Πενθεί ολόκληρος ο Ποντιακός Ελληνισμός για τον χαμό του Πολυχρόνη (Πόλιος) Παπαγιαννίδη ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή χτες Πέμπτη 14 Μαΐου 2020 σε ηλικία 62 ετών στην γενέτειρα του τον Κεχρόκαμπο της Καβάλας. Ο εκφραστής της ποντιακής μούσας υπέστη πριν από μερικές ημέρες οξύ έμφραγμα και νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ. Βγήκε από την εντατική αλλά δυστυχώς δεν άντεξε.
Καλός άνθρωπος, ευγενικός, σεμνός, είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες χαρακτηριστικά του εκλιπόντα.
Από την ώρα που έγινε γνωστός ο θάνατος του Πόλιου Παπαγιαννίδη χιλιάδες μηνύματα, αναρτήσεις, φωτογραφίες και βίντεο κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που συνέβη ήταν κάτι πρωτοφανές μιας και ο Πόλιος Παπαγιαννίδης ήταν από τους λίγους της γενιάς του και αγαπητός από τους πάντες όπως αποδείχτηκε. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 15 Μαΐου στις 11:30 το πρωί, στον Ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, του Κεχρόκαμπου, του δήμου Νέστου, του νομού Καβάλας.
Ποιος ήταν ο Πόλιος Παπαγιαννίδης
Ο Πολυχρόνης Παπαγιαννίδης, γνωστός και ως Πόλιος, γεννήθηκε στον Κεχρόκαμπο Καβάλας το 1958 από γονείς καταγόμενους από τον Πόντο. Ο πατέρας του Ιωάννης με καταγωγή από το χωριό Κοσμά Ματσούκας ήταν γνωστός στην περιοχή ως οργανοπαίχτης του αγγείου από τον οποίο έμαθε το όργανο αυτό και ο Πόλιος. Από τα νεανικά του χρόνια ασχολείται με το τραγούδι και έχει συνεργαστεί με όλους τους καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες.
Το 1991 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Ο Σιμούλτς και ο Πόλιον» με τον αείμνηστο Γιώργο Αμαραντίδη, ο οποίος σημειώνει τεράστια επιτυχία. Ο δίσκος αυτός γίνεται η αιτία να κατέβει το 1992 στην Αθήνα όπου θα εργαστεί στο ποντιακό κέντρο «Κορτσόπον» μέχρι το 2002. Ακολούθησαν άλλες δύο δισκογραφίες: μία δεύτερη με το Γιώργο Αμαραντίδη με τίτλο «Ο Σιμούλτς και ο Πόλιον μίαν κι άλλο», μία τρίτη με τον Αδάμ Αποστολίδη, με τίτλο «Ση παρχαρί τον δρόμον». Επίσης συμμετείχε και σε άλλες δισκογραφίας. Ασχολούνταν επαγγελματικά με το τραγούδι και μάλιστα πολλές φορές συμμετείχε και ως οργανοπαίχτης, παίζοντας αγγείον, φλογέρα και ζουρνά.
Θεωρούνταν ένας από τους πιο καταξιωμένους στιχουργούς, έχοντας εμπλουτίσει με τους στίχους του πολλές από τις δισκογραφίες πολλών από τους κορυφαίους ερμηνευτές του παραδοσιακού ποντιακού τραγουδιού. Πέραν από τη συμμετοχή του ως τραγουδιστής σε διάφορες εκδηλώσεις στον Ελλαδικό χώρο, έχει επισκεφτεί επανειλημμένως και διάφορα κράτη του εξωτερικού όπως: ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία κλπ. Τέλος είχε βραβευτεί στο 9ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Ανακοινώσεις Ομοσπονδιών, Σωματείων και Καλλιτεχνών
Δεκάδες σωματεία, καλλιτέχνες και ομοσπονδίες εξέδωσαν ανακοινώσεις για τον θάνατο του Πόλιου Παπαγιαννίδη. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) τονίζει στην ανακοίνωση της: «Ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια, προς την οικογένεια του σπουδαίου καλλιτέχνη Πόλιου Παπαγιαννίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών. Η είδηση του θανάτου του έφερε μεγάλη συγκίνηση σε ολόκληρο τον ποντιακό χώρο. Θερμά συλλυπητήρια». Στην ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη και απέραντη συγκίνηση η ποντιακή οικογένεια αποχαιρετά τον Πόντιο καλλιτέχνη, Πόλιο Παπαγιαννίδη, ο οποίος έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας.
Ο Πόλιος Παπαγιαννίδης, υπήρξε γνήσιος εκφραστής και άξιος εκπρόσωπος της ποντιακής μουσικής. Συνέβαλε τα μέγιστα στο να παραμείνει ζωντανή η πλούσια μουσική παράδοση του Πόντου και να μεταλαμπαδευτεί, ως παρακαταθήκη, στις νεότερες γενιές. Διακρίθηκε για την ευγένεια, το ήθος και τη μετριοπάθειά του. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια. Καλό ταξίδι Πόλιο». Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: «Στη γειτονιά των αγγέλων και ο Πόλιος Παπαγιαννίδης. Ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης που πρόσφερε τα μέγιστα στον Ποντιακό πολιτισμό. Η Ομοσπονδία ΗΠΑ – Καναδά εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Πόλιου (Πολυχρόνη) Παπαγιαννίδη. Καλό Παράδεισο Πόλιο! Αιωνία σου η Μνήμη!»
Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ): «Καλό ταξίδι θείο Πόλιο… Φτωχότερη η ποντιακή μουσική παράδοση, όχι μόνο που έφυγε από κοντά μας ένας τόσο καταξιωμένος καλλιτέχνης, αλλά και επειδή έφυγε ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος που ενέπνεε σεβασμό σε κάθε του φράση, σε κάθε του λέξη… Σε ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερες και για την τιμή που μας έκανες να σε γνωρίσουμε από κοντά! Θα ζεις για πάντα μέσα από το έργο σου!» «Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπητού μας Πόλιου Παπαγιαννιδη, εξαίρετου καλλιτέχνη της ποντιακής μουσικής και μέλος του Συλλόγου μας. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους του και στα παιδιά του Γιάννη και Γιώργο..» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ποντίων νομού Ξάνθης. «Σήμερα χάσαμε αναπάντεχα έναν από τους δημοφιλέστερους Ποντίους καλλιτέχνες, γνήσιο εκφραστή της μουσικής μας παράδοσης, τον Πόλιο Παπαγιαννίδη με καταγωγή από το χωριό Κοσμά της Ματσούκας» αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας και καταλήγει: «Ο Πόλιος ήταν γνωστός για τη χαρακτηριστική χροιά της φωνής του και τον προσφιλή χαρακτήρα του, που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους. Ο “θείος” Πόλιος μας διασκέδαζε συχνά σε συνεστιάσεις του συλλόγου και φυσικά στο λάλεμα της παρχαρομάνας. Θα μας λείψει πολύ. Ευχόμαστε καλό παράδεισο και συλλυπητήρια στην οικογένειά του». Νεολαία του Συλλόγου Ποντίων Νέστου: «Με πολύ μεγάλη λύπη ενημερωθήκαμε για την απώλεια ενός υπέροχου και μοναδικού καλλιτέχνη, του αγαπητού σε όλους μας Πόλιου Παπαγιαννίδη με καταγωγή από το ορεινό χωριό του δήμου μας, Κεχρόκαμπο. Ενός ανθρώπου με αγάπη για την ποντιακή παράδοση και μουσική και μεγάλη επιθυμία για τη μετάδοσή της. Ενός χαμογελαστού ανθρώπου που η συνεισφορά του σε θεατρικές παραστάσεις και χορούς του Συλλόγου μας ήταν πολύ μεγάλη. Είμαστε ευγνώμονες για όσα μας έχεις προσφέρει και χαρίσει. Θα σε θυμόμαστε πάντα έτσι, με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη σου. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».
Βασίλης Φωλίνας (τουλουμτζής): «Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις την θλίψη που νιώθεις… Είναι η τρίτη φορά που νιώθω έτσι για κάποιον που φεύγει… Ο λόγος είναι ότι ακόμα και αν δεν ήταν οικογένεια με την έννοια του αίματος ήταν με την έννοια του δεσίματος που απέκτησα μαζί του και να που πάλι έρχεται το ίδιο συναίσθημα με αυτό στην κηδεία του Σιμουλ και του Χουσεΐν και αυτή την φορά για τον πιο καλό άνθρωπο στον ποντιακό χώρο, τον Πολιο… Τελικά ο Θεός μάλλον τον τελευταίο καιρό νιώθει μοναξιά εκεί πάνω και παίρνει κοντά του όλους τους καλούς… Βαρύ το φορτίο που μας αφήνεται όλοι… Δεν ξέρω τι να πω απλά λυπάμαι και είναι πολύ λίγο αυτό που νιώθω μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής του… Κρατάω έναν στίχο που τραγουδούσε και με αυτό κλείνω… “Όλια τη γης τα υπάρχοντα σο μάτια μ’ είν’ χοχόλια, κ’ επόρεσα να λέω σας τη κάρδιας ημ όλια”. Καλό ταξίδι θείο…». Παναγιώτης Κοπαλίδης (νταουλτζής): «Δεν θα πω για την φωνή, δεν θα πω για τα τραγούδια σου! Θα θυμάμαι τα γλέντια μας, θα θυμάμαι τα ταξίδια μας! Θα θυμάμαι τα πειράγματα! Θα θυμάμαι τις πλάκες που κάναμε στην τριάδα που ήμασταν! Ήσουν ο πρώτος που με έπαιρνε τηλέφωνο στην γιορτή μου! Φίλε και αδερφέ μου Πόλιο ένα κομμάτι μου χάθηκε! Ελαφρύν το χωμας! Πάντα θα αναστορω σεν!». Χρήστος Ναβροζίδης (λυράρης-τραγουδιστής): «Τι να ξεχάσω από εσένα θείο Πόλιο;;; Αυτή την ιδιαίτερη φωνή σου που διατρυπούσε και θα διατρυπά τα αυτιά μου όποτε κι αν σε ακούω;; Τις ατελείωτες ώρες που με έχει συντροφεύσει αυτή η γλυκιά σου φωνή;;; Τις τόσες πολλές επιτυχίες σου;;; Την καλοσύνη σου, την ανθρωπιά σου και τον χαρακτήρα σου;;; Εκείνη την συζήτηση–βόλτα μας στον Κεχρόκαμπο. Με τις συμβουλές σου, που τόσο πολύ με βοήθησαν να καταλάβω κι άλλα πράγματα και πέρα απ’ τα μουσικά μας προβλήματα;;; Τι από όλα μπορώ να αγνοήσω ή να ξεχάσω;;; Αθάνατος θα παραμείνεις σε όσους αγάπησαν τα τραγούδια σου και αγάπησαν μέσα απ’ αυτά. Αθάνατος επίσης θα μείνεις στις μνήμες όσων σε γνώρισαν έστω και λίγο. Καλό Παράδεισο θείο Πόλιο!!! Από τους πιο “ρομαντικούς” και “καθαρούς” εκφραστές της Ποντιακής μούσας. Ματθαίος Τσαχουρίδης (μουσικός-λυράρης): «Περισσότερο φτωχή από σήμερα η ποντιακή μουσική… Δεν είναι πια κοντά μας ο Πόλιος Παπαγιαννίδης, ένας γνήσιος εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης από τον Κεχρόκαμπο Καβάλας… Είχα τη χαρά να συνοδεύσω τη φωνή του με τη λύρα μου στον χορό του ποντιακού συλλόγου Αγίου Δημητρίου Κοζάνης πριν από μερικά χρόνια… Μου έκανε εντύπωση η ευγένεια και η σεμνότητά του… Χαρίσματα σπάνια… Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες ή καλύτερα χιλιάδες μηνύματα και ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν στην μνήμη του.