειρά του έφερε πολλές προτάσεις οι οποίες σε ένα δεύτερο χρόνο αξιολογήθηκαν ενορχηστρωτικά μαζί με τον συνεργάτη μας Αντώνη Σαρακατσιάνο (ενορχηστρωτής) και καταλήξαμε στα συγκεκριμένα ακούσματα αυτών των κομματιών.
Ποιο τραγούδι ξεχωρίζετε και γιατί;
Ξεχωρίζω το πρώτο που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Ξημερώνει» σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη. Είναι ένα κομμάτι όπου διαθέτει, κατά την ταπεινή μου άποψη, ισχυρό μουσικό DNA και συνάμα δίνει τα απαραίτητα περιθώρια στον τραγουδιστή να αφεθεί στην ερμηνεία της μουσικής σκέψης του συνθέτη. Μοναδικό πράγμα, μοναδική αισθητική απόλαυση ακόμα και για τον ίδιο τον εκτελεστή.
Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Μίκη Θεοδωράκη;
Θα λέγαμε απλά άψογη. Μια βασική αρχή του συνθέτη είναι ότι «απαγορεύει την όποια απαγόρευση…». Και μόνο αυτό είναι αρκετό για να εγείρει τις αισθήσεις ενός μουσικού. Από εκεί και πέρα, η προσήνεια και η αγκαλιά του μεγάλη…!
Πώς παντρέψατε εδώ την παραδοσιακή μουσική με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη;
Το έργο του Μίκη παραμένει αναλλοίωτο σε αυτό το εγχείρημα υπό την έννοια ότι ακολουθήσαμε με ευλάβεια τους φθόγγους του συνθέτη. Η κατάθεσή μας είναι στην ερμηνεία, βάση των βιωμάτων μας, αλλά και στην ενορχήστρωση. Φανταστείτε ότι αναβιώσαμε όργανα σχεδόν «νεκρά» στις μέρες μας όπως το κεμαντσέλο που είναι μια μεγάλη ποντιακή λύρα σε παρόμοιο άκουσμα τσέλου.
Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στον κόσμο;
Η μουσική είναι ΜΙΑ! Η μέθεξη και η κάθαρση μέσω του ήχου μπορεί να έρθει είτε από τον ήχο της ποντιακής παράδοσης είτε από τον Στραβίνσκι είτε από τον Θεοδωράκη είτε από τη μουσική των Venda κατά τον John Blacking και πάει λέγοντας… Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει να χωρίζουμε τη μουσική σε είδη κυρίως για διδακτικούς λόγους, κατά την ταπεινή μου άποψη, με αποτέλεσμα να την περιορίζουμε… την κατηγοριοποιούμε για να την καταλάβουμε.
Πώς είναι η δισκογραφία στην Ελλάδα σήμερα;
Ένα πρέπει να τη χαρακτηρίσω θα έλεγα «χαοτική» και γαλαξιακό το «μπέρδεμά» της… ακόμα βρίσκεται σε πλάνη… διαδικτυακή και επιχειρηματική… Δεν έχει κατασταλάξει! Εάν όμως πρέπει να την ορίσω τότε πρώτα-πρώτα η έννοια της λέξης «δισκογραφίας» έχει αλλάξει νόημα από την εποχή του παραδοσιακού βινυλίου (παρόλο τις πρόσφατες προσπάθειες να ξαναεπιστρέψει ο «ρομαντικός» αυτός πλακέ δίσκος στα χέρια μας) και έχει μετοικήσει στον ωκεανό του διαδικτύου.
Ποια είναι τα πρότυπά σας στην παραδοσιακή μουσική;
Σίγουρα οι μεγάλοι εκτελεστές, του εκάστοτε είδους και όχι οι άμουσοι εθνομουσικολόγοι της λεζάντας… αυτό το αναφέρω γιατί είναι της μόδας πλέον να γίνονται εθνομουσικολογικές προσεγγίσεις και παρουσιάσεις δίχως κατανόηση και διάκριση μεταξύ του ικανού και του ανίκανου εκτελεστή. Έτσι, διαθέτω ατέρμονο σεβασμό σε εκτελεστές όπως ο Nousrat Fateh ali khan, ο Ravi Shankar, ο Alim Qasimov, ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης, ο μοναδικός Luciano Pavarotti, ο Titto Gobi, ο Camaron de la Isla και η λίστα είναι μεγάλη…
Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;
Πολλά.. βέβαια προτιμούμε να τα αποκαλούμε όνειρα και όχι σχέδια… γενικά στη μουσική μας ψάχνουμε για προσδοκίες όχι απαιτήσεις… Υπάρχουν λοιπόν καινούρια τραγούδια και συνεργασίες ανατρεπτικές θα έλεγα. Μια σειρά εμφανίσεων σε Ρωσία, Γερμανία, Λονδίνο και Ελλάδα (από το Καστελόριζο μέχρι τον Έβρο), βέβαια πάντα Θεού θέλοντος και κοροναϊού επιτρέποντος … (γελια). Τέλος ετοιμάζουμε το «μεγάλο μας χωριό». Μία ιδιαίτερη και πρωτότυπη παράσταση με 3D ολογράμματα επί σκηνής.
Πηγή: in.gr